35 Responses

  1. halim
    halim November 27, 2013 at 12:56 pm | | Reply

    sebab itulah kena bayar 1% tu rupanya. 😐

  2. kaykillua
    kaykillua November 27, 2013 at 1:10 pm | | Reply

    Dalam erti kata lain…bersedekah. :mrgreen:

  3. Kamil Salleh
    Kamil Salleh November 27, 2013 at 1:19 pm | | Reply

    Dah semakin faham dgn takrif tu. Apa pula kelebihan bila berdaftar utk program FiT ni?

    1. titan
      titan November 28, 2013 at 6:52 pm | | Reply

      kelebihannya daftar program FiT ni..leh la buat duit.

      Bisnes jangka masa panjang ni. Hoho. Memang leh untung besar kalau tahu caranya.

  4. akubiomed
    akubiomed November 27, 2013 at 3:17 pm | | Reply

    Kos pemulaan untuk pasang solar agak tinggi lama juga hendak tunggu break even.

    1. titan
      titan November 28, 2013 at 6:54 pm | | Reply

      Masih boleh untung.

      Kontrak dekat antara 15-20 tahun lamanya. Sempat balik modal dan buat untung.

  5. Ismail N
    Ismail N November 28, 2013 at 1:22 am | | Reply

    Hmm.. RE tu maknanya recycle energy ker? Apa contoh RE yg senang kawe faham?

    1. titan
      titan November 28, 2013 at 6:56 pm | | Reply

      RE – Renewable Energy.

      Bahasa melayunya, tenaga yang boleh diperbaharui.

      Contohnya macam tenaga elektrik yang dijana dari solar(matahari), air dari projek small hydro(macam empangan kecil), projek biomas (sampah sarap dan sebagainya) dan biogas (gas yang dikumpulkan.

      Ini salah satu contoh RE.

  6. Dkna Abza
    Dkna Abza November 28, 2013 at 2:28 am | | Reply

    nasib baik bil kat rumah tak cecah rm30 hihii :p

    1. titan
      titan November 28, 2013 at 6:58 pm | | Reply

      Pakai berdua aje. Dua-dua kerja.

      Manalah lebih dari rm30 sebulan. haha..

  7. Akuro San
    Akuro San November 28, 2013 at 3:33 am | | Reply

    bil kat kampung nih tak pernah cecah rm77 lagi…
    tapi kalau dapat pasang solar, ok gak tuh..

    1. titan
      titan January 11, 2014 at 6:48 pm | | Reply

      cuba lawat web seda. mana tahu ada kekosongan baru tak tahun ni. 😉

  8. TehR
    TehR November 28, 2013 at 3:37 am | | Reply

    bil aku kadang kena 1% ni
    kadang2 tak kena

    aku bayar je tanpa banyak soal

    1. titan
      titan November 28, 2013 at 6:59 pm | | Reply

      Aku pun bayar aje.

      Selagi mampu bayar, bayar ajelah. haha. 😆

  9. papa mifz
    papa mifz November 28, 2013 at 3:37 am | | Reply

    okeh sekarang sudah faham…=)

    1. titan
      titan November 28, 2013 at 7:00 pm | | Reply

      Lahh, sebelum ni tak fahamlah rupanya.

      haiya.. 😥

  10. Bro Framestone
    Bro Framestone November 28, 2013 at 4:45 am | | Reply

    Kenapa ramai yang tak tahu pasal benda nie? Ke dah inform tapi maklumat tak sampai he..23x

    1. titan
      titan November 28, 2013 at 6:23 am | | Reply

      ada keluar kat surat khabar rasanya.

      cuma mungkin ramai tak alert.

      aku pun tak sedar benda nih. Bila tengok bil elektrik tu, barulah tahu. haha..

  11. ema
    ema November 28, 2013 at 4:45 am | | Reply

    owh, rupanya ada kebaikan jika kena 1% ni..harap duit itu memang disalurkan kepada arah yang betullah…hehhee

    1. titan
      titan January 11, 2014 at 6:51 pm | | Reply

      Ya.

      harap-harap begitulah hendaknya. 😉

  12. sweetkurma
    sweetkurma November 28, 2013 at 8:17 am | | Reply

    akak ni main bayo jer
    sebab dah guna bayo jer lah kan huhu

    1. titan
      titan January 11, 2014 at 6:51 pm | | Reply

      takpe. akak banyak duitttt..

      bila nak belanja cendolll.. 😆

  13. zool
    zool November 28, 2013 at 3:14 pm | | Reply

    dapat paham dlm 20 peratus je.. kena baca berulang kali baru leh paham ni

    1. titan
      titan January 11, 2014 at 6:53 pm | | Reply

      yap, kena baca banyak kali, baru faham.

      aku sendiri masih belajar tentang menda nih.

  14. puteri kasih
    puteri kasih November 28, 2013 at 3:17 pm | | Reply

    bil elektrik untuk beberapa bulan ni tak melebih RM77 sebab tu tak perasan kot..hehe

    1. titan
      titan January 11, 2014 at 6:54 pm | | Reply

      nanti dah lebih rm77, mesti perasan punya. hehe..

  15. zie fauzi
    zie fauzi November 29, 2013 at 8:29 am | | Reply

    tak pernah perasan pun pasal ni… mungkin sebab bil elektrik tak pernah capai jumlah tu….

  16. hafiz
    hafiz November 29, 2013 at 8:56 am | | Reply

    Dah abis dah koutanya baru nak apply

  17. hafizmd
    hafizmd November 29, 2013 at 10:06 am | | Reply

    terbaiklah…kalau ada jugak yg tak faham..pegawai SEDA mmg kena turun sini..hehe

    boleh tahan lu pnya bil ek..4 kali ganda gua punya bil..hohoho

    thanks sbb kasi pencerahan yg mmg cerah…

    p.s-agaknya, ini salah satu bisnes yg my big boss sedang usahakan

  18. onlajer
    onlajer November 30, 2013 at 4:05 am | | Reply

    haha aku nak jual alat jimat tenaga elektrik lah lepas ini

  19. Rahmat Ariffin
    Rahmat Ariffin November 30, 2013 at 7:31 am | | Reply

    Oh macam tu ke? Baru tahu…

  20. Farisya Anastasyia
    Farisya Anastasyia November 30, 2013 at 3:51 pm | | Reply

    tiap kali bil letrik sampai,terus tgk brp kena bayar.tak tgk dah menda lain.hahaha 😆

  21. Hafizul
    Hafizul December 1, 2013 at 3:30 pm | | Reply

    Emm lama dah tak byr bil api nih…huhu..terima kasih atas penerangan yang panjang lebar ni tapi sukar sikit nak faham kalau baca sekali lalu..sebab bagi saya ni pertama kali dgr..

  22. blogger lelaki
    blogger lelaki December 2, 2013 at 5:16 am | | Reply

    terbaik bro..gua baru tau ni

  23. ayie
    ayie December 7, 2013 at 1:44 am | | Reply

    info berguna utk pelaburan. Kos agak tinggi tp pulangan jangka panjangnya memastikan sumber tenaga tidaknya hanya bergantung kepada petrolium yg semakin susut. Kepada yg suka masuk skim cepat kaya patut masuk program ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.