50 Responses

  1. PCL
    PCL September 19, 2014 at 9:26 am | | Reply

    tak sampai tahap tu fikir lagi, tapi ada baiknya tau sikit2 daripada tak ambil tau langsung bab hala tuju blog sendiri. tq Titan.

    1. titan
      titan September 19, 2014 at 11:56 pm | | Reply

      Ya.

      Haruslsh smbil tahu serba sedikit tentang benda ni.

      Manatau nanti nak serius..takdelah rasa seriau sangat nanti.

  2. Hairul Azni
    Hairul Azni September 19, 2014 at 9:26 am | | Reply

    Yup..kalau nak beralih, aku sarankan Saleiz..blog aku pun guna khidmat Saleiz..senang nak contact kalau ada apa2 masalah..
    Tapi ikut pada keperluan la..kalau nak sumbat domain banyak2 macam lu buat kat Hosgator tu, itu lain cerita pulak..kena tanya kepada yang lebih pakar dan yang lebih lama bab2 macam ni..

    1. titan
      titan September 19, 2014 at 11:57 pm | | Reply

      Saleiz pon lh sumbat domain. Tapi xdela banyak macam hosgator. Hoho..

  3. encik cermin
    encik cermin September 19, 2014 at 9:48 am | | Reply

    Banyak tuh bro..

  4. onlajer
    onlajer September 19, 2014 at 10:04 am | | Reply

    haaha aku memang suka yg senang dihubungi ,pm dekat fb je terus jawab

    1. titan
      titan September 19, 2014 at 11:58 pm | | Reply

      Yap.

      Kalau susah mak contact..ytoksah jual hosting la jawabnya.

  5. TehR
    TehR September 19, 2014 at 10:23 am | | Reply

    pilih ikut keperluan tu aku setuju sangat
    tak membazir dan tak sakit hati

    1. titan
      titan September 20, 2014 at 12:00 am | | Reply

      Yap.

      Jangan kita silap pilih..sampai sakit hati denfan kucing jiran sebelah.

  6. SentiasaPanas
    SentiasaPanas September 19, 2014 at 10:34 am | | Reply

    Mmm..seronok jugak baca pasal hosting ni, tapi sementara ni, beli domain je la. Masih selesa dengan blogspot..hehe

    1. titan
      titan September 20, 2014 at 12:01 am | | Reply

      Macam yang aku cakap..

      Guna dan beli ikut keperluan je.

  7. blogger lelaki
    blogger lelaki September 19, 2014 at 10:54 am | | Reply

    dah direkemen oleh sifu..apa lagi dah bolah buat pilihan dan perbandingan..ingat senang ke orang nak bagi tips macam ni..tepuk dahi order cendol satu :mrgreen:

    1. titan
      titan September 20, 2014 at 12:02 am | | Reply

      Manaaaa cendolnya nih?

  8. Tengku Syukri
    Tengku Syukri September 19, 2014 at 12:07 pm | | Reply

    aku pakai hosting eizil.. mmg thorbaik.. aku pentingkan cepat respond n service

  9. mohdridzwan
    mohdridzwan September 19, 2014 at 12:25 pm | | Reply

    Wan start berblog guna domain sendiri dan hosting dari mesrahosting.net.
    So far oklah. Tak tau nak kata power atau tak sebab trafik bulanan pun tak kencang macam blog tuan ni ha. BTW, setuju untuk kita letakkan target. Satu hari nanti mana tau tetiba trafik masyukkk…tak perlu nak upgrade dh kalau pilih yg betui.

    1. titan
      titan September 20, 2014 at 7:14 am | | Reply

      Kalau betol betol serius nanti..memang hang akn upgrade jugak. Hehe..

  10. AUC
    AUC September 19, 2014 at 1:30 pm | | Reply

    huh byknya..

    mana lagi blog bro cer cite, cer cite 🙂

    1. titan
      titan September 19, 2014 at 11:53 pm | | Reply

      Nanti la cite.

