62 Responses

  1. Ikhwan Fahmi
    Ikhwan Fahmi March 7, 2015 at 12:15 am | | Reply

    mestilah boleh baca, cuma gua jarang menulis dalam tulisan jawi hehehe.

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:56 pm | | Reply

      jadikan amalan harian.

      nanti jadi lebih mudah.

  2. Latihan Industri 2015
    Latihan Industri 2015 March 7, 2015 at 4:05 am | | Reply

    Baca boleh, tapi nak menulis tu masih belum mahir lagi

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:55 pm | | Reply

      Tak apa. Belajar pelan-pelan.

      Hang mesti bulih punya. Muda lagi.

  3. Sani Yunus
    Sani Yunus March 7, 2015 at 4:53 am | | Reply

    Baca memang boleh, menulis tuuu merangkak-rangkak sikit sebab dah lama tak praktis..

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:54 pm | | Reply

      so, kasi la praktis sikit ye.

      hehe..

  4. hafizmd
    hafizmd March 7, 2015 at 6:25 am | | Reply

    Baguih! Semua wajib pandai baca dan tulis jawi..baru power!

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:52 pm | | Reply

      Ya.

      Itu lebih baik berbanding hari-hari update status mengeluh kat facebook.

  5. blogger lelaki
    blogger lelaki March 7, 2015 at 6:36 am | | Reply

    hu3..budak2 sekarang tak semua pandai baca jawi

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:51 pm | | Reply

      baca muqaddam dan al-quran diorang boleh sebenarnya.

      cuma diorang tak tahu, tulisan tu tulisan jawi.

      Dan bab nak nulis tu..kena ada keazaman yang cukup tinggi.

      Semangat biasa-biasa aje, tak jalan punya. Tulisan jawi ni nilai seni dia cukup tinggi.

    2. Kereta Sewa Shah Alam
      Kereta Sewa Shah Alam March 11, 2015 at 4:05 am | | Reply

      Betul tu sebab jarang diamalkan dirumah, nk kena ubah ni

  6. Sani Yunus
    Sani Yunus March 7, 2015 at 7:02 am | | Reply

    Ini saya suka ->Dok fikir celah mana nak kasi iklan facebook ads ni jadi zero cost marketing?
    Ada tips ka En Titan ?

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:48 pm | | Reply

      takde tips.

      semua bisnes, tak ada zero cost.

      kalau ada yang mengarut gitu, dia mengarut la tu.

      1. Kereta Sewa Shah Alam
        Kereta Sewa Shah Alam March 11, 2015 at 4:06 am | | Reply

        Baru nk skodeng tips dari en titan, rupenya kena usaha dengan ilmu yang betul…

  7. Noriza Rahman
    Noriza Rahman March 7, 2015 at 7:07 am | | Reply

    Confirm boleh tulis dan baca tulisan jawi…kalau tak pasti rugi tak mampu nak mengaji 🙄

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:47 pm | | Reply

      ramai orang leh baca.

      tapi kekok sikit nak nulis.

      maklumlah, last tulis masa kecik dulu.

  8. ajumohit
    ajumohit March 7, 2015 at 7:19 am | | Reply

    dulu pernah wakil sekolah dalam pertandingan tulis jawi 😉

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:46 pm | | Reply

      pehh..

      siap wakil sekolah lagi tu.

      takutnya kiterr..

  9. Azzahairi
    Azzahairi March 7, 2015 at 8:25 am | | Reply

    Aku suka tulisan jawi. Masa kat sekolah dulu ustazah pernah ajar tulis khat pakai pensil tu. 🙂

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:45 pm | | Reply

      tulisan khat plak ada macam-macam cara nak tulis.

      seni khat lagi dalam.

      Terkial gak tangan nak tulis. Maklumlah, tak cukup lembut.

  10. si bongkok
    si bongkok March 7, 2015 at 8:40 am | | Reply

    Huruf apakah itu en titan…dier ada ekor..ada mata ditengah2…cikgu comey anak pendekar mustar tanya nie… :mrgreen:

    Tahniah aa cikgu sukan sebab terer dalam bahasa jawi nie…kawan menulis tekedik2 aa…membaca jawi merangkak2 gak..

