113 Responses

  1. ProfHariz
    ProfHariz February 11, 2015 at 4:37 pm | | Reply

    Tolong kongsi dengan lebih banyak lagi Cikgu !

    Susah juga nak simpan duit kahwin ni. Dengan ujian yang tetiba datang. Laptop rosak, motor rosak, kereta rosak. Kena bayar itu dan ini. Kerja pula takdak duit simpanan emergency mula diusik.

    Allah..

    Macam mana tu?

    Apa-apapun saya suka dengan artikel ini !

    1. suhiminain
      suhiminain February 12, 2015 at 8:28 am | | Reply

      mungkin Allah nak bagi ujian supaya lepas kahwin ni kalau ada kesusahan hati boleh hadapinya dengan mudah. semoga dipermudahkan urusan! 🙂

  2. ikhwan
    ikhwan February 11, 2015 at 4:38 pm | | Reply

    dulu masa nak kahwin, aku buat affiliate Panduan DPLI, lepas buat hantaran, yang lain topup guna duit Tips PTD.

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 8:43 pm | | Reply

      pehhh..

      dasat hang.

      apapun, terima kasih sebab bayar aku masa panduan dpli tuh.

      hoho.

  3. Nadri Mohd
    Nadri Mohd February 11, 2015 at 4:54 pm | | Reply

    nasib baik gua dah kawin..tp dulu2 masa nak kawin terpaksa buat loan kawin dengan majikan..dah dapat 2 anak baru habis bayar..

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 8:45 pm | | Reply

      okla tu.

      dah habis bayar. jangan tak abis lagi.

      aku memang tak suka kahwin guna duit loan.

      sebab tu usaha cari duit gak.

  4. Jie Susanos
    Jie Susanos February 11, 2015 at 5:04 pm | | Reply

    hbat tip berjimat cara titan ni..hormati ibu bapa tu pling cool walaupun aku jrg2 call..hihi

    1. suhiminain
      suhiminain February 12, 2015 at 8:34 am | | Reply

      kenapa aku rasa macam deja vu. emmm…

      macam pernah baca komen ini, tapi di mana ya?

      rasanya macam dlm blog ni juga, cerita pasal kahwin juga… (apakah?!)

  5. fiuzzhafiz
    fiuzzhafiz February 11, 2015 at 5:54 pm | | Reply

    ok dah boleh plan nak kawen ni. simpan singgit sehari.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 8:47 pm | | Reply

      takpe.

      esok, kasi up ke 10 ringgit plak.

      hoho.

      lama-lama leh jadi banyak tu.

  6. islam di dadaku
    islam di dadaku February 11, 2015 at 6:44 pm | | Reply

    aih saya suka yang terakhir berbakti kepada orang tua itu yang paling mutlak

    1. Pakej Pelancongan ke Jepun
      Pakej Pelancongan ke Jepun February 16, 2015 at 4:38 pm | | Reply

      Ya.

      Siapa lagi nak harap kan?

      takkan la plak orang lain kan?

  7. Siti travelog
    Siti travelog February 11, 2015 at 7:23 pm | | Reply

    Bagus betul nasihat ni. Jap aku share di group laki bini haha

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 8:48 pm | | Reply

      pehh..

      siap ada join group laki bini lagi tuh.

      terbaik lah. haha

  8. dun
    dun February 11, 2015 at 9:56 pm | | Reply

    cuma aku terfikir macam mana budak-budak lepas degree, tak sampai setahun kerja, dah kahwin.mana dorang dapat duit tu?

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 8:49 pm | | Reply

      ada 3 sebab.

      diorang ada buat bisnes.
      diorang ada mak bapak yang memang sah dah kaya.
      diorang kumpul duit kahwin sejak kecil lagi.

      tapi aku syak sebab yang terakhir kot. 😈

  9. azstory311
    azstory311 February 11, 2015 at 10:57 pm | | Reply

    Hormati/berbakti kepada ibubapa membuka pintu rezeki.. terima kasih utk peringatan ni..^__^

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 8:50 pm | | Reply

      Yup.

      doa ibu bapa ni..takde hijabnya. :mrgreen:

  10. Mak Jemah Jual Vitamin
    Mak Jemah Jual Vitamin February 11, 2015 at 11:45 pm | | Reply

    bila dah kawin, insyaAllah rezeki lain pula akan melimpah-limpah..yelah berkat sebuah perkahwinan..