      Panjang citenya ni sebenarnya..

  11. mama arif
    mama arif September 19, 2014 at 1:48 pm | | Reply

    wah wah terima kasih . kena pilih hosting yg sesuai..yang mana satu yg sesuai..

    1. titan
      titan September 19, 2014 at 11:52 pm | | Reply

      Kene pilih ikut keperluan dan target kita.

  12. Fadhil Husin
    Fadhil Husin September 19, 2014 at 2:03 pm | | Reply

    aku nak ingat nak angkat hostgator jugak satu ni. boleh letak 7-8 domain dah ok tu. tak larat nak pakai hosting banyak2. 😐

    1. titan
      titan September 19, 2014 at 11:52 pm | | Reply

      Tapi kena rajin cari duit untuk cover bayaran bulanan diorang.

      Hoho. :mrgreen:

  13. Siti travelog
    Siti travelog September 19, 2014 at 2:19 pm | | Reply

    Saya guna internet-webhosting sejak 2008. ok la jugak, harga pun murah haha

    1. titan
      titan September 19, 2014 at 11:51 pm | | Reply

      Wah.

      Lams jugak tu bunyinya tuh..

  14. Arman
    Arman September 19, 2014 at 3:47 pm | | Reply

    Pernah guna hosgator tapi close akaun, servis mmg bagus, cuma tak mampu masa tu, sekarang guna NetKl, servis bagus dan memuaskan. Sekarang aku ada akuan kat namecheap dan netkl…setakat ini kedua2 memuaskan.

    1. titan
      titan September 19, 2014 at 11:50 pm | | Reply

      Ok la tu.

      guna mana yang kita mampu dan perlu je.

  15. Adam
    Adam September 19, 2014 at 5:06 pm | | Reply

    Cikgu, adakah lokasi server turut mempengaruhi ranking di Google SERP? Mohon pencerahan.

  16. Zulhilmi Zainudin
    Zulhilmi Zainudin September 19, 2014 at 5:08 pm | | Reply

    Antara perkara yang saya selalu tengok sebelum decide untuk beli web hosting adalah:

    1. Berapa add-on domains yang dibenarkan.
    2. Berapa maximum database dibenarkan.
    3. Berapa bandwidth bulanan.

    Sebab, ada pakej yang tak benarkan kita tambah add-on domains atau setup lebih dari 1 database. So, kena tengok juga yang itu.

    Kepada rakan-rakan yang bercadang mahu beralih ke WordPress, boleh baca tips pemilihan web hosting untuk blog yang saya pernah tulis ini. Mungkin boleh membantu anda sedikit sebanyak untuk buat pilihan yang lebih bijak & menguntungkan.

    1. titan
      titan September 19, 2014 at 11:48 pm | | Reply

      Yap..berapa add on yang pihak hosting bagi tu juga salah satu sebab aku tengok masa nak beli hosting nih.

      penting gak ni.

  17. khairul asrol
    khairul asrol September 19, 2014 at 9:19 pm | | Reply

    satu soalan untuk ko titan, ada berapa banyak domain? habak mai sikit. hehe

    1. titan
      titan September 19, 2014 at 11:47 pm | | Reply

      Banyak.

      Sampai aku malas nak kira. :mrgreen:

  18. Ismail N
    Ismail N September 20, 2014 at 2:50 am | | Reply

    Adeh, salah satu hosting akaun kawe mahu expire lak hujung bulan ni.. Duit lagi ehhhh… pinjam sikit bro? :mrgreen:

    1. titan
      titan September 20, 2014 at 7:15 am | | Reply

      Ehhhh..

      Pinjam la plak ehhh.. :mrgreen:

  19. Azam Mohamad
    Azam Mohamad September 20, 2014 at 3:32 am | | Reply

    hebat…owh

    ada sesetngah hosting tak compatible dengan plugin pelik2 yang nak dipasang untuk kita bereksperimen.

    so cek dulu ye.

    jangan sampai plugin dah beli tapi tak boleh pakai…huhu

    1. titan
      titan September 20, 2014 at 10:21 am | | Reply

      Yap.

