65 Responses

  1. onlajer
    onlajer August 20, 2013 at 7:10 am | | Reply

    nama pun hutang mesti nak kena bayar,
    Paman kau ni orang jawa ya hehe

  2. reezluv
    reezluv August 20, 2013 at 7:14 am | | Reply

    satu review usd300..pehhh..kencang yaa amat….mmang gigih..semangat kena tggi nak bayar abis ni..hoho

    1. titan
      titan March 17, 2015 at 9:30 am | | Reply

      dulu je selalu dapat.

      sekarang ni dah kurang dapat.

      HOho..

  3. Anarm
    Anarm August 20, 2013 at 7:17 am | | Reply

    Bagus tips2 bayar hutang PTPTN yang dikongsi ni..

  4. MK Kimi
    MK Kimi August 20, 2013 at 7:37 am | | Reply

    Respect! Lu mmg patut jadi contoh utk budak2 muda skrg…

  5. hafizrahim
    hafizrahim August 20, 2013 at 7:38 am | | Reply

    Aku memang suka entri ko ni..memang terbaik bro..no wonder ko berjaya..disiplin kuat..yang kat luar sana tu asyik complain je.

  6. Akuro San
    Akuro San August 20, 2013 at 7:46 am | | Reply

    moral yg saya dapat, dapat duit sikit – bayar hutang pun sikit. dapat duit lebih – bayar hutang pun kena lebih.
    mcm saya nih, dapat duit lebih – bayar hutangnya pun sama mcm dpt sikit juga… bila nak habis? huhu~
    tak per. akan berusaha lagi dan lagi~

    1. zool
      zool August 20, 2013 at 8:24 am | | Reply

      kena displin kan diri tu..

  7. Hafizul
    Hafizul August 20, 2013 at 7:46 am | | Reply

    Emm terima kasih kongsikan..saya kena buat mcm ni gak..ada duit ke tak ada, tiap bulan memang kena bayar gak…dah 2 bulan tak bayar ptptn..sebabnya nak pakai duit..kalau ikut2 bukan penting sangat pun duit yang dipakaikan tu..hold dulu pun tak apa..sebabnya kurang disiplin dan didikan nafsu yang tak berapa nak tegas..insyaAllah bulan depan akan byr walaupun susah dan liat mana pun nak bayr..

    1. titan
      titan March 17, 2015 at 9:30 am | | Reply

      hang ada hutang dengan ptptn ka?

  8. Blog AsiaCube
    Blog AsiaCube August 20, 2013 at 7:50 am | | Reply

    Terbaik.. langsaikan hutang baru hati senang

  9. daddydee
    daddydee August 20, 2013 at 7:51 am | | Reply

    salute cara kau…terima kasih…boleh jadi teladan pada aku…

  10. halif
    halif August 20, 2013 at 8:00 am | | Reply

    Cayalah. Teruja baca pandangan bro pasal proton saga sedang org lain duk hentam proton skrg ni. terbaik

    1. Eridy San
      Eridy San August 20, 2013 at 8:24 am | | Reply

      Err..proton ke ptptn ne? πŸ™„

      1. Khairil Mazri
        Khairil Mazri August 20, 2013 at 10:41 am | | Reply

        cukai-cukai hahaha

  11. Anuar
    Anuar August 20, 2013 at 8:05 am | | Reply

    Tahniah…. Bukan senang nak habiskan bayar hutang PTPTN… Bro Titan antara yang terbaik… πŸ˜‰

  12. zool
    zool August 20, 2013 at 8:16 am | | Reply

    memang bagus panduan ko ni bro…
    memang yang penting tu displin.. aku ni lambat nak abis sebab zaman2 awal dulu tak displin.. insyallah tahun depan aku mampu selesaikan

  13. Eridy San
    Eridy San August 20, 2013 at 8:22 am | | Reply

    Ko memang rajin n pandai manage duit bro..aku respek ko πŸ™‚

  14. Qashmere
    Qashmere August 20, 2013 at 8:25 am | | Reply

    LOL thanks kongsi. Kalau hutang RM18000 setahun camner nak set target. Target lari. Sampai ke tua ler membayar hutang. Peningkatan hidup takde. OKAY SAYA TAK HABIS BAYAR PTPTN. Sebulan RM600…. giler tak?

    1. titan
      titan March 17, 2015 at 9:32 am | | Reply

      boleh je.

      usaha itu tangga kejayaan.

