35 Responses

  1. Danial Abdul Rahim
    Danial Abdul Rahim August 19, 2013 at 4:53 pm | | Reply

    “aku YAKIN bahawa aku ada kemampuan untuk bayar hutang PTPTN”

    Itu Ayat keramat boh. Terbaik Encik Titan. 😀

  2. profhariz
    profhariz August 19, 2013 at 4:58 pm | | Reply

    Ramai yang tidak sedar bahawa DUIT PTPTN ADALAH DUIT PINJAMAN.

    PINJAMAN disini bermaksud HUTANG.

    HUTANG WAJIB MEMBAYAR !

    Pernah Rasulullah SAW bersabd:

    Sebaik-baik diantara kamu, ialah orang yang melebihkan hutang dan memperelokkan pembalasan hutangnya.

    ISU RIBA? ISU PTPTN TIDAK ADIL? MAKAN DUIT PELAJAR?

    Itu salah. Siapa suruh ampa setuju dengan menurunkan tandatangan dan siap buat akaun bank islam lagi. Haaa. Masa nak bayar liat.

    Haishhh..

    Ingatan untuk diri sendiri juga~ Saya ada juga hutang dengan PTPK RM12K

  3. Ikhmal
    Ikhmal August 19, 2013 at 5:03 pm | | Reply

    tiba tiba teringat dialog “apa susahhhhhh ptptn kan adooooo!” 😆

  4. sweetkurma
    sweetkurma August 19, 2013 at 5:06 pm | | Reply

    ramai yang bangkitkan isu ptptn
    akak belum ada pengalaman dengan ptptn lagi
    anak yang sulong dulu belajar guna duit sendiri
    anak bongsu baru berkira kira nak apply ptptn

    1. cikgu naman
      cikgu naman August 19, 2013 at 5:20 pm | | Reply

      kak siti tak payahlah apply PTPTN..huhu

  5. cikgu naman
    cikgu naman August 19, 2013 at 5:12 pm | | Reply

    terbaiklah

    masih berbaki lagi ni..nasib baik sikit je ..

  6. AUC
    AUC August 19, 2013 at 5:26 pm | | Reply

    x leh nak lari mana dah… hutang tetap kena bayar
    Tahniah bro dah abis bayar tu 🙂

  7. Haniz
    Haniz August 19, 2013 at 6:13 pm | | Reply

    Tahniah Bro! Memang otai buat duit di internet ni

  8. hafizrahim
    hafizrahim August 20, 2013 at 12:07 am | | Reply

    Aku setuju bulat2 ape yang ko cakap..memang kena tepat kat batang hidung peminjam yang tak reti nak bayar..haih..dunia..dunia..memang x dapat lari mane dah..hehehe

  9. Pokok Manggis Depan Rumah
    Pokok Manggis Depan Rumah August 20, 2013 at 12:21 am | | Reply

    Hebat en.titan dapat bayar ptptn dengan duit blog sahaja. Syabas 🙂

  10. nur
    nur August 20, 2013 at 1:14 am | | Reply

    terbaiklah bro! ini pemiutang tegar yang x reti2 bayar mmg patut baca blog bro. bagi faham sikit..

  11. daddydee
    daddydee August 20, 2013 at 1:26 am | | Reply

    Aku tengah dok bayar sikit sikit lagi…hahahha

  12. msxeroz
    msxeroz August 20, 2013 at 1:43 am | | Reply

    Well written,

    masa ambik duit mmg syiok, masa bayar semua main MIA (missing in action).

    Tapi nak komen sikitlah, PTPTN officers pls be more efficient, nak call tanya balance kena gi office. Office pulak open working days and working hours, nak pergi kena ambik leave. Masa call tu kena put on hold lama pulak tu! Bila gi office ade ade je officer in charge yang takde, keluar, minum.. APA NI!

    Buatlah macam cara bank, nak apa info, mintak verification, pastu post/fax/email statement. Macam ni, kuranglah membencikan untuk settlekan PTPTN ni.

