92 Responses

  1. KEDAI ONLINE MURAH kedaionlinemy.com
    KEDAI ONLINE MURAH kedaionlinemy.com December 22, 2014 at 5:03 am | | Reply

    saya baru dalam blogging, saya dah cuba cara yang ahmadfaizal katakan,, memang ternyata BETUL!! traffic saya naik mendadak tidak seperti biasa hehehe kje senang jer, komen jer tapi komen mesti lah macam manusia, bukan komen robot ,,, peace yauuu,, tq ahmadfaizal – kedaionlinemy.com

  2. Hafiz Rahim
    Hafiz Rahim December 22, 2014 at 5:09 am | | Reply

    azam tahun baru aku untuk konsisten pegi komen kat blog orang..lately busy ooo..hadoyai

  3. sensasi2020
    sensasi2020 December 22, 2014 at 5:14 am | | Reply

    Salam bro Titan, nasihat paling tepat dan paling terbaik untuk penjenamaan blog kita. Kalau kita tak singgah di blog mereka, adakah mereka singgah blog kita kecuali kau tu Perdana Menteri atau ada kepentingan.

  4. cikpin
    cikpin December 22, 2014 at 5:14 am | | Reply

    Terima kasih En. Titan atas perkongsian ilmu yang terbaik ni. Akan cuba praktikkan apa yang ditulis. Azam 2015 ni πŸ˜‰

  5. JMR
    JMR December 22, 2014 at 5:17 am | | Reply

    hahah betul la yang bro cakap, semalam lalu kuala selangor, nampak berderet kedai cendol, mesti igt kt lu walaupn tu bukan cendol banting..haha..

  6. akubiomed
    akubiomed December 22, 2014 at 5:21 am | | Reply

    Tak kenal maka tak cinta. Komen juga diibarat salah satu cara promosi blog sendiri.

  7. Dawaihati
    Dawaihati December 22, 2014 at 5:24 am | | Reply

    Setuju, melalui blogwalking kita kenalkan blog kita pada blogger dan atau pembaca lain.

  8. hpmurah2u
    hpmurah2u December 22, 2014 at 5:25 am | | Reply

    memang terbaik sangatlah info anda ni…blogwalking memang menyeronokkan

  9. duniafarisya
    duniafarisya December 22, 2014 at 5:26 am | | Reply

    sangat-sanat setuju sifu.yes!
    dan dah buat apa yg sifu bagitahu tu ! :mrgreen: :mrgreen:

  10. Kaki Sepak
    Kaki Sepak December 22, 2014 at 5:31 am | | Reply

    Akan cuba praktikkan master.InshaAllah

  11. amirul
    amirul December 22, 2014 at 5:39 am | | Reply

    Lepasni kena buat hari-hari secara konsisten. TQ boss πŸ™‚

  12. Nurul
    Nurul December 22, 2014 at 5:43 am | | Reply

    Betul tu, saya setuju sangat dengan En. Titan. Blog kita adalah jenama kita πŸ™‚

  13. KiD
    KiD December 22, 2014 at 5:43 am | | Reply

    aku suka kesimpulan bro ni… :mrgreen:

  14. Neq Chue
    Neq Chue December 22, 2014 at 5:49 am | | Reply

    setuju sesangat.. terima kasih atas perkongsian ni yea…

  15. Calrase Patrick
    Calrase Patrick December 22, 2014 at 6:02 am | | Reply

    Kalau rajin memberi komen di blog orang lain, pasti semakin banyak orang beri blog kita komen.. hehhe

  16. zumal
    zumal December 22, 2014 at 6:13 am | | Reply

    Memang makan cendol pun ingat kat En.Titan tau… Lama tak singgah sini ^-^

  17. blogger lelaki
    blogger lelaki December 22, 2014 at 6:17 am | | Reply

    hahaha..bab cendol tu memang xleh dinafikan…kadang2 kalau gua makan cendol sesorang..gua akan terbayang muka lu dalam mangkuk cendol..itu saje gua nak komen

