59 Responses

  1. islam di dadaku
    islam di dadaku February 12, 2015 at 8:37 pm | | Reply

    encik titan ini punya koneksi luar biasa smapai China pun ada

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 9:16 pm | | Reply

      Biasa-biasa aje.

      Tak dapat kenal ikan jaws.

      Dapat kenal ikan bilis dengan ikan todak pun ohsem apa. Haha.. 😆

      1. blogger lelaki
        blogger lelaki February 13, 2015 at 2:01 pm | | Reply

        ikna bilis pun sodap bro buat nasi lemak..hehehe

        1. myliferia
          myliferia February 17, 2015 at 9:33 pm | | Reply

          haha….nasi lemak memang best, makan dengan cendol…kiki

  2. Siti travelog
    Siti travelog February 12, 2015 at 8:48 pm | | Reply

    Taobao aku tak pernah beli lagi. Tapi DHGate pernah, AliExpress pun pernah. Alibaba je aku kena tipu sekali. Lepas tu dah tak beli dah dari Alibaba. Serik kena tipu, lagipun memang ramai dah kena tipu dengan Alibaba tu.

    1. titan
      titan February 12, 2015 at 9:15 pm | | Reply

      Aliexpress aku okeh. Ada gak beberapa supplier kenal. Nak barang terus email je sekarang. DHGate pun sama. Alibaba kena super hati-hati.

      Biasa aku beli satu atau dua item je dulu. Kalau dah percaya, baru la beli besar sikit. Dan diorang pun baru berani bagi harga rendah gila.

      Senang cakap, kena hati-hati gak la main benda ni.

  3. reezluv
    reezluv February 13, 2015 at 12:39 am | | Reply

    Taobao plak dah..ahaa :mrgreen:

    1. titan
      titan February 22, 2015 at 4:54 pm | | Reply

      Ya. Taobao la plak.

      Keh keh keh.

  4. FitrahIbu
    FitrahIbu February 13, 2015 at 1:15 am | | Reply

    Tang murah tapi ada kualiti tu memang rare..! Patut khatam taobao secepat mungkin.

    1. titan
      titan February 22, 2015 at 4:55 pm | | Reply

      Kualiti tu, bergantung pada kita sebenarnya.

  5. Kereta Sewa Shah Alam
    Kereta Sewa Shah Alam February 13, 2015 at 2:29 am | | Reply

    Nice tips, lepas ni xyah beli tiket kapal terbang p china just borong kat website je

    1. titan
      titan February 22, 2015 at 4:58 pm | | Reply

      Tengok kos.

      Kalau pandai, leh jimat gak kos walaupun gi china sana restock barang.

      Bergantung pada strategi dan target kita.

  6. mohdridzwan
    mohdridzwan February 13, 2015 at 3:49 am | | Reply

    Cam best.
    Pernah terbuka web tu. Tapi was-was. Lepas ni leh cuba la kot. Hehhe…

    1. titan
      titan February 22, 2015 at 4:59 pm | | Reply

      leh la cuba-cuba kalau berminat.

      cari barang yang kita suka je. 😎

  7. ikhwan
    ikhwan February 13, 2015 at 3:50 am | | Reply

    kalau siapa yang buat bisnes memang elok borong dari sini, jimat dan untung besar.

    1. titan
      titan February 22, 2015 at 5:00 pm | | Reply

      Leh jimat.

      Tapi kena hati-hati. Ada gak scammer kat sana.

  8. adarain
    adarain February 13, 2015 at 3:54 am | | Reply

    Ini kalau orang nak berniaga betul2x boleh cari yang ini. Beli murah pastu jual mahal kayalah. hahaha

    1. titan
      titan February 22, 2015 at 5:02 pm | | Reply

      Tak kaya kalau jual volume kecil.

      Kena jual banyak-banyak, baru leh rasa duit banyak sikit.

  9. Noriza Rahman
    Noriza Rahman February 13, 2015 at 6:57 am | | Reply

    ini boleh buat pepatah baru “cari lah bisnes walau ke negara China…” 😉

    1. titan
      titan February 22, 2015 at 5:03 pm | | Reply

      China memang lubuk bisnes.

      Kalau kita pandai manipulasi, memang macam-macam bisnes kita boleh buat.

