64 Responses

  1. zool
    zool October 14, 2013 at 11:28 pm | | Reply

    terbaek..ni rasa nak masuk gak contest ni….
    nak kena lawan gak ni

  2. Khairul Zamri
    Khairul Zamri October 15, 2013 at 1:47 am | | Reply

    hehe ooooo ade contest rupanya :mrgreen:

  3. Shubhi
    Shubhi October 15, 2013 at 3:23 am | | Reply

    Terbaik ler bro. Cikgu kalau tak reti pengucapan awam alamat anak murid berterabur…hehehe

  4. Hazmin Hamudin
    Hazmin Hamudin October 15, 2013 at 4:44 am | | Reply

    Terbaik. Memang layak lu pandai berucap. kena dengan bidang tugas. Macam aku sampai sekarng berterabur lagi. Haha

  5. Zuan
    Zuan October 15, 2013 at 7:28 am | | Reply

    den tak banyak pengalaman ucapan public ni.. kadang2 nebes, kadang2 terlebih tenang pun ada..haha

  6. Muaz
    Muaz October 15, 2013 at 8:44 am | | Reply

    yess, pratik make prefect kan..

    semakin byk kita buat, semakin mantap .. aku ni jarang bercakap kat depan 🙂

    1. Asyrof Asri
      Asyrof Asri November 22, 2013 at 7:10 am | | Reply

      Setuju! 🙂

      Practice make perfect.

      Muaz mesti selalu sorok muka kan ..

  7. sweetkurma
    sweetkurma October 15, 2013 at 10:43 am | | Reply

    dulu2 selalu gak buat “public speaking”
    sekarang dah kelu lidah untuk berkata

    1. Asyrof Asri
      Asyrof Asri November 22, 2013 at 7:12 am | | Reply

      Cikpuan Sweet Kurma samalah kita.

      Selalu jugak wat public speaking ni. 🙂

  8. akubiomed
    akubiomed October 15, 2013 at 2:23 pm | | Reply

    Darah gemuruh bercakap didepan orang ramai. Bos sudah bagi hint supaya buat persediaan untuk bercakap di forum.

  9. Hasyir Sy
    Hasyir Sy October 15, 2013 at 4:06 pm | | Reply

    Satu sahaja cara untuk tip-top dalam bidang berucap:

    PRAKTIS PRAKTIS PRAKTIS. Steve Job ajar aku.

  10. Zik
    Zik October 15, 2013 at 4:18 pm | | Reply

    tak prepare .. memang kelam kabutlah dibuatnya.. walaupun dah biasa di khalayak ramai… jadi blurrr… kadang mula2 jer ..dah pertengahan dan ok…

  11. HannyAbdullah
    HannyAbdullah October 15, 2013 at 5:45 pm | | Reply

    Rasa nak terkucil kalau di suruh berucap…ohhh tidakkkkk, ( terlebih malu2 kucing )

  12. Bahrain
    Bahrain October 16, 2013 at 3:11 am | | Reply

    pengalaman dulu bercakap dengan orang ramai melalui forum. Memang gementar tapi lama-lama jadi biasa even ada nervous sedikit. Itu normallah kan..

  13. hafiz
    hafiz October 16, 2013 at 3:21 am | | Reply

    Ala cikgu takkan tak boleh bercakap kot

    1. Arman
      Arman October 16, 2013 at 5:05 am | | Reply

      Ada juga cikgu yang susah nak bercakap. Depan murid ok lagi. Tapi kalau ada nazir dtg dan masuk kelas untuk observe mmg ngelabah he..he..he..

      1. hafiz
        hafiz October 17, 2013 at 6:31 am | | Reply

        payah juga macam tu, tapi rasanya masa mereka study dulu teknik bercakap ada diajarkan..

  14. Norfanil
    Norfanil October 16, 2013 at 5:23 am | | Reply

    yang penting kena tambah unsur jenaka sikit baru org tak tidur.. kan kan kan

    1. Asyrof Asri
      Asyrof Asri November 22, 2013 at 7:14 am | | Reply

      Asyrof kalau mengemudi majlis pun memang tak pandai nak buat jenaka.