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 8:51 pm | | Reply

      Mudah-mudahan.

      mudah-mudahan dapat ramai anak-anak yang soleh dan genius macam bapaknya.

  11. suhiminain
    suhiminain February 12, 2015 at 12:51 am | | Reply

    Yang penting kena ada usaha halal, pasti akan ada jalan. Insya’Allah, Allah akan bantu punya la. cuma kita saja yang kadang-kadang buta mata untuk menghargainya. 🙂

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 8:52 pm | | Reply

      orang kita memang ramai yang buta belaka.

      biasalah tu.

      kita kena banyak melihat sebenarnya.

  12. Alin Marlini
    Alin Marlini February 12, 2015 at 1:07 am | | Reply

    paling suka no. 6….tapi takde rezeki dapat suami pandai cari duit pun ok dah..hehehe

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 8:54 pm | | Reply

      Takpe.

      Yang penting, jaga suami elok-elok lepas ini yek.

      hehe..

  13. SentiasaPanas
    SentiasaPanas February 12, 2015 at 1:55 am | | Reply

    Tips terbaik giler..;)

  14. mohdridzwan
    mohdridzwan February 12, 2015 at 2:34 am | | Reply

    Alhamdulillah…wan dah lepasi fasa yang agak payah sebelum ni.
    Betul kata en. titan.
    Berjimat cermatlah dengan apa yang kita ada dan kuatkan azam. Disiplin pun kena strong jugak…baru berjaya.

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 8:58 pm | | Reply

      Yap.

      Nak kahwin ni, satu komitmen yang besar.

      Dah takde masa nak lepak sangat.

      Sebagai suami atau bakal suami, kerja kena keras. Ada mulut yang kena suap dan perut yang lapar selalu.

  15. Najib Ariyan
    Najib Ariyan February 12, 2015 at 2:45 am | | Reply

    Salam Faizal…

    boleh jugak nak ambil semua peringatan tu tapi aku lebih banyak gelak dari ambik point nih… wakakaka…

    ni tips bukan nak kahwin jer nih… nak beli rumah nak tapau keta baru pun sama gak… tapi dulu kan nak kahwin lah kan…

    (selagi benda yg suka nak beli tu masih ada kat umah, jangan dok gatal nak beli lain… tu motto aku nak berjimat)

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 8:59 pm | | Reply

      adeh.

      apsal banyak gelak plak.

      aku serius ni beb.

      haha.. 😆

  16. reezluv
    reezluv February 12, 2015 at 2:55 am | | Reply

    ok, nombor 5 tu buat gua sentap..demit..ahaha..banyakkan sedekah, insyallah cukup je nanti apa yang tak cukup tu..:D

    1. suhiminain
      suhiminain February 12, 2015 at 8:26 am | | Reply

      sambil buat duit, buat pahala sekali. hihi… ^_^

    2. Pakej Pelancongan ke Jepun
      Pakej Pelancongan ke Jepun February 16, 2015 at 4:37 pm | | Reply

      eh..

      takkan itu pun nak sentap gak. hehe

  17. diana
    diana February 12, 2015 at 3:36 am | | Reply

    Yang part kubur tu sedih pulak, sorang-sorang haih….

    1. Pakej Pelancongan ke Jepun
      Pakej Pelancongan ke Jepun February 16, 2015 at 4:36 pm | | Reply

      memang la sorang-sorang.

      takkan la nak kongsi-kongsi la plak kan?

      hehe..

  18. abdfatah
    abdfatah February 12, 2015 at 4:03 am | | Reply

    ooo gitu caranya. kena kuatkan semangat dan azam untuk simpan duit banyak2… kena ada disiplin yang kukuh… selamat maju jayak.

    1. Pakej Pelancongan ke Jepun
      Pakej Pelancongan ke Jepun February 16, 2015 at 4:35 pm | | Reply

      Ya.