  10. diana
    diana February 13, 2015 at 9:51 am | | Reply

    Bab murah tu saya sokong haha. Murah maha penting :mrgreen:

  11. Azzahairi
    Azzahairi February 13, 2015 at 1:11 pm | | Reply

    Yup !! jangan main redah je tanpa buat kajian 🙂

  12. blogger lelaki
    blogger lelaki February 13, 2015 at 1:59 pm | | Reply

    sapa rajin meniaga barang dari china nie memang untung berlipat kali ganda la

  13. Abdfatah
    Abdfatah February 14, 2015 at 4:27 am | | Reply

    Ooo gitu caranya nak borong tebu dari negara china. Menarik ulasannya…

  14. Hero Borneo
    Hero Borneo February 14, 2015 at 7:22 pm | | Reply

    barang murah tak semestinya tak berkualiti..

  15. Azeni Ahmad
    Azeni Ahmad February 14, 2015 at 8:39 pm | | Reply

    Alahai.
    Memang otak buat duit je nie.

    Tapi nk cari yang murah memang rajin survey.

  16. imran
    imran February 15, 2015 at 2:11 pm | | Reply

    sekarang ni banyak barang dari china masuk Malaysia, barang dari Malaysia tak keluar-keluar.

    1. Syafiq
      Syafiq July 15, 2016 at 1:09 am | | Reply

      Saya nampak ada la jugak produk Malaysia kat China market.. Secret Recepi ada kat sana. Produk brand Julie pun boleh kata famous kat sana.. well Malaysia is still on market consumer level.

  17. sabree hussin
    sabree hussin February 15, 2015 at 3:28 pm | | Reply

    ok memang buat aku rasa nak main balik jual barang dari China ni. Kali ni tak mau dropship, nak pegang stok barang terus

    1. titan
      titan February 17, 2015 at 1:13 pm | | Reply

      Ya.

      Better pegang barang.

      Tapi kalau nak wat dropship..kena cari yang boleh dipercayai la duulu..

  18. SentiasaPanas
    SentiasaPanas February 16, 2015 at 3:38 am | | Reply

    en. titan kongsilah rahsia tu disini..;)

  19. Mak Jemah Jual Vitamin
    Mak Jemah Jual Vitamin February 16, 2015 at 9:08 am | | Reply

    wah urusniaga obesea plak ni..canggih manggih

  20. Helmi Aliarit
    Helmi Aliarit February 17, 2015 at 1:26 am | | Reply

    Sebelum ni memang tak pernah dengar TaoBao, bila buat research dengan alexa.com website taobao ni antara ranking yang tinggi di Malaysia. Maknanya ramai orang Cina Malaysia sendiri yang borong dari taobao berbanding daripada alibaba sendiri.

    Saya ada pengalaman borong di alibaba.com, setakat ni taida masalah. Kualiti produk pun terbaik.

    1. titan
      titan February 17, 2015 at 1:20 pm | | Reply

      mana-mana boleh.

      Senang cakap, pandai pilih orang atau syarikat yang boleh dipercayai.

      Nak borong nanti senang kerja kita.

      hoho..

      1. Helmi Aliarit
        Helmi Aliarit February 18, 2015 at 5:44 am | | Reply

        Pengalaman saya, servis mereka memang terbaik. Kita boleh demand minta diskaun lagi. :mrgreen:

        1. titan
          titan February 22, 2015 at 5:06 pm | | Reply

          Yap.

          Kalau dah saling percaya, urusan jadi lebih mudah.

          Nak minta lagi murah pun takde hal punya.

  21. Hafizul
    Hafizul February 17, 2015 at 5:37 am | | Reply

    Tengokkkk…
    Tengok permainan dia… macam ni bukan bilis lagi dahhh.. Jerung terus..haha..

    1. titan
      titan February 17, 2015 at 1:14 pm | | Reply

      tak mahu jadi jerung.

      nanti gua tamak haloba.

      gua jadi biasa-biasa aje. Itu dah lebih dari cukup. :mrgreen:

  22. Mak Jemah Jual Vitamin
    Mak Jemah Jual Vitamin February 18, 2015 at 1:15 am | | Reply

    dulu dengar orang cerita bisnes dari china ni banyak unsur penipuan, tapi sebenarnya itu mungkin segelintir yang tidak bertanggungjawab je..kalau kena gayanya banyak manfaat jika jumpa dengan orang yang betul…

    1. titan
      titan February 22, 2015 at 5:10 pm | | Reply

      scammer memang ramai dan memang bijak.

      Jadi, kita kena lebih bijak dari diorang.

      Lebih baik berhati-hati berbanding kena tipu hidup-mati.