  18. Farid Laham
    Farid Laham December 22, 2014 at 6:21 am | | Reply

    Betul tu sifu..kene rajin komen kt blog orang…begitu juga jika kita buka kedai kene rajin kenal tokey kedai lain juga πŸ™‚

  19. reezluv
    reezluv December 22, 2014 at 6:23 am | | Reply

    pandainya dia..ehem..cendol dan titan tak dapat dipisahkan..mana bini tak sayang..aummm

  20. cukupmakan
    cukupmakan December 22, 2014 at 6:26 am | | Reply

    oklah aku komen dekat blog orang jugalah nampak gayanya hehehe

  21. zie fauzi
    zie fauzi December 22, 2014 at 6:35 am | | Reply

    hi..mai blogwalking ni…. cara lama tapi kesan berpanjangan….. πŸ™‚

  22. Wira Merah
    Wira Merah December 22, 2014 at 6:47 am | | Reply

    nasihat yg baik. Antara azam tahun baru.

  23. kesoma.rai
    kesoma.rai December 22, 2014 at 7:12 am | | Reply

    betul..saya setuju.. ada sorang kakak saya kenal..sangat rajin komen kat blog orang termasuk blog saya.. dia punya komen pun dekat ratus gak.. hebat betul

  24. Fadhil
    Fadhil December 22, 2014 at 7:32 am | | Reply

    sekarang ni dah ramai geng kaki komen ni. harap dapat meneruskan usaha itu dan silalah beradab bila komen ya. πŸ˜‰

  25. adarain
    adarain December 22, 2014 at 8:20 am | | Reply

    jom komenn!. hehehe.

  26. razis
    razis December 22, 2014 at 8:42 am | | Reply

    Saya akan komen berdasarkan penulisan orang tu. Kalau entry menarik, Insha Allah sy akan komen.

  27. Mohd Zarin
    Mohd Zarin December 22, 2014 at 8:44 am | | Reply

    Saya tinggalkan komen di sini selepas baca artikel ni

  28. daddydee
    daddydee December 22, 2014 at 8:50 am | | Reply

    Nak komen tapi malas. Ada blog tapi malas. Aduiyai…Tido la dulu…

  29. amirnawawi
    amirnawawi December 22, 2014 at 10:23 am | | Reply

    Yeah! Setuju. Ingat cendol ingat En Titan..huhuhu

  30. maria
    maria December 22, 2014 at 11:31 am | | Reply

    saya setuju bab komen tu.tapi last week terpaksa kena manually approve sbb spammers bahasa oversea banyak sangat…
    tp janganlah serik ke blog saya, in shaa Allah bahasa yang difahami tu di approve saja… πŸ˜† πŸ˜†

  31. fyna
    fyna December 22, 2014 at 11:50 am | | Reply

    πŸ˜‰ setuju. itu yang fyna buat dulu. kenapa dulu? sekarang asek bz je. azam for the next year nak buat blk seperti abg titan kata.

  32. Mama Alya
    Mama Alya December 22, 2014 at 1:06 pm | | Reply

    Saya mmg malas komen blog org.. tapi demi mr titan… eheheh

  33. TehR
    TehR December 22, 2014 at 1:33 pm | | Reply

    aku ada kawan yang buat blog untuk bisnes
    dia ada mengadu kat aku, tak siapa pun nak beli
    bila aku tanya ada komen blog orang ke tidak
    jawapannya, TIDAK!

    huhuhu

  34. min ibudoakan
    min ibudoakan December 22, 2014 at 1:56 pm | | Reply

    Ok..mulakan blogwalking dengan blog encik titan dulu.. πŸ˜€
    tq kerana menyedarkan saya betapa pentingnya blogwalk yg sy amat malu nak buat selepas publish entry.. πŸ˜› salam perkenalan dari saya..min ibudoakan.com..tq

  35. Jalalboy
    Jalalboy December 22, 2014 at 2:20 pm | | Reply

    Nasihat yang sangat bagus.. Jemput singgah ke blog say juga..