    (komen saya berdasarkan feedback kekawan, I dah habis settle study loan dah *relief*)

  13. zool
    zool August 20, 2013 at 2:15 am | | Reply

    memang respek ngan ko boleh bayar ptptn guna duit blog.. gua pakai duit gaji je bayar

  14. cik amal
    cik amal August 20, 2013 at 3:03 am | | Reply

    <—- 18 ribu… 18 ribu…. 18 ribu….
    Insha allah boleh bayar…

  15. Akuro San
    Akuro San August 20, 2013 at 3:13 am | | Reply

    so far, saya tak der hutang dgn ‘PTPTipu’ nih~ so, no komen~ 😕

  16. halif
    halif August 20, 2013 at 3:42 am | | Reply

    Boleh terduduk bila bakal pak mertua tanya soalan, ‘ Dah habis bayar PTPTN belum?’

    Ada hikmah dari semua ini. Mungkin Melayu akan jadi lebih kreatif dan rajin mencari duit. Mungkin.

    Jarang dengar orang berterima kasih kepada PTPTN. Itulah orang kita kebanyakkannya.

    1. hafizmd
      hafizmd August 20, 2013 at 6:17 am | | Reply

      hohoho..mmg dasar manusia camtuh…. 😈

  17. Denaihati
    Denaihati August 20, 2013 at 4:19 am | | Reply

    ini juga peringatanlah untuk pelajar baru, fikir betul sebelum nak enjoy dengan duit PTPTN. ramai lagi yang betul-betul perlukan. smartphone tak bawak mati tapi hutang ni bawak mati…heee

    1. hafizmd
      hafizmd August 20, 2013 at 6:18 am | | Reply

      terbaik…

      kena ingat mana yg bersangkut dan disangkut ke sana…..fuhhhh

    2. Pokok Manggis Depan Rumah
      Pokok Manggis Depan Rumah August 20, 2013 at 6:59 am | | Reply

      betul tu.. nasihat untuk pelajar baru juga ni. 🙄

  18. hafizmd
    hafizmd August 20, 2013 at 5:20 am | | Reply

    hutang ttp hutang…bayarlah setakat mampu dan kena usaha langsaikan

    harap pelajar baru sedar apa yg penting dan jgn main2 sangat masa belajar

  19. papa mifz
    papa mifz August 20, 2013 at 5:29 am | | Reply

    wife den rasanya masih ada hutang dengan PTPTN , tolak gaji setiap bulan…

  20. Cikgu Hairul
    Cikgu Hairul August 20, 2013 at 7:51 am | | Reply

    Hahaha.. Ku tumpang gelakkan mereka yg liat bayar hutang.
    Bagus! Tindakan bijak lagi berani.

  21. Hafizul
    Hafizul August 20, 2013 at 9:23 am | | Reply

    Emm habis lah saya lepas ni..kena push gak tiap2 bulan lepas ni..haha

  22. akubiomed
    akubiomed August 20, 2013 at 11:52 am | | Reply

    Bro boleh dikatakan memerah otak berfikir untuk bayar hutang. Saya mana kenal blog, bayar pinjaman MARA dengan duit gaji kerja. Ada tak sanggup bawa bekal roti dan air sirap ke tempat kerja hari-hari. Ada beran?

  23. Anuar
    Anuar August 20, 2013 at 3:24 pm | | Reply

    Tahniah Encik Titan…. Berjaya menghabiskan hutang PTPTN dengan hasil pendapatan menulis Blog…

    Kesian dekat peminjam yang tak bayar pinjaman… Lepas ni susah nak apply loan Kereta, Rumah, Pinjaman Peribadi dan sebagainya… Nak selamat kena berusaha membayar pinjaman PTPTN…

  24. hasrulhassan
    hasrulhassan August 21, 2013 at 12:11 am | | Reply

    As-Salam. Kupasan menarik sekali … sampai nganga aku baca.

  25. Hazmin Hamudin
    Hazmin Hamudin August 21, 2013 at 2:51 am | | Reply

    Terbaik la bro. Hebat2. Memang jenuh nak bayar hutang PTPTN ni.