      Kena ada semangat yang kuat dan kukuh.

      barulah boleh capai apa yang kita mahukan.

  19. sabree hussin
    sabree hussin February 12, 2015 at 4:37 am | | Reply

    Alhamdulilah, dah lepas fasa ni bulan lepas 😀

    1. Pakej Pelancongan ke Jepun
      Pakej Pelancongan ke Jepun February 16, 2015 at 4:34 pm | | Reply

      tahniah sebab dah lepas.

      semoga leh lepas stage yang seterusnya pula.

  20. Khairil Mazri
    Khairil Mazri February 12, 2015 at 6:53 am | | Reply

    cara di atas semuanya wajib buat. tapi tak cukup lagi.

    hmmmmmmmmmmm

    entahlah, kalau dok pikir gaji kecik tapi malas nak cari income.

    sakit jiwa sakit jiwa.

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 9:00 pm | | Reply

      tak moh sakit jiwa.

      kita mula sekarang.

      biar lambat, jangan tak buat apa-apa langsung.

  21. faisal
    faisal February 12, 2015 at 8:07 am | | Reply

    senang je..

    kalau rasa nak kawen simpan la.. kalau tak de duit jangan kawen lagi..

    Loan tu kalau boleh elak la…

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 9:02 pm | | Reply

      Ya.

      Elakkan untuk ambil loan bank ke, loan kawan-kawan ke untuk berkahwin.

      hidup tak tenteram aje selalu.

  22. Dulu Lain Sekarang Lain
    Dulu Lain Sekarang Lain February 12, 2015 at 8:32 am | | Reply

    Ini simpan duit utk perkahwinan pertama atau yang seterusnya :mrgreen:

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 9:03 pm | | Reply

      Hehe..

      haruskah aku bagitau dan berkongsi hal sebenarnya? 😈

  23. azimah mohd zainuddin
    azimah mohd zainuddin February 12, 2015 at 12:27 pm | | Reply

    Tips yang bagus untuk dipraktikkan. Lagi-lagi zaman kesemua benda sudah mahal sekarang.

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 9:05 pm | | Reply

      Ya.

      Sekarang, serba-serbi mahal.

      Kita kena jimat apa yang patut.

      Lagi-lagi yang nak kahwin. Memang kena jimat belaka sana-sini sekarang.

  24. blogger lelaki
    blogger lelaki February 12, 2015 at 12:55 pm | | Reply

    bro gua dah kahwin..adakah tips ini juga boleh dipraktikkan untuk kahwin kali kedua :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 9:09 pm | | Reply

      kalau hang rasa nak cuba, cuba aje.

      Jangan tanya aku.

      Aku tak tahu. haha.. :mrgreen:

  25. Azeni Ahmad
    Azeni Ahmad February 12, 2015 at 2:46 pm | | Reply

    Lucu point no.5.
    Hahaha.
    Mujur den dah lepas.
    Tapi merasa la semua di atas.
    Bersusah susah bersama smpai dah kahwin. Hihi

  26. akubiomed
    akubiomed February 12, 2015 at 3:33 pm | | Reply

    Nak kahwin perlu kumpul duit sendiri. Kalau tak ada jangan duit hendak bergatal dengan anak dara orang.

  27. Kereta Sewa Shah Alam
    Kereta Sewa Shah Alam February 13, 2015 at 2:31 am | | Reply

    Terbaik tips2 ni, yang bujang 0 spai bujang 3 boleh apply cara ni.

  28. Noriza Rahman
    Noriza Rahman February 13, 2015 at 6:52 am | | Reply

    Kenapa la tak jupa tips macam ni 4 tahun yang lepas..kalau tak mesti dah bertimbun duit dalam karung..BTW memang betul saranan cikgu titan ni, belanja kawen dah mahal so kena sama2 menyimpan la kalau nak buat acara kawen meriah 😆

    1. titan
      titan February 23, 2015 at 2:33 am | | Reply

      Okeh.

      harap 4 tahun akan datang..jangan bagi alasan tak cukup duit ye. hehe

  29. fans dot my
    fans dot my February 14, 2015 at 4:32 am | | Reply

    bukan senang nak senang.. 🙂

  30. zazazehra
    zazazehra February 15, 2015 at 12:43 am | | Reply

    nak kena save duit skg ni..walapun still xde lg buah hati..hehehe…

  31. Helmi Aliarit
    Helmi Aliarit February 15, 2015 at 2:52 am | | Reply

    Yang masih bujak bergaji rm3k-5k tu… Cuba simpan gaji tu separuh. InsyaAllah senang nak kahwin nanti.