  36. Adib Site
    Adib Site December 22, 2014 at 3:26 pm | | Reply

    setuju dgn pendapat bro…

  37. rika
    rika December 22, 2014 at 4:18 pm | | Reply

    ya sangat setuju terutama kepada blogger baru. Lepas ni kena rajin komen. Azam tahun 2015.

  38. puteraduyong
    puteraduyong December 22, 2014 at 6:47 pm | | Reply

    ooo… ni tempat kongsi azam ye… ermm azam tahun 2015… nak rajin komen kat blog en. titan … πŸ˜‰

  39. Noor Azlin @ Bizznurse
    Noor Azlin @ Bizznurse December 22, 2014 at 8:17 pm | | Reply

    aku sokong hang bab ni…
    Aku pun dah lama tak blogging balik..
    saja ja usha2 google blog lama, tgk bila yang aku komen dulu2 semua ada lagi link dia… mcm hang ckplah.. pintu doraemon…

  40. abdfatah
    abdfatah December 22, 2014 at 9:25 pm | | Reply

    wokeh dah komen. sekian terima kasih.

  41. ismail
    ismail December 23, 2014 at 1:00 am | | Reply

    Oh!..Ramai juga blogger malas nak berkomen.. asyik nak beromen dengan blog mereka aje..aku pun buat benda yang sama 5 tahun lepas…haha.. impact iut nampak ada perbezaan bila kita buka laluan untuk orang lain berkomen di blog kita.. Neway tahniah bro.. aku tak tahu bila nak claim RM 5.. haha

    1. titan
      titan December 23, 2014 at 1:53 am | | Reply

      Jap.
      Aku ada hutang hang rm5 ker?

      Contact aku kat ruang contact. Aku transfer.

      Kekadang..ada gak terlepas pandang.

  42. Kakiblog
    Kakiblog December 23, 2014 at 1:14 am | | Reply

    dah 3 tahun saya bagi komen kat blog orang..he..he..

    1. puteraduyong
      puteraduyong December 23, 2014 at 2:12 am | | Reply

      baru 3 tahun… belum 10 tahun πŸ˜‰

  43. Abdullah Idris
    Abdullah Idris December 23, 2014 at 2:39 am | | Reply

    Assalamualaikum en. Titan,

    Pertamanya terima kasih atas perkongsian artikel yang menarik di atas.

    Secara jujurnya,memang inilah teknik yang saya amalkan dan saya utamakan dulu dalam pemasaran saya.

    Tetapi apa yang saya perhatikan,tidak semua orang yang menggunakan teknik blogwalking ni,betul-betul menguasai seninya.

    Ini kerana,dari apa yang saya perhatikan,mereka main tulis komen hentam kromo je,janji komen.

    Sebenarnya,apa yang kita komen itu sebenarnya akan menaikkan jenama (macam en. Titan sebut)perniagaan kita.

    Buka main komen contohnya: “Bestlah artikel ni”,atau”Thank bro”, dan yang sewaktu dengannya.

    Komen yang diberikan sepatutnya memberikan nilai tambah kepada artikel yang dikongsikan.

    Baru pembaca yang membaca komen kita akan nampak kepakaran kita.Atau paling tidak,berminat nak tahu lebih lanjut tentang kita.

    Akhir kata,terima kasih sekali lagi kerana berkongsi ilmu di atas.

    1. Aretikz
      Aretikz December 26, 2014 at 3:08 am | | Reply

      Saya paling bersetuju bab ni.. Banyak yang komen gaya robot, lebih kurang macam letak shoutbox dekat komen, “Hi, saya singgah sini.”, tapi feedback dari artikel menunjukkan hanya baca tajuk berbanding isi..

