39 Responses

  1. Hafiz Rahim
    Hafiz Rahim December 27, 2013 at 8:55 am | | Reply

    Aku tak dapat pergi hari tu..ruginya..memang best la info2 ni.

    1. titan
      titan December 28, 2013 at 7:49 am | | Reply

      rugilah hang tak dapat gi.

      best woo.. :mrgreen:

  2. Qashmere
    Qashmere December 27, 2013 at 9:51 am | | Reply

    Pertama kali tahu pasal ni. Nice sharing!!

    1. titan
      titan December 28, 2013 at 7:50 am | | Reply

      tak apa.

      sekadar berkongsi dan menyebarkan. :mrgreen:

  3. raizul
    raizul December 27, 2013 at 9:55 am | | Reply

    nampak cantik tersusun solar panel tu. :mrgreen:

    1. titan
      titan December 28, 2013 at 7:51 am | | Reply

      itulah.

      pandai diorang setting tu semua. Cantik tersusun rapi indah dimata dan dihati.

  4. Farzli
    Farzli December 27, 2013 at 10:14 am | | Reply

    bau wangi, kahkahkah…

    elok jer encik baju biru tu sandar..

    1. titan
      titan December 28, 2013 at 7:52 am | | Reply

      dapat port baik.

      haruslah sandar. hehe 😆

  5. Denaihati
    Denaihati December 27, 2013 at 11:00 am | | Reply

    tenaga dari Solar Panel Fortune 11 Sdn Bhd ni dijual pada TNB ke bro.
    ringkasanya apakah sebenarnya tenaga biomas dan tenaga biogas tu…nama tenaga pun tak berapa faham…heee

  6. MK Kimi
    MK Kimi December 27, 2013 at 12:46 pm | | Reply

    CPO, KPO makanan aku sewaktu projek design masa undergrad dulu. kerap ulang alik ke POM kat sedenak. Dulu la..skrg…. main bakteria, gene whatsoever.

    1. titan
      titan December 28, 2013 at 7:54 am | | Reply

      haha..ini mainan orang lab nih..

  7. blogger lelaki
    blogger lelaki December 27, 2013 at 12:54 pm | | Reply

    menarik..dan baru pertama kali tau pasal tenaga lektrik daripada kelapa sawit

    1. titan
      titan December 28, 2013 at 7:55 am | | Reply

      diproses untuk menghasilkan gas dan diproses jadi tenaga elektrik.

      banyak kerja dan modal. Tak semua orang mampu lakukannya.

  8. Mohd Shubhi
    Mohd Shubhi December 27, 2013 at 1:01 pm | | Reply

    Lepas ni boleh ler buat tenaga eletrik sendiri daripada kelapa sawit, sampah dan lain-lain atau guna solar untuk kegunaan rumah. kalau ada lebih boleh jual kat TNB pulak…wah best!

    1. titan
      titan December 28, 2013 at 7:55 am | | Reply

      kena ambil lesennya dulu.

      bukan suka-suka hati boleh buat ni. hehe..

  9. Malaysia Tercinta
    Malaysia Tercinta December 28, 2013 at 2:20 pm | | Reply

    Saya cukup suka topic sustainable power generation nie. Kalau dapat buat site visit camni fuhh.

    1. titan
      titan December 31, 2013 at 8:37 pm | | Reply

      Pergi je tempat tu.

      Cakap nak buat site visit. 😆

  10. Juan
    Juan December 28, 2013 at 11:03 pm | | Reply

    aku suka entry ni lagi lagi kalau pasal panel solar, negara kita aku rasa sepatutnya labur besar dalam bidang ni, negara kita sepanjang tahun cahaya matahari tuh, x perlu TNB nak beli tenaga elektrik dari pengeluar lain, TNB sendiri yang sepatutnya labur dalam bidang ini dan menjadikan ianya murah, praktikal dan menjimatkan dan malah minyak yang dibakar untuk hasil elektrik boleh jual ke pasaran luar untuk tambah pendapatan negara

    1. titan
      titan December 31, 2013 at 8:38 pm | | Reply

      dah banyak labur dah rasanya.

      Dan banyak lagi duit diperlukan untuk buat benda macam ini nanti.