  15. ema
    ema August 20, 2013 at 8:28 am | | Reply

    bagus dikongsikan entry ini kepada mereka-mereka yang liat utk membayar balik hutang PTPTN…

  16. Denaihati
    Denaihati August 20, 2013 at 8:42 am | | Reply

    calon-calon pembayar PTPTN sila dan jangan tak baca ni…..takde yang mudah…

  17. hafizmd
    hafizmd August 20, 2013 at 8:43 am | | Reply

    perghhhhhhhhhhhhhhhh!

    cerita lu ni mmg benar2 terbaik…gua rasa, tak ramai org kita yg macam lu ni..jd tak sia2 gua cakap lu ni mmg genius…

    ramai student yg suka bergaya tapi duit takde…adeh…

    usaha usaha dan usaha

    thanks en titan…blog ni mmg best!

  18. hafiz
    hafiz August 20, 2013 at 8:44 am | | Reply

    Nak kena ada disiplin yg tinggi kalau nak hutang abis cepat

  19. Bahrain
    Bahrain August 20, 2013 at 8:49 am | | Reply

    pergh! menarik kisah nie.. aku nak bayar ptptn pun tak tahulah bila, kerja pun belum tentu dapat..

  20. Ahmad Ijat
    Ahmad Ijat August 20, 2013 at 8:55 am | | Reply

    Walaupun post ni cerita bab ptptn, tp part buat duit tu menarik perhatian aku. Haha. 😎

    p/s: Aku masih terus setia membayar, huhu

  21. fazrol
    fazrol August 20, 2013 at 9:04 am | | Reply

    terbaik bro..

    Apa yang ditekankan. tetapkan matlamat.. pasti tercapai..
    nak seribu daya..

  22. Dr Fuh
    Dr Fuh August 20, 2013 at 9:17 am | | Reply

    gua bukan nak tipu..gua memang respect sama lu bab ni..lu memang hebat..gua harap lu tolong bayar hutang gua sama..tapi bukan hutang ptptn la :p

  23. Fauzi Blues
    Fauzi Blues August 20, 2013 at 9:45 am | | Reply

    Aku x pinjam ptptn..so xde pengalaman nak share..tapi aku ada pengalaman sangkut kat level 37 tu..mmg celaka..lama betoi sangkut..smlm baru lepas level tu…

  24. Khairil Mazri
    Khairil Mazri August 20, 2013 at 10:37 am | | Reply

    Aku sebenarnya sedar awal-awal bahawa “Aku takkan masuk U atau Poli ke Kolej, dan aku ada sebab.”

    Sebab utama:

    1. Aku nie bodoh sangat, malas nak sambung belajar walaupun aku ada sijil di Sekolah Teknik dulu.
    2. Aku tak mampu tanggung duit PTPTN & duit bapak aku.
    3. Kalau fail kena bayar balik.

    Lebih baik apply koje Gomen, dah terjamin. Tak pening nak sambung belajar.

    P/S: PTPTN kan adoooo hahaha

  25. muja
    muja August 20, 2013 at 10:44 am | | Reply

    pergghhh,, sunggh sentap bab tak disiplin,, i dont have ptptn to pay but i dont appreciate the allowance given,, dok asrama main blog ngn fb je,, sobsss

  26. Fendi
    Fendi August 20, 2013 at 10:54 am | | Reply

    Encik Ahmad, berapa total hutang PTPTN anda yang berjaya dibayar tu?

    maaf saya tak dapat semak kat artikel di atas

  27. beckhrooy
    beckhrooy August 20, 2013 at 11:09 am | | Reply

    aku tak habis bayar lagi ni, 2,3 tahun lagi kot baru habis, hehe

  28. Ismail N
    Ismail N August 20, 2013 at 11:50 am | | Reply

    Tabik spring cara lu manage duit utk settle kan hutang PTPTN tu. Bukan semua org boleh buat cam lu. Well done. Errr dah masuk level 38 tak? :mrgreen:

  29. Danial Abdul Rahim
    Danial Abdul Rahim August 20, 2013 at 12:48 pm | | Reply

    setat?

    Hahaha. Lawak-lawak. Ini baru dikatakan super human.

    Memang Terbaik! (Y)

    Saya doakan Encik Titan serta keluarga semakin kaya, berjaya dan bahagia selalu.

    PS: Kalau buat buku kisah hidup Encik Titan, saya yakin ramai yang beli. Percayalah! πŸ˜€

  30. eyriqazz
    eyriqazz August 20, 2013 at 2:42 pm | | Reply

    Kagum dengan bro..memang tabik spring..nampak gaya nak kena praktikkan tips bro ni untuk “Hutang Personal Loan kawin” gua yang sampai skang tak abis bayar..Hehehe

  31. Mohd Shubhi
    Mohd Shubhi August 20, 2013 at 2:54 pm | | Reply

    Syabas, tuan memang kuat pegang amanah. Jika diri dah beramanah hutang pada siapa saja akan pulun bayar sampai habis…ciri-ciri ahli syurga tu, Insyallah!