      Tidak ada salahnya tulis “Terima kasih atas perkongsian ini” atau yang macam saudara Abdullah katakan, tapi jiwa tu tak sampai kepada penulis tersebut, lebih kurang gaya macam spam bot jak.. spam bot pun pandai tulis panjang2, biarpun apa ditulis sama saja, hehe.

    2. Kereta Sewa Shah Alam
      Kereta Sewa Shah Alam January 14, 2015 at 1:51 am | | Reply

      Setuju dengan perkongsian en abdullah idris ni, ccuma kadang2 tu idea tak datang nk komen panjang2 tu yang ada blogger tu komen setakat melepaskan batuk di kerusi hehe.

  44. ema
    ema December 23, 2014 at 4:42 am | | Reply

    macam hidup berjiranlah..nak kena kenallah bertegur sapa dulu.

  45. sabree hussin
    sabree hussin December 23, 2014 at 7:11 am | | Reply

    Dah komen. Ni kiranya aku tengah menyerang blog hang la ni

  46. Ummi Hanie
    Ummi Hanie December 23, 2014 at 7:17 am | | Reply

    tak dinafikan blogwalking mmg membina trafik dan backlinks plus jenama…

    mcm den ni jenama mom blogger je kot… tkper nnti cuba create yg lebih awesome πŸ™‚

  47. muja
    muja December 23, 2014 at 8:54 am | | Reply

    nah. komen. hehehe

  48. Siti travelog
    Siti travelog December 23, 2014 at 3:21 pm | | Reply

    Ni la sebab aku kena komen blog otai macam Titan!

  49. Pendekar
    Pendekar December 23, 2014 at 4:45 pm | | Reply

    gua datang baca dua kali.
    tapi apasal gua ingat gua baru komen sekali je

    dem !

  50. ikhwan
    ikhwan December 24, 2014 at 2:32 am | | Reply

    boleh kenal-mengenal sesama blogger πŸ™‚

  51. Zaini
    Zaini December 24, 2014 at 4:03 am | | Reply

    Rajin memberi akan dapat lebih. Dalam Islam pun ada ajar. Sebab itu sedekah menyuburkan rezeki.

    Selalu baca tapi jarang komen. Jadi silent reader je. Dah ajak, baru komen.

  52. Mak Jemah Jual Vitamin
    Mak Jemah Jual Vitamin December 24, 2014 at 8:27 am | | Reply

    kita memberi orang merasa..kalau tak beri camana nak rasa..dulu mak jemah amik mudah jugak bab blogwalking ni, tapi bila memikirkan bukan taraf retis maka haruslah buat blogwalking supaya orang kenal blog kita:)

  53. suri
    suri December 24, 2014 at 1:30 pm | | Reply

    buatlah tak susah mana pun heee..kalau ada masa yang izinkan

  54. Pendekar
    Pendekar December 24, 2014 at 7:35 pm | | Reply

    bila sebut cendol.. gua ingat cendol kat kampung gua nih je… gua lebih kenal lu dengan kitab pink.

    la la la…

  55. muhammad fakhruddin
    muhammad fakhruddin December 24, 2014 at 9:03 pm | | Reply

    Maaf tok guru, saya anak murid selalu lupa ajaran. πŸ˜†

  56. Kamal Mustafa
    Kamal Mustafa December 26, 2014 at 2:46 am | | Reply

    Tips blogging yang terbaik yang patut semua blogger praktikkan. Tak perlu tunggu org komen di blog kita (ramai yang bersikap macam nie)

  57. Aretikz
    Aretikz December 26, 2014 at 3:15 am | | Reply

    Bab-bab komen ni, macam spam jak.. dari apa yang aku nampak.. kebanyakkan blogger dorang suka tulis thanks atas perkongsian ini sebab tajuk dia ada “tips-tips, teknik-teknik.”

    pastu kalau ada gambar familiar, contoh kena letak gambar ultraman, maka dikomennya pasal ultraman, walhal sekadar selingan.

