44 Responses

  1. zie fauzi
    zie fauzi July 19, 2013 at 1:30 am | | Reply

    ishhh….awat cheq tak makan petola?? apa kurangnya petola?? buat masak gulai pun sedap, letak udang sama… makan pulak dgn sambal belacan…. 🙂 rugi oooo sapa tak makan petola… hihihi

    1. hafizmd
      hafizmd July 19, 2013 at 3:11 am | | Reply

      fuhhhh! inilah resepi petola yg best! masal gulai makan dgn sambal belacan plus ikan goreng…fuhhh!

  2. fyna
    fyna July 19, 2013 at 1:47 am | | Reply

    sedap petola nih. nyum.nyum. masak tumis pedas pun cara gak. letak sikit udang.

  3. Akuro San
    Akuro San July 19, 2013 at 1:51 am | | Reply

    Petola nih rasa dia MANIS…
    biasanya petola nih saya akan buat ‘Masak Bening’…

    cara dia, bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan sedikit halia dihiris halus. masukkan dalam periuk.
    pastu masukkan air ke dalam periuk td dan panaskan hingga mendidih.
    petola pula, dah buang kulit, potong nipis-nipis (petola nih bila kita potong nipis, rasa MANIS dia akan lebih menyerlah).
    masukkan petola dalam periuk bila air dah mendidih.
    tambah secubit gula dan garam secukup rasa, ketepikan..
    siap..

    masakan nih simple, tapi bila buat waktu hari panas, memang sedap sangat… rugi tak cuba… 😉

  4. cikgu naman
    cikgu naman July 19, 2013 at 2:08 am | | Reply

    rugi lu tak makan petola..haha

    celur pastu cicah budu..perghhh

    1. hafizmd
      hafizmd July 19, 2013 at 3:14 am | | Reply

      adoooooi….sebut cicah budu plak dah…

      habislah anak tekak aku, dah start demo dah ni!!

  5. sohoque
    sohoque July 19, 2013 at 2:09 am | | Reply

    gua lagi suka “falota” drp fatola

  6. hafizrahim
    hafizrahim July 19, 2013 at 2:17 am | | Reply

    Aku tak suka..pahit..

  7. Khairil Mazri
    Khairil Mazri July 19, 2013 at 2:31 am | | Reply

    assalamualaikum bro.

    sedap weh dgn masak sup atau goreng. taklah pahit sangat, makan ulam lagi sedapppp hehehehehe 😛

  8. daddydee
    daddydee July 19, 2013 at 3:17 am | | Reply

    Petola masak lemak sedap…

  9. Joe
    Joe July 19, 2013 at 3:18 am | | Reply

    Aku tak suke makan bende nie. Aku rase takde kebaikkan kot… Haha

  10. Mohd Shubhi
    Mohd Shubhi July 19, 2013 at 3:20 am | | Reply

    Makan nasi dengan sayur petola masak air diletakkan sedikit udang sudah cukup menyelerakan. Ada ikan goreng sekit dan tak perlu lagi lauk lain!

  11. mujagirl92
    mujagirl92 July 19, 2013 at 4:04 am | | Reply

    adesss,,, saya tak makan petola jugak,, sayur lain pun tahan je makan, heee

  12. Terbelog
    Terbelog July 19, 2013 at 5:04 am | | Reply

    Dah dekat nak jadi blog resepi ni

  13. zuan
    zuan July 19, 2013 at 7:55 am | | Reply

    ak suka makan buah, tapi buah ni macam tak boleh jual je.. tah la

  14. TehR
    TehR July 19, 2013 at 8:25 am | | Reply

    masak sayur air je pun sedap sang petola ni
    khasiat utamanya boleh mengenyangkan!

  15. hafiz
    hafiz July 19, 2013 at 8:30 am | | Reply

    buat masak air pun sodap..

  16. blackrosehunter
    blackrosehunter July 19, 2013 at 10:01 am | | Reply

    aku selalu makan petola ni masak sayur air..

  17. topo
    topo July 19, 2013 at 12:20 pm | | Reply

    petola aku boleh terima lagi.. peria memang tak la

  18. Juan
    Juan July 19, 2013 at 1:47 pm | | Reply

    lama giler perkataan petola ni x bermain di minda aku nih,

  19. Norfanil
    Norfanil July 19, 2013 at 1:53 pm | | Reply

    petola masak air..sedap wehh..letak ikan bilis sikit..makan ngn nasi.. ngn kicap + cili.. perghhh..ok selamat bersahur.. hahahah

  20. azman
    azman July 19, 2013 at 4:32 pm | | Reply

    Masak air campur soon dan beancurd stick 🙂

  21. Amirul Penulis Novel
    Amirul Penulis Novel July 19, 2013 at 5:05 pm | | Reply

    dia ada lagi satu.. yang kecik tu.. haa peria baru ingat! haha. petola dan peria favorite saya.. hehe. sebab nenek selalu makan. Baik untuk kesihatan kot. entahlaa.. tp sedap gak

  22. Azie
    Azie July 19, 2013 at 7:52 pm | | Reply

    Fetola Fetola, hihhii 😛 Salah satu sayur kesukaan saya ni

  23. Hairul Azni
    Hairul Azni July 19, 2013 at 9:58 pm | | Reply

    Wah! Ramai jugak pakar petola yang bagi pandangan dan jawapan ye?