      Itu salah satu psrt yang krna ambil tahu jugak tuh..

  20. akubiomed
    akubiomed September 20, 2014 at 4:01 am | | Reply

    Selesa dengan hosting yang digunakan sekarang ini. Tahun depan akan turun pakej sebab rasa ada pembaziran feature yang tidak diperlukan.

  21. sabree hussin
    sabree hussin September 20, 2014 at 4:12 am | | Reply

    Yeah menuju kearah tu, nanti nak buat banyak2 blog jugak 🙂

  22. ahmadyani
    ahmadyani September 20, 2014 at 8:20 am | | Reply

    Patut setia dengan satu syarikat hosting untuk semua blog atau satu blog berlainan syarikat hosting. Mohon pencerahan?

  23. myrujukan
    myrujukan September 20, 2014 at 9:34 am | | Reply

    aku pakai dua hosting skrg ni iaitu serverfreak dan netKL :mrgreen:

  24. reezluv
    reezluv September 20, 2014 at 11:05 am | | Reply

    orang ada beratus blog, kompem le kena ada banyak hosting gak..takde le aku nak pening kepala banyak blog ni,satu ni pun masih lagi rasa tak best.Apa pun pakai hostgator takde la pening kepala aku dah..

    cuma taktau la kot ujung bulan ni aku amek hosting lain plak..ehee..untuk projek lain lak 😀

  25. Anwar Abdullah @ Kaio
    Anwar Abdullah @ Kaio September 20, 2014 at 4:08 pm | | Reply

    tapi sekarang ni baguih. dah ramai blogger yang aware pasal self-hosting ni. tapi masih ramai jugak antara mereka yang kekurang ilmu pasal benda ni. bagus artikel ni. 🙂

    http://www.kaio.my

  26. encikarman
    encikarman September 22, 2014 at 5:06 am | | Reply

    blogger baru kena ambil kira kos2 nih.

  27. Hafizul
    Hafizul September 22, 2014 at 8:57 am | | Reply

    Hehe..ada rezeki nanti nak try yang Eizil la pulak..terima kasih kongsikan..yang rahsia tu, bila nak bukak nya?Asyik2 rahsia jer…kesian saya tauuuu… 😥

  28. Hairul Hissam
    Hairul Hissam September 22, 2014 at 9:42 am | | Reply

    perghhh.. byk nyee guna hosting.. tentu byk juga pulangan tu..

  29. JAWATAN KOSONG TERKINI
    JAWATAN KOSONG TERKINI September 23, 2014 at 6:55 am | | Reply

    Panjang huraian dan sangat membantu kita…

  30. azimah mohd zainuddin
    azimah mohd zainuddin September 23, 2014 at 1:07 pm | | Reply

    Thanks for the sharing. Memang upah orang sahaja buat hosting ni

    http://www.lovehutladyvitamin.com

  31. BM
    BM September 24, 2014 at 2:48 am | | Reply

    Sedang dalam pertimbangan utk bertukar domain dulu… Utk hosting, kena tengok keadaan dan hala tuju…

  32. Mohd Norzali
    Mohd Norzali September 25, 2014 at 3:37 am | | Reply

    Den pakai hosting Saleiz dah setahun dah. Prestasi memberangsankan dan den puas hati.

  33. hazman aka species1980
    hazman aka species1980 September 25, 2014 at 6:36 am | | Reply

    Yeeahhh….. tima kasih sebab ingatkan aku untuk terjah blog earncent tu…rindu pulak tak belek baca kat sana…

  34. Hakim Mahmud
    Hakim Mahmud September 25, 2014 at 2:33 pm | | Reply

    wah berjimat cermat n 😳 😳 i

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.