    Kesimpulannya, kebanyakkan blogger lebih suka komen secara “Anthem Cromok” berbanding “mesra SEO”, pada mata aku la.. bagi mereka yang faham, Whooaa ~

    p/s : sepa yang rasa aku komen macam spambot, bagitau jak k.. haha

  58. emalinmohd
    emalinmohd December 26, 2014 at 9:04 am | | Reply

    Setuju sangat yang ni. Memang beza bila blogwalking dengan komen dengan buat entry hari-hari tapi tak pergi ziarah “rumah” orang…

  59. Mohd Norzali
    Mohd Norzali December 26, 2014 at 9:32 am | | Reply

    Sangat setuju dengan bro titan. Bila kita komen dekat blog orang barulah orang tahu kewujudan blog kita.

  60. SentiasaPanas
    SentiasaPanas December 27, 2014 at 3:17 pm | | Reply

    Komen di blog blogger lain adalah perkara wajib sebenarnya. Banyak khasiat yang boleh diperolehi..:)

  61. RFS
    RFS December 27, 2014 at 11:30 pm | | Reply

    Saya perasan perkara ini. Bila kita komen blog orang dengan keyword tertentu pun, kadang-kadang bila orang google keyword tu, orang boleh jumpa komen kita.

    #UrusWang

    RFS

  62. ahmadyani
    ahmadyani December 28, 2014 at 6:43 am | | Reply

    Komen di blog lain sama seperti pemasaran emel. InsyaAllah tidak akan lapuk di telah zaman. Cara yang evergreen….

  63. Ammar
    Ammar December 28, 2014 at 3:23 pm | | Reply

    Jangan lupa masuk Blog Ammar dan komen ya. Masuk je kalau tak komen tak jadi. hehehe :p πŸ˜€

  64. Kaki Sepak
    Kaki Sepak December 30, 2014 at 1:11 am | | Reply

    Penting komen di tempat lain baru org kenal

  65. TempahanDotMy
    TempahanDotMy December 30, 2014 at 4:08 am | | Reply

    Nampak gayanya , kena cari juga satu makanan yang perlu dipromosikan.

    Rasanya , ayam macam sesuai. Bila orang makan ayam , boleh la orang ingat blog aku.. haha

  66. TempahanDotMy
    TempahanDotMy December 30, 2014 at 4:10 am | | Reply

    Satu soalan untuk bro titan , berapa ratus blog yang blog gi lawat sehari ?

    Macam mana cara bro simpan list blog yang perlu dilawat setiap hari ? Ke , just secara random jer ?

    1. titan
      titan December 30, 2014 at 6:29 am | | Reply

      entah.

      aku main komen aje.

      random la kiranya.

      haha.

  67. Abdullah
    Abdullah December 31, 2014 at 12:58 am | | Reply

    karena itulah aku rajin komen disini karena aku blog baru lagi

  68. bella luna
    bella luna December 31, 2014 at 7:42 pm | | Reply

    hai.. banyak nya comment =) baru berpeluan BW sini. tu pun trafic show this web. anyway thanks ye tuan blog

  69. Datin Tyka
    Datin Tyka January 1, 2015 at 1:23 pm | | Reply

    blog ambe dulu ranking menaik sebab ambe rajin mengomen blog orang lain.
    haihh kena start balik la ni. azam 2015

  70. Ezad Skytech
    Ezad Skytech January 1, 2015 at 4:14 pm | | Reply

    betul tu…memang terbukti berkesan…rajin-rajinkanlah diri tu untuk mengomen di blog orang lain…macam mana nak ada orang komen di blog kita sedangkan kita tak rajin tinggalkan komen kat blog orang lain…hee

  71. Hafizul
    Hafizul January 2, 2015 at 10:40 am | | Reply

    okeh..terima kasih kongsikan..lepah ni nk jadi rajin komen blog org lain..huhu

  72. Zaini
    Zaini January 3, 2015 at 3:54 pm | | Reply

    Selagi boleh komen kita komen. Bagusnya boleh publish automatik.