  32. Lal
    Lal August 21, 2013 at 12:39 am | | Reply

    Saya respect lu!!!! Lu alumni UMS yang patut gua contohi…

  33. profhariz
    profhariz August 21, 2013 at 1:57 am | | Reply

    Secara peribadi aku sangat suka dengan artikel motivasi ini. Terbaik bro πŸ™‚

  34. Hazmin Hamudin
    Hazmin Hamudin August 21, 2013 at 2:56 am | | Reply

    Memang boleh dijadikan panduan ni bro.. Terbaiklah.. Kagum jap.

  35. suriβ„’
    suriβ„’ August 21, 2013 at 3:31 am | | Reply

    saya sedang cuba utk habiskannya… 😑

  36. Pokok Manggis Depan Rumah
    Pokok Manggis Depan Rumah August 21, 2013 at 4:26 am | | Reply

    Hebat la en.titan. Memang kagum dengan en.titan. Boleh dijadikan panduan kepada mereka-mereka yang baru tamat belajar dan nak bayar hutang PTPTN. TQ bro.. πŸ˜›

  37. ejam
    ejam August 21, 2013 at 4:54 am | | Reply

    Alhamdulillah ada point yang menarik untuk aku gunakan dalam proses aku menyelesaikan hutang piutang aku.
    Terima kasih untuk tips dan pengalaman yang kau kongsikan ini.

  38. kak dayah
    kak dayah August 21, 2013 at 7:05 am | | Reply

    mmg tabik spring kat nko la dik..!

    kalau la semua anak bangsa melayu terutamanya mcm nko..

    hurrrmmm…

  39. zuan
    zuan August 21, 2013 at 3:03 pm | | Reply

    senang je nak bayar hutang.. bukan susah pun.. apa raaa diorang ni

  40. Myra Jay
    Myra Jay August 22, 2013 at 12:32 am | | Reply

    Ok, lepas dah baca keseluruhan entry ni, semangat mula membara untuk membayar secara konsisten.. Pernah dalam 1 tahun byr ikut perjanjian, lepas tu terskip sebab ada masalah, at last hutang bertambah balik.. Frust sebab selama setahun dok bayar cuma bayar untuk kos pentadbiran yang 4% tu saja..huhuu

  41. syamsul
    syamsul August 22, 2013 at 2:25 am | | Reply

    semangat hbskn hutang..bgs2.. lps hbs hutang mmg lega rasanya..

  42. zifa
    zifa August 22, 2013 at 2:51 am | | Reply

    kes mcm saya juga byr ikut mampu..RM30 pn pernah…. cukup byr interest je…haha…yg penting rekod bayar ada..disiplin la tu

    mcm mana nak buat dgn blog..tologggg

  43. Fendi
    Fendi August 26, 2013 at 5:07 pm | | Reply

    berapa total pinjaman?

  44. Farhana
    Farhana November 6, 2013 at 7:39 am | | Reply

    Atas situasi, i pun nak apply ptptn. bukan semata2 sebab financial je,
    ada lah tentang hal lain. banyak jugak dengar pasal PTPTN. Naik takut jadinya,. so, tengah fikir ni. worth it ke amek ptptn dan nak tahu berapa u pinjam dlu ?

  45. ciklaili.com
    ciklaili.com January 2, 2014 at 10:38 am | | Reply

    saya pun dah habis bayar. hidup gembira tanpa hutang PTPTN πŸ™‚

  46. Farisya Anastasyia
    Farisya Anastasyia January 2, 2014 at 11:35 am | | Reply

    bila la nak start bayaq ni … πŸ˜₯

  47. Kewangan Graduan
    Kewangan Graduan March 15, 2015 at 3:57 pm | | Reply

    Fresh grad kena ikut tips ni.

  48. Ikhwan Fahmi
    Ikhwan Fahmi March 16, 2015 at 7:05 am | | Reply

    respect sama bro, dah habis bayar, sebulan RM500 macam bayar kereta.

    10 kerja tu memang jarang orang buat, atau lebih tepat lagi tak sanggup buat.