  24. papa mifz
    papa mifz July 19, 2013 at 10:24 pm | | Reply

    Den pun tak brp suka petola nih..

  25. eiela
    eiela July 20, 2013 at 3:16 am | | Reply

    sedap petola nih,,wat masak air or masak lemak putih. makan dgn sambal gesek, ikan goreng n nasi panas. huhu lapar perut

  26. Pokok Manggis Depan Rumah
    Pokok Manggis Depan Rumah July 20, 2013 at 3:31 am | | Reply

    Petola goreng sedap. 🙄

    1. PakarNiaga.com (AMIN)
      PakarNiaga.com (AMIN) July 21, 2013 at 3:18 am | | Reply

      @Pokok Manggis,

      Ada ke orang buat goreng? Tak pernah tau pun..

      Ikhlas,

      Amin Johar
      Jurutera SEO Malaysia
      PAKAR NIAGA

  27. Hafizul
    Hafizul July 20, 2013 at 5:39 am | | Reply

    Emm tak tahu sangat kelebihan dia ni..tapi kalau masak sayur pedas, memang best..makan pulak bersama ikan kering..perghhh memang best…

  28. wazy
    wazy July 20, 2013 at 8:24 am | | Reply

    Petola ni walaupun pahit tapi sedap la..hehe

  29. Raudzah
    Raudzah July 20, 2013 at 10:11 am | | Reply

    Kurang suka makan petola, tapi dari segi kesihatan orang kata ianya baik sebagai antibiotik semulajadi. bagus untuk jantung serta boleh membantu penghadaman dan melegakan sembelit…

  30. kakiblog
    kakiblog July 20, 2013 at 10:05 pm | | Reply

    petola paling leceh buang kulit dia.

  31. Kak Mahh
    Kak Mahh July 21, 2013 at 2:10 am | | Reply

    😆 samalah kita ye,tak boleh nak makan petola.

  32. PakarNiaga.com (AMIN)
    PakarNiaga.com (AMIN) July 21, 2013 at 3:16 am | | Reply

    @Titan,

    Taktau nak habaq kat Hang.. Tak tau juga.
    Aku tau makan ajer.. Biasa senang jumpa di kedai-kedai makan.
    Tak ada rasa apa sangat.. coz aku memang tak memilih sayur-sayuran.
    Asal sayur, bedal ajer lah labu…

    ‘Melayu boleh makan petola’.. Nyum3x~~

    Ikhlas,

    Amin Johar
    Jurutera SEO Malaysia
    PAKAR NIAGA

  33. eyriqazz
    eyriqazz July 21, 2013 at 3:35 am | | Reply

    Fuhh…salah satu sayur kegemaran gua ni..memang sedap….

  34. sendiriDOTnet
    sendiriDOTnet July 21, 2013 at 3:57 am | | Reply

    kalau penyakit gaout boleh makan ke petola nii

  35. effort lab
    effort lab July 21, 2013 at 4:13 am | | Reply

    kalau makanan yg pahit2 ni, mesti ada khasiat punyala

  36. Faizal Fredley
    Faizal Fredley July 21, 2013 at 5:29 am | | Reply

    hahaha..ingatkan bro yg bg apa kelebihan petola ni rupa2nya dia pula yg tanya…

  37. Fakarepain
    Fakarepain July 21, 2013 at 5:50 am | | Reply

    Biasa buat sayur air..
    Rasa boleh tahan la..hehea>

  38. AUC
    AUC July 21, 2013 at 10:33 am | | Reply

    sedap bro buat gulai lemak…

  39. Ladfe Amir
    Ladfe Amir July 21, 2013 at 11:23 am | | Reply

    petola ni kalau goreng bertepung macam kedai mamak selalu buat memang best.

  40. Nizarazu
    Nizarazu July 21, 2013 at 12:23 pm | | Reply

    wahaha.. tak suka makan ni.. 😈

  41. chii
    chii July 23, 2013 at 11:07 am | | Reply

    sayur ni mmg xde dlm senarai pun dlm sayur feveret..ehe…pnh cuba mkn..tp terasa lain mcm plak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.