  11. fahmimustakim
    fahmimustakim December 29, 2013 at 3:48 am | | Reply

    pernah sekali masuk palm oil mill masa belajar kat pahang dulu,untuk projek tahun akhir..tapi yang paling ingat bau ngan asap kat situ je,hehe

    1. titan
      titan December 31, 2013 at 8:39 pm | | Reply

      bau asap kat situ memang wangi habis. hehe

  12. Manan Qayyim
    Manan Qayyim December 29, 2013 at 6:24 am | | Reply

    wah…bestnya dpt visit tempat mcm ni…. dpt bnyk info pasal tenaga solar n biomas yg akan digunakan di Malaysia… 🙂

    1. titan
      titan December 31, 2013 at 8:39 pm | | Reply

      Memang seronok gak la pergi tapak projek macam ni.

      terbuka minda dibuatnya. 💡

  13. Hafizul
    Hafizul December 29, 2013 at 6:06 pm | | Reply

    Wahhh menariknya..seronok membacanya..walaupun agak tak berapa nak faham sangat, tapi boleh lagi otak ni terima..hehe..kena baca banyak kali baru leh faham dengan jelas dan nyata..

    1. titan
      titan January 11, 2014 at 6:45 pm | | Reply

      haa, jadi, silalah baca banyak kali ye. :mrgreen:

  14. ieta mat sa'ad
    ieta mat sa'ad December 30, 2013 at 5:34 pm | | Reply

    wordpress mmg best… erk, lari tajuk… :mrgreen:

    1. titan
      titan December 31, 2013 at 11:35 pm | | Reply

      Ya. wordpress memang best.

  15. shar
    shar December 31, 2013 at 3:33 am | | Reply

    ambik lesen buat loan n buka bisness

  16. nazra
    nazra January 1, 2014 at 2:27 am | | Reply

    bestnya. memang insan terpilih la yg dapat p tu. pengalaman yg tiada tolok tandingnya

    1. titan
      titan January 11, 2014 at 6:45 pm | | Reply

      Ya. Minggu depan rasanya akan pergi tempat lain plak. 😆

  17. farid laham
    farid laham January 1, 2014 at 1:42 pm | | Reply

    wah pengalaman menarik ni hehe..nak juga pergi site tgk sawit 🙂

    1. titan
      titan January 11, 2014 at 6:46 pm | | Reply

      Ler..banyak ladang kelapa sawit kat malaysia ni. Gi la tengok. hoho..

  18. Farihah
    Farihah May 1, 2014 at 7:53 am | | Reply

    Assalam..

    Nak tanya macam mne nk contact Labu Palm Oil Mill? Kami ingt nk buat trip ke sana gak..

  19. shamimi
    shamimi July 22, 2014 at 4:27 am | | Reply

    saya student buat reserch tentang solar farm technology. macam mana saya nak dapat permission utk adakan lawatan yer?

  20. Noriza Rahman
    Noriza Rahman November 28, 2014 at 11:06 pm | | Reply

    Satu ilmu baru lagi ni..lepas ni kena lagi berjimat cermat guna elektrik 🙂

  21. ain mijah
    ain mijah December 16, 2014 at 1:47 pm | | Reply

    Macam mana saya boleh dapatkan contact number yang kat negeri 9 tu 😆 .. saya teringin untuk buat lawatan.ke sana

  22. AZENI AHMAD
    AZENI AHMAD February 16, 2015 at 8:49 am | | Reply

    Memang perasan pun.
    2 tahun lepas baru dilancarkan pasal solar nie.
    Sangat bagus dengan keadaan iklim negara kita yang panas kan.
    So ada alternatif lain la juga untuk jana elektrik.

  23. si bongkok
    si bongkok February 24, 2015 at 5:51 am | | Reply

    Memang terbaik info nie…solar pon buat bisnes masyuk gak nie..xbuat buku rahsia solar ker abg titan? 😆

    Banyak gambar share tue…

    gambar solar…gambar ladang solar…gambar seminar..

    gambar buah titan…ehhh silap..buah kelapa sawit…

    gambar abg cendol kacak bergaya solo punya takde ker…

    gmbar yg ada masa khusyuk dengar ceramah takmau aa.. :mrgreen:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.