  23. Ummi Naimie
    Ummi Naimie February 18, 2015 at 3:43 am | | Reply

    Sesiapa yang nak berniaga, elok benar baca entri ni…teringin juga 🙂

  24. Adam Roslan
    Adam Roslan February 19, 2015 at 3:58 am | | Reply

    Baik kita terus ke China tengok barang apa yang boleh menjual. Ada sapa nak ikut? Hehe.

    1. titan
      titan February 22, 2015 at 5:11 pm | | Reply

      Haa..

      hang la rancang dan plan.

      Mesti ramai yang nak ikut nanti. haha 😆

  25. Amir
    Amir February 19, 2015 at 3:41 pm | | Reply

    taobao nyer web memang takde dalam versi engliash ek?

    1. Syafiq
      Syafiq July 15, 2016 at 1:01 am | | Reply

      Ada.. tapi tak semua peniaga boleh cakap engliash.. 30% je kemungkinan boleh cakap

  26. Faris Azaki
    Faris Azaki February 22, 2015 at 1:53 pm | | Reply

    Wah. Taobao ye. Sesuatu yang baru bagi saya. Biasa saya borong di website dhgate sahaja. 🙂

  27. SuperNifz
    SuperNifz February 23, 2015 at 6:39 am | | Reply

    Fuiyooo… jauh sungguh nak beli barang nih… apa2 pun bergantung pada nasib juga nih kan… kandang ok kandang tak ok….

  28. CBM
    CBM March 1, 2015 at 4:21 pm | | Reply

    Kalau dulu memangla… semua produk dari cina semua takleh pakai, tapi sekarang ni bila persaingan banyak, diorang cuba nak jaga bisnes diorang, diorang jaga kualiti dan costumer service, so banyak yang boleh dipercayai dah.
    cuma sekarang ni, bila nilai ringgit jatuh, agak sakitla nak membayar keluar negara

    1. titan
      titan March 1, 2015 at 5:18 pm | | Reply

      memang sakit la sikit.

      duit tukaran dah lain sikit.

      tapi kalau untung masih leh cover..go ON terus je. haha..

  29. si bongkok
    si bongkok March 1, 2015 at 4:58 pm | | Reply

    oooo…nie antara rahsia buat duit en titan rupanya.. 😀

    buat bisnes import export…

    confirm nie lepas kastam…tak payah blanjer cendol laa..

    Tol aa risikan saya…black saga blm cuma hasil celah gigi jek… :mrgreen:

    En titan saya nak tuju lagu boleh? – Lagunya = MALAM INI EN TITAN PUNYA!

    1. titan
      titan March 1, 2015 at 5:17 pm | | Reply

      hape hang merepek nih haa..

      haha..

      diam-diam sudah la.

  30. Helmi
    Helmi March 3, 2015 at 5:18 am | | Reply

    Taobao ni susah, website dalam bahasa cina, kalau translate kat Chrome pun masih banyak lagi bahasa cina

  31. syami
    syami May 13, 2015 at 4:38 am | | Reply

    alamak, website taobao ni dlm bahasa cina, cmne nak beli ni.. haha

  32. Syafiq
    Syafiq July 15, 2016 at 12:58 am | | Reply

    Dah setahun saya duduk China.. beli barang kat taobao dah hampir cecah 5 angka.. nak2 bila ada promotion 11-11 & 12-12.. ni nak kongsi sikit… korang kalau nak borong barang sini, boleh lah attack time 11 November setiap tahun sebab promotion gila2… nak cakap jelah 11-11 ni hari Single yang diaorang sambut tiap2 tahun 12-12 tu tak banyak la sangat promotion..

    1. titan
      titan October 8, 2017 at 7:10 pm | | Reply

      Hehe.

      Ramai gak yang tahu rupanya eh.

  33. Jie Susanos
    Jie Susanos November 17, 2016 at 12:07 pm | | Reply

    kena borong barang murah banyak2 ni bro..hehe

    1. titan
      titan October 8, 2017 at 7:11 pm | | Reply

      Yup.

      Beli banyak, baru rasa murah gila.

  34. OhKunak
    OhKunak October 8, 2017 at 2:25 am | | Reply

    Dalam banyak-banyak tempat, taobao paling ramai orang malaysia rekomen berbanding yang lain kalau nak borong barang china online ni

    1. titan
      titan October 8, 2017 at 7:06 pm | | Reply

      Ya.

      Sangat setuju.

      Hoho.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.