    1. titan
      titan February 23, 2015 at 2:36 am | | Reply

      Kena pandai rancang perbelanjaan kita.

      Baru boleh start menyimpan dan buat duit dengan lebih baik lepas tuh.

  32. nurul jam tawaf
    nurul jam tawaf February 16, 2015 at 4:56 am | | Reply

    😀 Alhamdulillah, terbaikkk 😉 InsyaAllah akan cuba cara-cara tu. terima kasih.. heee

  33. suriya
    suriya February 16, 2015 at 8:47 am | | Reply

    dulu zaman dapat PTPTpu tak teringat langsung nak simpan duit buat kawen. rasa rugi….budak uitm, yuran rm500 je

    1. titan
      titan February 23, 2015 at 2:40 am | | Reply

      PTPTN tak pernah tipu.

      Kita aje yang selalu tipu diri kita sendiri.

  34. Mak Jemah Jual Vitamin
    Mak Jemah Jual Vitamin February 16, 2015 at 9:08 am | | Reply

    lebih baik simpan dari awal, nanti bila dah tetiba rasa nak kawin tak ke menangis kalau masa tu belum cukup lagi simpanan..

  35. Oja Samid
    Oja Samid February 16, 2015 at 10:37 am | | Reply

    suami saya dulu buat part time jadi tukang kutip sampah kat bandar tokyo. dalam sebulan dia kerja, lepas juga nak buat majlis kedua2 belah pihak yg serba sederhana. yg penting kena ada kesungguhan nak kahwin n berusaha nak sara anak isteri. :mrgreen:

    1. titan
      titan February 23, 2015 at 2:43 am | | Reply

      Ya.

      Nak kahwin, kena la sungguh-sungguh. Hoho..

  36. Hafizul
    Hafizul February 17, 2015 at 5:39 am | | Reply

    nampak gayanya boleh dipraktikkan untuk perkahwinan yang kedua.. 😈

  37. Sani Yunus
    Sani Yunus February 17, 2015 at 1:19 pm | | Reply

    Boleh apply ni kalau nak kahwin ….lagi… 🙄

  38. Ezad Skytech
    Ezad Skytech February 17, 2015 at 3:29 pm | | Reply

    nak menyimpan duit ni kena maintain..dan lagi satu…buangkan sikap boros berbelanja…ni bila da gaji…kalau boleh semua duit tu nak dihabiskan…hujung bulan je da kering poket…macam mana la nak menyimpan kalau macam tu…huhu

    1. titan
      titan February 17, 2015 at 6:28 pm | | Reply

      yap.

      bab boros ni memang susah nak kontrol kalau tak dititikeberatkan.

      itu masalah orang kita zaman sekarang nih.

  39. hafidzramli
    hafidzramli February 18, 2015 at 12:58 am | | Reply

    Salam Hormat.

    Rasanya memang tak perlu letak 50 artikel.
    Yang basic seperti ini saja sudah cukup lengkap sebenarnya.

    Terima kaseh atas perkongsian yang berguna ini 🙂

    1. titan
      titan February 23, 2015 at 2:45 am | | Reply

      Itulah.

      Memang aku dah tak larat nak tulis banyak-banyak dah.

  40. zool
    zool February 18, 2015 at 1:01 am | | Reply

    terbaek ni .. simpan duit untuk kahwin memang perlu

  41. Mak Jemah Jual Vitamin
    Mak Jemah Jual Vitamin February 18, 2015 at 1:13 am | | Reply

    rezeki bila berkahwin selalunya tak dijangka-jangka..jadi siapa yang belum kawin boleh segerakan hehehe

  42. myliferia
    myliferia February 21, 2015 at 6:07 am | | Reply

    Duit nak kawen satu hal, duit lepas kawen tu pun kene pikir gak. Jangan nanti kawen memang grand, lepas beranak-pinak duit asyik kering jah…huhu

    1. titan
      titan February 23, 2015 at 2:47 am | | Reply

      Duit lepas kahwin tu, kena prepare la.