      Serius je, yelah majlis formal kan. heheh .. 🙂

  15. Anak Askar Pencen
    Anak Askar Pencen October 16, 2013 at 5:44 am | | Reply

    Thanks for the tip bro. Public speaking ni bagus sebenarnya. Kalau betul tekniknya, nak bersembang kat kedai kopi pun boleh jadi lancar. Kadang bila nak bercakap kat public ni, kita nak bagitau benda lain, tapi orang faham benda lain.

    Tak faham itu indah, salah faham itu merbahaya. Haha

  16. hazman aka species1980
    hazman aka species1980 October 16, 2013 at 7:18 am | | Reply

    Pembacaan dan pengalaman akan membantu kita lebih yakin untuk berucap….

  17. Denaihati
    Denaihati October 16, 2013 at 7:36 am | | Reply

    cikgu-cikgu biasanya takde masalah nak bercakap depan orang, dah hari-hari praktis.

    1. Pokok Manggis Depan Rumah
      Pokok Manggis Depan Rumah October 16, 2013 at 4:06 pm | | Reply

      Betul tu.yang masalah sikit bagi yang buka cikgu kan DH. 😆 😆

  18. wazy
    wazy October 16, 2013 at 7:41 am | | Reply

    bagus juga laman web tu,boleh tambah keyakinan untuk bercakap di khalayak ramai

  19. papa mifz
    papa mifz October 16, 2013 at 7:56 am | | Reply

    huh den tak pernah lagi berucap di khalayak ramai , tiada keberanian lagi…hehe

  20. Zali
    Zali October 16, 2013 at 8:41 am | | Reply

    Kerjaya den selalu mengadap komputer jer memang kurang bercakap dikhayalak ramai.

  21. Amar
    Amar October 16, 2013 at 9:42 am | | Reply

    Saya belajar pengucapan umum ketika praktikal (latihan industri) di kolej latihan telekom. Yang mengajar saya, yang buli saya dan melatih saya ialah pensyarah-pensyarah di sana. Grad saja terus mengajar dengan konsultan. Dari situlah keyakinan tu diasah.

  22. reezluv
    reezluv October 16, 2013 at 10:17 am | | Reply

    cikgu kalau tak reti cakap memang takleh jadi cikgu le..hehee.BTW..Khalayak ye cikgu..bukan khayalak…hehheee

  23. ustazahain
    ustazahain October 16, 2013 at 11:04 am | | Reply

    😉 alhamdulillah kira oklah kalau suruh berucap

  24. kakiblog
    kakiblog October 16, 2013 at 4:18 pm | | Reply

    saya minat berucap di khalayak ramai namun gugup itu musuh utama..

    Saya ajak baca entri terkini bertajuk- Segmen Inspirasi Jutawan

  25. MissPuanYati
    MissPuanYati October 16, 2013 at 5:43 pm | | Reply

    Poin2 yang ditulis ada diajar dalam kelas pengucapan awam. Dulu masa nak masuk kelas tu je mesti macam cuak sebab setiap kali sebelum mula kelas, pensyarah akan pilih 4-5 orang keluar bercakap kat depan kelas. Dalam kelas ada 100 lebih masa tu. Gigil juga. Betul cakap pensyarah tu, bila dah lama-lama, dah biasa, dah selesa akan kurang gemuruh.

  26. Nazri
    Nazri October 17, 2013 at 12:26 am | | Reply

    kawan bg petua soh pegang besi mcm klip paper@pen untuk hilang rasa gemuruh masa berucap

  27. Myra Jay
    Myra Jay October 17, 2013 at 12:31 am | | Reply

    Dulu masa Sekolah memang takut untuk bercakap especially depan orang ramai, menggigil2 suara jelas kelihatan, sekarang pun rasanya sama kot cuma kurang banyakla dari dulu 😀

  28. Mama Murai
    Mama Murai October 17, 2013 at 12:31 am | | Reply

    feedback murid yang paling akhir tu macam dibuat-buat je cikgu 🙂 hehehe…

    1. titan
      titan October 26, 2013 at 6:02 am | | Reply

      mana ada…itu betul-betul punya maaa..

      itu belum campur yang cikgu-cikgu comel cakap lagi. haha.. 😈

  29. AUC
    AUC October 17, 2013 at 3:04 am | | Reply

    aku kalau mengajar depan budak dalam kelas ok je…
    tang depan org ramai ketak kepala lutut huhuhu darah gemuruh pun datang la..