    1) InsyaALLAH saya akan berhati2 di jalanraya…ingat orang yang tersayang

    2) Sayang sangat dengan orang2 yang tersayang

    3) kalo cilok2 kat jalanraya xbleh heh

    4) Jiwa selamat hati tenang

    5) Bila perasaan bercelaru tue pandu ikut suka jek aa cikgu.. 😀

    p/s: Masa baca akad malam terindah tue..cikgu baca yang jawi punya versi heh..

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:44 pm | | Reply

      surat nikah memang jawi beb.

      tak tau baca, tak tahu la aku nak kata apa. 😈

  11. ctfand
    ctfand March 7, 2015 at 11:01 am | | Reply

    Alhamdulillah..saya boleh baca dan tulis jawi. Tapi tulisan jawi saya tak “sekiut” tulisan encik Titan.. 😀

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:43 pm | | Reply

      tak apa.

      nanti lama-lama kiut la walaupun tetap sekiut gua.

  12. Hero Borneo
    Hero Borneo March 7, 2015 at 3:24 pm | | Reply

    tulisan jawi mesti dikuasai sebagaimana huruf abc

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:41 pm | | Reply

      bagi aku, memang wajib tahu tu.

      boleh tulis dan boleh baca.

  13. TehR
    TehR March 7, 2015 at 3:41 pm | | Reply

    ya
    tulisan jawi yang COMEL sikit dari bini aku
    tapi
    bini aku COMEL banyak
    ha ha ha

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:58 pm | | Reply

      sori sikit.

      bini saya lagi comel ye. 😈

      1. myliferia
        myliferia March 9, 2015 at 7:46 am | | Reply

        alamak, takkan nak ngaku comel sendiri plak kan…huhuhu

  14. Azeni Ahmad
    Azeni Ahmad March 7, 2015 at 3:53 pm | | Reply

    Saya antara yang tak pandai bahasa jawi.
    Belajar masa kelas fardu ain je.
    Pastu takda dah belajar pun.
    Membaca boleh la sikit2..

    1. titan
      titan March 7, 2015 at 3:59 pm | | Reply

      haa..

      gi masuk kelas fardu ain semula.

      Pat. Pat.. 😆

      1. myliferia
        myliferia March 9, 2015 at 7:45 am | | Reply

        Gi belajar dengan incik Titan, mesti cepat pandai balik…kiki

  15. Siti travelog
    Siti travelog March 7, 2015 at 10:35 pm | | Reply

    Ada dua kesalahan je dalam tulisan kat atas tu. Kira dah terer la cikgu titan nih tulis jawi. hihi

    1. titan
      titan March 9, 2015 at 9:20 pm | | Reply

      Yang mana tang salah tu?

      Aku ikut jawi lama tu.

  16. puteraduyong
    puteraduyong March 8, 2015 at 7:46 am | | Reply

    kena pandai, warisan kita tu… lagi satu kalau anak2 tanya nanti takde la terkebil-kebil 😉

    1. myliferia
      myliferia March 9, 2015 at 7:44 am | | Reply

      Tulah, jawi ni kan tulisan asal Tanah Melayu. Sayang kalau hilang identiti yang jadi jati diri kita

    2. titan
      titan March 9, 2015 at 9:21 pm | | Reply

      Ya.

      Warisan yang tidak patut pupus.

      Tapi dah macam pupus juga dah rasanya ni.

    3. titan
      titan March 11, 2015 at 10:35 pm | | Reply

      itu ok lagi.

      Jangan tak reti nak baca plak.

      Malu beb.

  17. Helmi Aliarit
    Helmi Aliarit March 9, 2015 at 12:14 am | | Reply

    Sekolah rendah agama dulu saya paling suka mata pelajaran Imlak.

    Agak-agak saya boleh baca jawi tak? 🙂

    1. titan
      titan March 9, 2015 at 9:21 pm | | Reply

      Imlak memang best gak.

      Aku suka subjek tu.

