23 Responses

  1. Dawaihati
    Dawaihati February 26, 2014 at 11:36 am | | Reply

    Dari sekian lampu yang terpasang di rumah saya, hanya ada satu lampu mentol yang masih terpasang 🙂

    Kalau di tempat saya, lampu mentol ini disebut “bohlam”

  2. nabila biela
    nabila biela February 26, 2014 at 12:56 pm | | Reply

    memang dah lama xguna mentol…hee

  3. GreenLava
    GreenLava February 26, 2014 at 1:59 pm | | Reply

    Mentol old skool nih, dah satu abad tak guna 🙂

  4. onlajer
    onlajer February 26, 2014 at 2:26 pm | | Reply

    mentol ping pong 5watt gua guna time raya sahaja pasal ia berwarna warni, dah gua buat kotak kawalan masa supaya apabila gua terlupa matikan ia akan mati sendiri

  5. zool
    zool February 26, 2014 at 3:20 pm | | Reply

    nak kena tukar le mentol ni

  6. Hafizul
    Hafizul February 26, 2014 at 5:18 pm | | Reply

    Emm setakat ni masih guna dua jenis ni lagi..bil api bulan ni…memang tak logik.semuanya berlaku lepas pihak tnb tukar meter baru..naik mendadak..jeng kreng wase nok buleh bayar…haha

  7. Mr. Teddy Bear
    Mr. Teddy Bear February 27, 2014 at 2:32 am | | Reply

    Kalau di kampung saya di johor,boleh dikatakan setiap rumah masih menggunakan mentol..termasuk la reban ayam hehehe

  8. Denaihati
    Denaihati February 27, 2014 at 4:35 am | | Reply

    dah lama tak guna, selain tak ekonomi, persekitaran agak panas kalau kalau dah banyak atau wattnya tinggi.

  9. hafiz
    hafiz February 27, 2014 at 4:52 am | | Reply

    rumah aku dah tak pakai mentol jenis ni dah..

  10. azlanvai
    azlanvai February 27, 2014 at 7:06 am | | Reply

    💡 Lampu diod ni mahal sikit (L.E.D) tapi durable, tahan lama sampai bertahun-tahun dan sangat jimat elektrik.

  11. ema
    ema February 27, 2014 at 9:00 am | | Reply

    lampu entol bulat tu banyak pakai letrik orang kata… dah lama tak pakai..lagipun sakit mata dengan kaler orennya

  12. ajumohit
    ajumohit February 27, 2014 at 11:26 am | | Reply

    dulu guna ni kat bilik air, satu hari tu
    saya on kan lampu tu tetiba meletup dan kacanya bersepai, syukur bukan anak2 yg masuk
    bilik air klu tak jadi peristiwa berdarah

  13. Rizkyzone.com
    Rizkyzone.com February 27, 2014 at 12:10 pm | | Reply

    sepertinya lampu seperti itu sudah jarang di gunakan, walaupun sebahagian masih ada, sudah tergantikan dengan lampu elektrik yang lebih ringat daya dan lebih hemat energy, dari sisi ketahanan saya rasa masih lebih kuat lampu mentol.

  14. QZ92
    QZ92 February 27, 2014 at 5:00 pm | | Reply

    lampu mentol ni pasang kat jamban je sesuai. haha

    sebagai contoh. rumah aku pakai benda ni pasang kat jamban. maksud aku tandas yang ada jamban je, tapi takde bilik mandi.

  15. saljuhumairah
    saljuhumairah February 27, 2014 at 8:51 pm | | Reply

    cerita pasal lampu.. hurm…

    teringat dekat klip-klip…

  16. Hazmin Hamudin
    Hazmin Hamudin February 28, 2014 at 2:17 am | | Reply

    baru tahu nama mentol pijar. haha

  17. puteri kasih
    puteri kasih February 28, 2014 at 8:57 am | | Reply

    tak guna dah lampu mentol ni kat rumah..sebab asyik kena tukar je..

  18. blogger lelaki
    blogger lelaki February 28, 2014 at 1:09 pm | | Reply

    saya cikgu…gua pun masih pakai mentol bulat ni

  19. akubiomed
    akubiomed March 3, 2014 at 7:01 am | | Reply

    Majoriti dirumah saya sudah pasang lampu energy saver. 2 lampu LED dan bakal ditambah pada masa hadapan.

  20. Hafiz Rahim
    Hafiz Rahim March 5, 2014 at 2:38 am | | Reply

    Aku paling tak suka mentol bulat kuning ni..bukan je panas.tapi sakit mata kot.lampu kalimantang ok skit.hehehe

  21. bukit gambang
    bukit gambang March 5, 2014 at 4:26 pm | | Reply

    kasi tukar pakai LED, jimat wang dan ruang..hehe

  22. Homestay Damai Kulaijaya
    Homestay Damai Kulaijaya January 20, 2015 at 4:04 am | | Reply

    Rumah saya di Kajang, Selangor banyak menggunakan mentol CFL atau mentol “energy saver”. Rumah arwah nenek saya di Kulai, Johor pernah saya cuba pasang mentol energy saver. Tapi cuma bertahan 2 minggu. Selepas tu, “blow”.

    Cina kedai elektrik yg biasa dengan saya memaklumkan perkara itu terjadi kerana bekalan elektrik ke kampung tidak stabil. Hal ini disahkan oleh seorang lagi rakan saya, juga peniaga peralatan elektrik berbangsa Cina di Bandar Kulaijaya.

    Puncanya? Kampung arwah nenek saya tidak disediakan transformer (sub-station jauh sekali) oleh TNB. Alasan TNB? Jumlah rumah di kampung tak banyak macam di taman-taman perumahan. Yelah tuh….!!!

    Sekarang, saya dan adik sudah “convert” rumah pusaka tu menjadi homestay. Kami masih mencari jalan macam mana nak bagi mentol “energy saver” tahan lama di homestay ni.

  23. Izan
    Izan September 2, 2016 at 3:12 pm | | Reply

    Nak beli mentol lampu kuning tapi tak kenal jenis-jenis mentol.. ada ke tulis kat kotak mentol tu warna lampu tu kuning ke putih?. pening makcik..haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.