  30. Hafizul
    Hafizul October 17, 2013 at 4:29 am | | Reply

    Perghhh dah join dah dia..hehe..gud luck..tu dialog anak murid atau cikgu perempuan?haha

  31. KiD
    KiD October 17, 2013 at 9:31 am | | Reply

    dulu masa sekolah je lah aku selalu cakap.. sekarang nak cakap, tengok hadirin dan hadirat laaa dulu.. hehehehe

  32. blogger lelaki
    blogger lelaki October 17, 2013 at 11:59 am | | Reply

    akhirnya..dapat juga gua baca..gua duk tunggu3 artikel dari bro titan ni..gud luck bro

  33. Mak Lagenda
    Mak Lagenda October 17, 2013 at 1:37 pm | | Reply

    Mak pernah kena wat public speaking ni tp dlm bahasa enggeris. Mmg tergaga2 la ckp..but kalo kita ada point, dlm masa 2-3 minit je gagapnya tu.

    Later2 bila dah cool, rileks je berucapnya.

    1. titan
      titan October 26, 2013 at 6:01 am | | Reply

      kalau makcik..mesti lama cakapnya kannnn.

      haha.. :mrgreen:

  34. tips diet sehat
    tips diet sehat October 17, 2013 at 2:08 pm | | Reply

    untuk awal ketika berbicara di publik sangat gugup tapi karena terbiasa rasa gugup itu hilang, hanya perlu latihan saja

  35. Izkey
    Izkey October 18, 2013 at 5:36 am | | Reply

    Saya kena berceramah di depan orang ramai di surau untuk dapatkan band 6 dalam subject pendidikan islam. Yang masalahnya, saya takut ramai orang ejek. Cikgu saya kata kalau nak boleh masuk kalau x nak tak dapat band 6. Rasa gementar sangat…takut pua orang kata saya ni belagak alim, tudung saya pun labuh, tapi saya xde lah alim sangat pun sebernanya. Humm tak tau nak ceramah ke tak.. :/

    1. titan
      titan October 20, 2013 at 8:57 am | | Reply

      Cuba aje.

      Kalau kena gelak, itu tandanya diorang ALERT dan dengar setiap perkataan yang ko cakap tu. Itu juga bermakna, ucapan ko jelas dan boleh didengari oleh semua orang.

      Jadi, tujuan dah tercapai. Yehh! :mrgreen:

      1. hafizmd
        hafizmd October 20, 2013 at 12:37 pm | | Reply

        setuju…buat dulu…

        selamat berjaya =)

  36. Cik bunga blog
    Cik bunga blog October 19, 2013 at 2:09 pm | | Reply

    Saya sudah di cap mohorkan jadi mc untuk semua event scolah! Best tak! Malas nak wat skrip la…

    1. titan
      titan October 20, 2013 at 8:55 am | | Reply

      Mestilah best, kan?

      Haha..bukan selalu sangat pun kann..

  37. hafizmd
    hafizmd October 20, 2013 at 12:38 pm | | Reply

    terbaik!

    antara ciri seorang penulis yg baik, dia juga seorang jurucakap yg baik…ambe rasa cikgu faizal ada dua benda ni…

    best best!