      Kang tak makan nasi, nanges mak mertua kang dibuatnya. Hehe 😳

  43. SuperNifz
    SuperNifz February 23, 2015 at 6:46 am | | Reply

    Fuhh… panjang sungguh perkongsiannya nih… TQTQ.. mmg tips yang sangat berguna tuk yang nak kawen nih…

    hari2 makan nasi ngan kicap…akakaka….

  44. Kereta Sewa Shah Alam
    Kereta Sewa Shah Alam March 3, 2015 at 3:02 am | | Reply

    Tahun 2015 lagi mencabar, banyak barang naik tanpa kawalan jadi kena pandai2 la menyimpan duit hmmm…

  45. Alif Adzham
    Alif Adzham May 20, 2015 at 9:47 am | | Reply

    Alhamdulillah bagus perancangannya,
    Tapi nak kongsi sedikit, dlm kita merancang kita kena pertimbangkan juga apa yg diluar perancangan kita,
    Kita sering terlupa utk menitik beratkan hal perlindungan (takaful), sebab kemalangan, kematian, sakit adalah risiko hidup serta perkara yg tidak diduga. Justeru itu, sebaiknya kita perlu juga menyimpan di dalam takaful berkait pelaburan. Sambil menyimpan, sambil tu juga kewangan kita dilindungi.
    Misalnya,kalau kita kumpul2 duit, tapi bila Allah nak uji dgn dugaan, habis segala harapan (duit simpanan nak kahwin) terjejas akibat kos dan bil rawatan perubatan dan sbgnya.

    Sebaik2 perancangan kita, perancangan Allah juga yg terbaik.

    Ramai orang sedar supaya menyimpan utk berkahwin, tapi berapa ramai yg sedar supaya melindungi simpanan utk berkahwin?

  46. Alif Adzham
    Alif Adzham May 20, 2015 at 10:59 am | | Reply

    Alif Adzham
    Takaful Advisor
    01123437929

  47. azzahra zaman
    azzahra zaman May 20, 2015 at 12:47 pm | | Reply

    assalam,
    btol la tue,mgkn sy terfikir nk kawen,bleh la start berjimat dgn cara2 nie,good idea

  48. Helmi Aliarit
    Helmi Aliarit May 21, 2015 at 3:03 am | | Reply

    Ceh… Sampai 9 sahaja. Buatlah lagi 9 sambungannya…

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 5:48 pm | | Reply

      ada masa nanti la aku buat.

      sibuk sangat sekarang nih.

  49. dun
    dun May 21, 2015 at 4:50 am | | Reply

    tengah bersungguh-sungguh nak simpan sekarang..punyalah susah nak tahan napsu e=membeli ni.

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 5:47 pm | | Reply

      biasalah tu.

      banyak sangat benda menarik nak beli sekarang ni.

  50. fahmi
    fahmi May 21, 2015 at 11:13 am | | Reply

    point no 3 stuju.
    tp x stuju part explanation makan nasi kicap aje smata2 nak save. jgn. kesihatan adalah amanah.

    pentingnya kesihatan ini atas lg drpada masa. sebab bila xda masa, tp sihat, itu biasa. tp bila ada masa tp x sihat, x guna.
    so makan berpada2, pstikan cukup nutrient dr segala sudut dan di ambil dgn amount yg kecil berterusan.

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 5:46 pm | | Reply

      jaga kesihatan memang penting.

      itu benda wajib kita harus buat.

      tak perlu nak terang panjang lebar pasal isu ni.

      kita semua faham, kan?