  18. zool
    zool March 9, 2015 at 12:38 am | | Reply

    Boleh cuma jarang gunakan. ada sikit lupa.. apatah lagi sekarang ni banyak format yang baru

    1. titan
      titan March 11, 2015 at 10:33 pm | | Reply

      format baru cuma jadi lebih ringkas.

      aku lebih suka yang lama.

  19. Mak Jemah Jual Vitamin
    Mak Jemah Jual Vitamin March 9, 2015 at 4:20 am | | Reply

    wah cantik gak tulisan jawi ni..lulus cemerlang gemilang.

    1. titan
      titan March 11, 2015 at 10:33 pm | | Reply

      Memang la cantek.

      Tengok la siapa yang tulis.

  20. Mak Jemah Jual Vitamin
    Mak Jemah Jual Vitamin March 9, 2015 at 4:47 am | | Reply

    dulu-dulu kan kalau tak pandai tulis jawi mau kena cubit ngan mak, nasib baiklah berkat paksaan tu boleh gak menulis jawi

    1. titan
      titan March 11, 2015 at 10:31 pm | | Reply

      padan muka kena cubit.

      haha..

  21. adarain
    adarain March 9, 2015 at 7:04 am | | Reply

    aku sampai sekarang pandai lagi jawi. hahaha.

  22. myliferia
    myliferia March 9, 2015 at 7:42 am | | Reply

    waaa…lawanyer tulisan jawi incik Titan…cam budak skolah pun ader…hehe

    1. titan
      titan March 9, 2015 at 9:23 pm | | Reply

      Ya.

      Dah memang dari dulu macam tu.

      Tapi ada patern line, kalau untuk “jual” punya. Hehe..

  23. myliferia
    myliferia March 9, 2015 at 7:43 am | | Reply

    eh, lupa nak jawab, Alhamdulillah pandai, mujur dulu kat sekolah belajar jawi, kalau tak memang rasa sangat malang

  24. Adam Roslan
    Adam Roslan March 10, 2015 at 1:18 am | | Reply

    Masih boleh menulis lagi. Hehe.

  25. sabree hussin
    sabree hussin March 10, 2015 at 1:28 am | | Reply

    Opkos la aku pun boleh baca :mrgreen:

  26. SuperNifz
    SuperNifz March 10, 2015 at 3:35 am | | Reply

    Hebat jugak penulisannya Jawinya tuh…

  27. islam di dadaku
    islam di dadaku March 10, 2015 at 5:21 pm | | Reply

    pernah belajar juga masa senoir high school tapi dah lupa

  28. Kereta Sewa Shah Alam
    Kereta Sewa Shah Alam March 11, 2015 at 4:07 am | | Reply

    Cantik tulisan jawinya hehe, kena selalu amal sebenarnya sbb kita jarang pkai dalam kehidupan selain dari membaca al quran.

  29. faizalpj
    faizalpj March 11, 2015 at 6:28 am | | Reply

    Cantiknya tulisan jawi tu kalau aku senget2 herut

  30. Zaini
    Zaini March 12, 2015 at 9:19 am | | Reply

    Kalau di Kedah lafaz taklik lepas akad nikah dalam bahasa Jawi. Sapa boleh baca memang bangga la depan pak mentua. Senyum jer..

  31. diana
    diana March 15, 2015 at 4:48 pm | | Reply

    Boleh baca dan tulis. tapi senget-senget tulisannya tak seperti ustaz PJ

  32. Alongxp
    Alongxp March 18, 2015 at 12:33 pm | | Reply

    cam aku dulu, aku belajar jawi old school, so bila tengok orang sekarang tulis style baru ni, aku jd rasa macam tak reti lak nak tulis jawi.

    Tapi sekurang-kurangnya aku masih boleh baca jawi, cuma terhincut-hincut sikit

  33. Hafizul
    Hafizul March 20, 2015 at 12:10 am | | Reply

    Hahahaha…macam seni khat aje tulisan jawi Encik Titan ni..hahaha

  34. muliani
    muliani April 7, 2015 at 1:35 pm | | Reply

    cantik tulisan jawi tuh! huhu

  35. ERNA RAFIQA
    ERNA RAFIQA July 10, 2018 at 8:26 pm | | Reply

    Saya baru tahu kalau tulisan arab-melayu ini dinamakan huruf jawi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.