  38. Ummi Hanie
    Ummi Hanie October 20, 2013 at 3:40 pm | | Reply

    urghh… sy mmg cukup x suka kena ckp dpn org ramai ni..

    zaman skolah mnengah dulu jadi pengawas, trpaksa gilir2 buat ucapan/tazkirah kat perhimpunan… mak oii gementarnyeee… jenis darah gemuruh laaa… susah nk atasi

    1. titan
      titan October 26, 2013 at 6:00 am | | Reply

      kena banyak berlatih makcik oi..

      cuba cakap depan anak-anak. Nanti biasalah. hehe..

  39. Irwan Alessa
    Irwan Alessa October 21, 2013 at 9:41 am | | Reply

    fuhhh.. best baca entri ni.. Susah senyum tapi bila dah senyum kacak 🙂 hoho

  40. Hafizul
    Hafizul October 21, 2013 at 1:12 pm | | Reply

    Terima kasih encik titan..emm saya pun bakal berucap di depan khalayak ramai..entah mcm mana lah keadaannya nanti..memang kena buat persedian tambahan pula dengan pelbagai soalan yang bakal membunuh ucapan saya nanti..emmm…

    1. titan
      titan October 26, 2013 at 5:56 am | | Reply

      hang nak bercakap depan siapa plak nanti? wahh.. 😯

  41. Paklong
    Paklong October 28, 2013 at 1:49 am | | Reply

    aku pantang dapat mic, idea mencurah. selalu kena warning ngan member…
    “woi , 5 minit je tau “, ………. kadang kala jadi setengah jam.

  42. dayah
    dayah October 28, 2013 at 8:55 am | | Reply

    dayah pun puas hati masa hang bercakap #sbddb2013 🙂

    hang tak melalut..tak buang masa.
    hang direct bagi point diselang selikan dengan jenaka.

  43. AHMAD
    AHMAD October 30, 2013 at 3:28 am | | Reply

    setuju! Perlu banyak latihan. itu antara sebab kita perlu melakukan “presentation” untuk hampir kesemua subjek waktu di universiti. jadi, gunakan platform itu untuk melatih kita.
    Kalau kita tak ada jurulatih, berlatih la depan cermin. macam saya, praktis atas motor jer.hihi

  44. Amal Espraza
    Amal Espraza October 30, 2013 at 11:21 am | | Reply

    dulu memang ada masalah nak bercakap depan orang, tapi sejak darjah 5,6 cikgu dah ajar supaya berani bercakap depan orang, sebenarnya datang dari ilmu kita jugak kan , kalau pengetahuan kita banyak berkenaan dengan apa yang kita nak cakap tu memang kita akan lancar dan confident jer.

    selalunya terjadi dekat mahasiswa la benda ni. ketrampilan tu penting nak jadi cikgu bro, hehe

  45. JMR
    JMR October 31, 2013 at 3:51 am | | Reply

    ni salah satu kelebihan jadi cikgu, mmg terer berdiri dan berckp di khalayak rmi..

    1. titan
      titan January 7, 2014 at 12:21 am | | Reply

      Mana ada. Gua memang terer bercakap la sejak dalam perut mak gua. Haha.. 😈

  46. ahmad azhari
    ahmad azhari November 7, 2013 at 7:17 pm | | Reply

    Seni bercakap untuk mencabar diri sendiri. Tapi,,,,saya pun goyah..huhuhu

  47. Asyrof Asri
    Asyrof Asri November 22, 2013 at 7:19 am | | Reply

    Alhamdulillah dunia public speaking ni Asyrof dah lama.

    Tapi masih still ada ketar-ketar bila nak berucap.

    Terutama mengemudi majlis formal.

    Pergh! Memang tak boleh silap sikit.

    1. titan
      titan January 7, 2014 at 12:19 am | | Reply

      Tak apa, lama-lama nanti hang biasa punya. :mrgreen:

  48. Contest - Tulis pasal Pengucapan Awam
    Contest - Tulis pasal Pengucapan Awam December 14, 2013 at 3:26 am |
  49. Jamian Sarif
    Jamian Sarif March 31, 2014 at 8:35 pm | | Reply

    aku ni jenis darah gemuruh….pantang sebut nama belum ke depan dah goyang satu badan…hahaha…entah bila nak ok pun tak tau…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.