  51. wan sharifatulfatihah
    wan sharifatulfatihah May 21, 2015 at 1:45 pm | | Reply

    Masa 2010 aku bt keputusan nak kahwin, aku pakai bonus pertama jadi officer bank. Mmg nak elak ambil loan dan pinjam duit adik beradik sbb aku mmg nak kluar duit sendiri. Aku bersyukur sgt lepas aku kahwin takder liability nak kene tanggung. Alhamdulillah Parents pun tak susahkan aku nak itu nak ini .berkahwin Ikut kemampuan . Sekarang dh anak sorang dan aku br berjinak2 nak join MLM shaklee nak buat side income. Harap dipermudahkan.

  52. Lynnette
    Lynnette June 4, 2015 at 9:39 am | | Reply

    Terima kasih =)

  53. shafiq
    shafiq June 4, 2015 at 10:55 pm | | Reply

    Sy blum ada calon jd xde push factor utk simpan duit..jd mcm mna ya?

  54. alif
    alif June 9, 2015 at 6:40 pm | | Reply

    haha memang terbaik lh haha dh boleh menyimpan sekarang ni hihi insyallah 5 or 6 tahun akan kahwen lh heheheh tq cikgu hahaha terbaik

  55. mohd zhafran
    mohd zhafran June 23, 2015 at 11:50 pm | | Reply

    Ada lagi penambahan point iaitu. Bersedekah. Rajinkan bersedekah, insyaAllah, rezeki lebih murah.

  56. Chempedaq
    Chempedaq June 24, 2015 at 3:33 am | | Reply

    Ok dah tips ni, cuma rasanya ada 1 je kurang.. Masa nak simpan tu lebih afdal sebut niat dgn jelas “sahaja aku simpan (sebut nilai) untuk kawen lillahi taala”

  57. caramelpudding
    caramelpudding June 25, 2015 at 1:52 am | | Reply

    Masalahnye yang aku tengok zaman skarang bukan spend on marriage, but on the WEDDING itself. Tu yang kopak tu. Just my two cents

  58. brofami
    brofami June 27, 2015 at 2:59 am | | Reply

    Alhamdulillah sudah selesai berkahwin bulan lepas.. banyak lagi cabaran yg menunggu di hadapan.. ada tak tips kewangan lepas kahwin plak..? hehe 😀

  59. fauzan
    fauzan July 14, 2015 at 4:51 am | | Reply

    tips yang sangat berguna admin, zaman sekarang memang susah nk cari duit kalau bergantung pada duit makan gaji je. memang tak cukup !!

    dkt sini siapa nk buat side income duit hari2 boleh whatsupp saya 0173355403.
    jgn risau, bukan investment, money game or skim cepat kaya 🙂

  60. cingcongcingcong
    cingcongcingcong August 19, 2015 at 7:23 am | | Reply

    Benda paling bodoh aku penah bace. Apasal tak bagi tips suro orang solat hajat minta duit jatuh dari langit je terus? Tak pon buat part time jadi pengemis, dok area sogo. kalo setakat suro pose, suro part time, suro cari laki/bini orang kaya, budak tadika pon boleh pikir. Bengap ya amat.

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 5:43 pm | | Reply

      apa masalah ko sebenarnya ha?

  61. zaharah
    zaharah August 21, 2015 at 9:30 am | | Reply

    saya nak tanya. memang boleh percaya ke link program Jobdirumah tu? sbb saya macam takut2 nak join tu. so nak la mnx pendapat dulu. tq in advance.

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 5:44 pm | | Reply

      bagi saya, boleh percaya.

      dah cuba dan memang beri saya pulangan lumayan pada setiap bulan.

  62. mahu kahwin
    mahu kahwin November 2, 2015 at 4:38 pm | | Reply

    betul ke bisnes JDR tu. kalau sah nk je join tengs

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 5:45 pm | | Reply

      betul.

      bagi saya, saya dah cuba dan memang tak ada masalah.

      pendek kata, kita kena usaha lebih dan belajar apa yang patut.

  63. Nazri
    Nazri February 6, 2016 at 5:27 pm | | Reply

    Yang job online tu betul ke Bro.. Sgt berminat ni.. Sbb bnyk masa terbuang kat tempat kerja dan rumah

    1. titan
      titan February 23, 2016 at 8:54 am | | Reply

      Betul la tu.

      Tapi tetap kena usaha.