  73. JAWATAN KOSONG TERKINI
    JAWATAN KOSONG TERKINI January 8, 2015 at 7:47 pm | | Reply

    Tuan terbaik walau komen mengarot sekalipun tuan tetap buka pintu untuk dibenarkan berkomen..semoga murah rezeki tuan titan di masa mendatang..

  74. JAWATAN KOSONG TERKINI
    JAWATAN KOSONG TERKINI January 8, 2015 at 7:48 pm | | Reply

    Terus menerus mengomen pasti ada backlink…InsyaAllah.

  75. JAWATAN KOSONG TERKINI
    JAWATAN KOSONG TERKINI January 8, 2015 at 7:49 pm | | Reply

    Yang paling penting jangan lokek untuk mengomen…kenali legen dan penulis blog seperti tuan titan ni…InsyaAllah tak rugi kita…

  76. JAWATAN KOSONG TERKINI
    JAWATAN KOSONG TERKINI January 8, 2015 at 7:50 pm | | Reply

    Komen sentiasa berhemah dan relevan…jangan mengarot2 ye..

  77. Cer Cite
    Cer Cite January 8, 2015 at 7:51 pm | | Reply

    Terima kasih di atas tips yang berguna di atas..saya akan praktikkannya..

  78. Cer Cite
    Cer Cite January 8, 2015 at 7:51 pm | | Reply

    Tapi kekadang tu kalau kita komen, kenapa tak kluar ye..?

  79. Kereta Sewa Shah Alam
    Kereta Sewa Shah Alam January 14, 2015 at 1:53 am | | Reply

    Betul2, kena rajin komen. Kira macam kita berjiran dan bersapa2 dengan jiran sebelah rumah. Dan kenal kan ape yang kita buat. Kalu tak berkenal jiran pon tak tahu ape kita buat dan berniaga…

  80. suhiminain
    suhiminain January 30, 2015 at 3:03 am | | Reply

    ini adalah antara artikel yang paling menggegar hati dan fikiran aku, dlu aku just post article dan biar saja blog aku macam tu. rupanya selama ini aku silap, blog bukan sekarang tulis dan publish. tapi ia ialah komuniti, ada interaksi!

    p/s: aku nak beat top commenter tu, bagi aku ranking paling atas! haha.. boleh tak? :/

  81. TuahPrimadona
    TuahPrimadona February 25, 2015 at 3:57 am | | Reply

    Alhamdulillah….Terima Kasih atas Tips yang sangat berguna ini…. πŸ˜‰

  82. mohdnazir
    mohdnazir May 7, 2015 at 1:35 am | | Reply

    Tip terbaik. Kekal sepanjang hayat punya tip

  83. LeYa
    LeYa May 7, 2015 at 1:49 am | | Reply

    Terima kasih En Titan. Tips blogging yg bagus utk LeYa ikuti. Perkongsian ini juga memberi manfaat buat blog LeYa sejak akhir2 ni. Terima kasih sekali lagi

  84. Helmi Aliarit
    Helmi Aliarit May 7, 2015 at 2:07 am | | Reply

    Saya suka komen blog orang lain.

    Paling penting saya kena baca dahulu artikel dalam blog tersebut.

    Cuma, kalau artikel yang disampaikan tidak menarik perhatian saya. Saya tak komen apa-apalah…

  85. bukit gambang
    bukit gambang May 7, 2015 at 2:43 am | | Reply

    tenkiu en.titan bagi tips yang suungguh bagus.

  86. syami
    syami May 7, 2015 at 4:08 am | | Reply

    betul tu, rajin2 la komen kat blog org πŸ™‚

  87. Noriza Rahman
    Noriza Rahman May 7, 2015 at 10:56 am | | Reply

    What you give, you get back..wah gitu ka bunyi perumpamaan tu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.