  26. myvitrd
    myvitrd August 21, 2013 at 3:21 am | | Reply

    dapat duit memang seronok.. nak bayar balik memang liat bro.. hope jadi pengajaran pada peminjam PTPTN yg baru supaya guna duit tu ke jalan yg benar.. sebab lepas 4 atau 5 tahun habis belajar kena bayar balik.. kalau tidak.. macam2 urusan pinjaman akan sangkut bila dah ada dalam CCRIS

  27. Ummi Hanie
    Ummi Hanie August 21, 2013 at 9:21 am | | Reply

    x pernah terlibat dgn ptptn… hohoho 😎

  28. zifa
    zifa August 22, 2013 at 2:44 am | | Reply

    salam..
    bestnyer dh hbs byr…saya belum lg..byr ikut ade duit je…dah suami xbg keje…cita2 time belajar tinggi je nak kerja, bila kahwin xboleh koje..

    jeles pulak baca byr ptptn hasil tulis blog..saya pun tulis blog juga tp belum hasilkan pendapatan..kalau ada bestnyer dpat byr hutang..

    salah ukhuwah

  29. zakirah
    zakirah August 29, 2013 at 6:55 am | | Reply

    salam,

    Bestnye dah settle hutang ptptn dan lagi best guna duit berblogging je utk langsaikan ptptn..duit gaji tak usik! Sila tunjuk ajarku sifu..hehe

  30. raihana
    raihana July 7, 2014 at 1:30 am | | Reply

    Assalam..mohon email kan saya contact num encik sebab saya tengah mencari bekas peminjam yg telah membayar pinjaman ptptn dgn baik dan telah habis untuk dimuatkan dalam video kami bagi tujuan iklan bayaran balik.terima kasih..

  31. fuad
    fuad August 18, 2014 at 11:43 am | | Reply

    Saya dah habis bayar. Pinjam 15k.. 3 tahun habis bayar.. monthly bayar 500 consistent.. Gaji bersih starting selepas grad 1900.. Commitment (PTPTN 500) + (Kerete 500) + (bagi orang tua 200) + (Sewa bilik/api/air 300) + (Makan/minyak/prepaid = 400) = Baki (0).

    Memang seksa tahun pertama tapi tekad tu tinggi nak settlekan hutang untuk masa depan yang lebih tenang.

    Tahun Pertama;
    Selepas complete 12 bulan pertama kerja dapat bonus gaji bulan ke 13 so ada extra 1900.. bayar roadtax and insurance siap2 = 1300 (ada baki 600) duit 600 tu lah beli baju maintainance kerete.. 12 bulan pertama kerja sangat critical.

    Tahun Kedua;
    Masuk plak tahun kedua ada kenaikan gaji rm220 alhamdulillah.. so dari sebelum ni saving dari RM0 jadi RM220.. begitu la hendaknye sampai masuk tahun ketiga.

    Tahun Ketiga;
    Naik gaji rm260 plak.. so dari saving rm220 pada tahun kedua setiap bulan, now dah ada Rm480 saving every month.. dengan penuh harapan nak habiskan akhir tahun ketiga ni habislah bayar ptptn.. then sampai jugak masa bulan ke-33.. alhamdulillah selesai.. LEGA!! tapi yg menarik nye bulan ke 34 tu saving jadi rm480 + rm500(commitment ptptn sebelum ni saya add sebagai saving).. so RM1k lebih kurang saving setiap bulan..

    Tahun keEmpat;
    Naik gaji 500 sebab promoted.. Masih tak tenang sebab hutang kerete ada lagi 2 tahun.. beli kerete lama je honda EF b16a .. boleh ikat 4 tahun setengah je sebab kerete lama.. so pada akhir july tahun ini which is bulan lepas, dah berjaya habis bayar kerete. Saving yang saya cerita tahun pertama sampai skrang rupanya dah ada rm 21k (baru check maybank2u tadi =)..

    Masih Tahun KeEmpat (Aug)
    Bebas hutang.. bulan ni betul2 rasa janggal.. duit gaji masuk pagi tadi and rasa pelik sebab tak tahu nak bayar apa dah.. so transfer duit kat org tua je la. And sebab dah terbiasa hidup susah selama 4 tahun dgn commitment yang tinggi sebelum ni.. saya masih nak teruskan cara tersebut dan bulan ni boleh start saving 2k sebulan.. Maybe skrang masa yang sesuai utk beli rumah =).

    Sekadar berkongsi.

Leave a Reply to halif Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.