      Ni bukan goyang kaki punya kerja.

      Kena usaha, kena siapkan kerja, baru kita boleh terima bayarannya.

      Cuma bezanya, kita wat kerja dari rumah la.

  64. at-tarmizi
    at-tarmizi April 2, 2016 at 5:39 am | | Reply

    Terima kasih atas perkongsian…nampak simple tapi sebenarnya kena ada azam dan semangat yang kuat =)

  65. syahirah
    syahirah August 26, 2016 at 4:10 am | | Reply

    hai ahmadfaizal,, nak tanya lah. platform link yang awak beri tu.(Jobdirumah.com) tuuu… boleh dipercayai ke ? sumbernya dari mana ?

    1. titan
      titan August 26, 2016 at 5:15 pm | | Reply

      Boleh dipercayai.

      Saya sendiri dah dapat hasilnya.

      Selepas praktiskan dan usaha yang berterusan.

  66. Arina
    Arina September 22, 2016 at 7:43 am | | Reply

    Bab gemuk tu… aku terasa gila… sepatutnya cakap… jangan cari pasangan yang kuat makan dan suka membazir makan yang mahal2… sbb aku gemuk… aku tgk… orang kurus dari aku lagi kuat membazirnya bab makan… mcm aku… aku makan je apa asalkan kenyang… tp kawan2 aku yg kurus2… mereka nak makan mewah je selalu… hmmm

  67. cikfen
    cikfen September 23, 2016 at 3:29 am | | Reply

    Menabung AWAL dalam kehidupan banyak faedahnya… untuk pendidikan, kahwin, persaraan, emergency tapi isunya adalah Istiqamah dalam melakukannya & memulakannya.
    Just Dot It.. Chaiyok… Chaiyok bak kata adik ipar saya. 🙂

    1. titan
      titan June 9, 2017 at 8:42 am | | Reply

      Ya.

      Menabung la dengan lenih istiqamah.

  68. farahS
    farahS October 10, 2016 at 5:18 pm | | Reply

    mcm mana kalau si perempuan buat part time? bagus tak agak2? takut letih pun ada

    1. titan
      titan June 9, 2017 at 8:48 am | | Reply

      Selagi jaga maruah, jaga diri dan aib diri dan keluarga dengan niat yang betul, tutup aurat segala macam tu semua..

      rasanya takkkan rasa letih sangat demi alam perkahwinan yang lebih diredai.

  69. Miera
    Miera January 18, 2017 at 4:28 pm | | Reply

    Salam..nk tny psal JDR tu..lma dh dk ushar tgk..tp xbrani join..tkot kna tipu..boleh dipercayai kan..yutan tu..kna bayar cmna..xpham..ad 3 kali kna byr..

    1. titan
      titan June 9, 2017 at 8:53 am | | Reply

      3 kali?

      Bayar sekali aje. Bayar ke akaun ban diorang.

      Then, baru dapat join diorang punya membership dan akan ditunjukkan macam mana nak buat duit dengan JDR tu.

  70. Mazlina
    Mazlina March 6, 2017 at 12:49 am | | Reply

    Tips yang pedas tapi sedap untuk dihadam 🙂

  71. M.Naim
    M.Naim January 6, 2018 at 8:46 am | | Reply

    Kahwin ni komitmen selain dari jodoh. Jadi kena ar plan bebaik sebelum nak kawen. Terutama pada bebudak muda. Ready dengan tentangan kuarga, harga hantaran tarap artis dan semesti keta kalau boleh ada logo H. Apa pun nasib baik abam dah kawin. Tapi kena ingat kawen ni bukan sebab nasib-nasib je. Sebab tu dah suratan bukan kebetulan.

    Tanggujawab kena pikul. Lagi berat dari pikul sawit. Kalau tak reti menabung sendiri, kirim duit kat mak ayah suh simpan kan. Lebih tu bagilah sikit jiga. Jangan kemut. Nak murah rezeki banyakkan sedekah, klu tak mampu senyum je pun jadilah. Whatever pun kat orang tua kena bagi bakti. Jangan kita keja sampai nak mati, mak minta urut kaki pun lari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.