  49. AnirahAzuri
    AnirahAzuri March 17, 2015 at 8:24 am | | Reply

    Sy pon pinjam PT ni..
    Dah nak habis belajar, lepas ni kena bayor..
    Terima kasih tips2 tu cikgu..
    Harap2 disiplin nak bayar hutang

  50. emy
    emy April 20, 2015 at 9:19 am | | Reply

    semangat sy tgk ni! πŸ™‚
    tak sabar nak habiskan bayar ptptn.
    ye betul, jangan miss bayar..
    best nmpk pengurangan tiap bulan..
    rasa boleh habis cepat.. hehe

  51. iammell
    iammell June 4, 2015 at 4:41 am | | Reply

    thanks for the tipss . sye nk tnya, andai kata sye sambung blja, perlu ke tidak sye hntr borang tangguh bayaran balik tu??

  52. Mohd b. Mansor
    Mohd b. Mansor June 15, 2015 at 7:50 am | | Reply

    Nk byor tapi pitih dok cukup sokmo setiap bulan.

  53. Zulkbo
    Zulkbo December 17, 2015 at 4:40 pm | | Reply

    Steady Bro Titan,teringat zaman saya mulaΒ² menapak nk idup di bandaraya besar KL penghujung tahun 80 dulu..sedikit sebyk mmg sama cm kisah Bro..

  54. Adib Site
    Adib Site December 17, 2015 at 5:39 pm | | Reply

    awal sem dulu apply juga ptptn ni. Tapi xdan pinjam banyak sebab dapat JPa.. πŸ™‚

  55. emir
    emir December 19, 2015 at 11:35 am | | Reply

    Jobdirumah boleh percaya k? Cm berminat nk try…boleh wt bayar hutang..

    1. titan
      titan March 9, 2016 at 2:37 pm | | Reply

      setakat ini boleh percaya.

      boleh cuba kalau betul-betul berminat.

  56. LM
    LM April 30, 2016 at 6:59 am | | Reply

    Aku memang percaya cerita ni sebab adik aku pun buat style sama.

    Satu benda yang orang selalu miss pasal bayar hutang dengan PTPTN/ bank ni adalah jika ditetapkan bayar RM50, even ada durian runtuh RM1000, RM50 jugalah dibayar pada bulan tu.

    Memang murah rezeki titan. Aku masih ingat lagi dulu menulis untuk Yahoo, senang2 je dapat USD1k, sekarang dah berubah. Haha..

    Job menulis ni sentiasa ada ada, cuma skil kena tingkatkan lagi. Jangan kata English, job menulis dari Malaysia pun aku dapat ribu tiap bulan, semua dalam bahasa Melayu. Syaratnya rajin mencari peluang kerja menulis. Jangan tunggu peluang datang sebab itu mengarut.

  57. Rose
    Rose June 15, 2016 at 6:38 am | | Reply

    Salam.

    Nak share sikit pengalaman.

    Dulu masuk U, org PTPTN dah ready letak borang atas meja…kita ni budak2 intake baru (kebanyakan bukan org senang) sume kena duduk dlm dewan isi borang PTPTN, kalau tak isi..boleh sila balik rumah tak payah masuk U. Gila ke mak ayah dah hantar utk register dgn penuh harapan ko nak balik. Org PTPTN pun brief sikit2 pasal pinjaman ni, nak tolong la, nak membantu la, bla bla bla…. mase tu zaman internet tak mcm skrg nak2 budak dari kg. Budak2 bukan tahu ada pnjaman JPA or MARA yg jauh lebih baik. So bila dh habis belajar ramai yg terkejut dan menyesal. SEBAB APE? Sebab PTPTN punya RIBA/INTEREST bukan main tinggi, tambah lagi CAS PERKHIDMATAN sebulan yg tinggi?? Bayar lebih interest + cas perkhidmatan dari pricipal yg kita pinjam. #$%^&*?! SEBAB TU LA Byk yg berputus asa bayar. Interest setiap bulan siap dgn Cas Perkhidmatan mcm tu mmg CEKIK DARAH lepasan pelajar U yg terkena dgn PTPTN ni!!

    Ni bukan soal disiplin. Saya tetap bayar. Tapi saya TAK pernah HALALkan Interest & Cas Perkhidmatan diorg ni. SEKIAN.

  58. Syarief
    Syarief November 24, 2016 at 5:50 am | | Reply

    Nice la entry ni… tenkiu bro.. semangat truih aku.. aku baru je nak pnjam ptptn.. tpi aku ragu.. bnyk betoi spekulasi negatif yg aku dngr.. tpi skrng aku yakin dah.. ini hak aku , masa depan aku.. tankiu bnyk2 bro

Leave a Reply to Khairil Mazri Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.