35 Responses

  1. haru
    haru April 2, 2015 at 5:43 am | | Reply

    amboii panjangnyeee.. antara artikel paling panjang yg pernah aku bace dalam blog ini.

    Penat aku bace.

    1. mrhanafi BEST
      mrhanafi BEST April 6, 2015 at 12:47 am | | Reply

      disebabkan GST saya mesti bekerja lebih bijak dari biasa dan pilih yang best-best untuk dibeli

    2. Siti travelog
      Siti travelog April 8, 2015 at 1:48 pm | | Reply

      Ingatkan saya sorang je yang rasa artikel ni panjang.

  2. JMR
    JMR April 2, 2015 at 5:47 am | | Reply

    aku baca entri GST bro ni, terus rasa semangat nak kerja kuat-kuat..tadi dah down sikit bila makan mihun goreng ken charge GST gak kat kedai biasa, nasib baik akak yg kira tu dah absorb harga air kosong aku..haha

  3. Jie Susanos
    Jie Susanos April 2, 2015 at 6:58 am | | Reply

    huhu..bestnya membeli hari ni..sana sini dipenuhi gst..

  4. Khairil Mazri
    Khairil Mazri April 2, 2015 at 7:09 am | | Reply

    kekadang GST ini yang mengesan siapa yang mainkan harga barang dan perkhidmatan, siapa yang tak mendaftar cukai tapi dikenakan cukai, siapa yang liat bayar cukai dan apa-apalah.

    kiranya secara keseluruhannya, impak terhadap cukai tersebut memang memberi kesan kepada semua peringkat.

    cumanya, berniaga pun perlukan jujur terutama peniaga Islam. kalau tak, memang tak berkat rezeki yang mereka dapat.

    Satu kedai dah detect. Esok lusa tulat minggu depan bulan depan kena tutuplah.

    Untuk blogger sendiri pun, seperti kita juga memerlukan income yang lebih tak mengharapkan gaji yang ada. Jadi, betullah kata encik titan sendiri mulakan perniagaan kecil dahulu. kurangkan bebelan mesra sampai diri sendiri dan orang lain bencikan anda.

    marilah serius buat duit, rezeki ada di mana-mana.

  5. diana
    diana April 2, 2015 at 7:32 am | | Reply

    Saya pun tak larat nak baca pasal GST dalam grup whatsapp. Bila minta komen kita, tak boleh terima pula. Saya faham maksud semua tulisan En Titan atas ni. Bukanlah kita suka sangat GST ni, setuju ke, tapi apa langkah kita untuk atasi masalah ni. Menyalahkan orang memang mudah, tapi keadaan akan terus menekan kita. Takde sapa yang peduli, kecuali diri kita sendiri.
    Lebih baik masa free saya tumpukan kerja online saya, ebook, servis.
    Kitab Pink memang best. Ia cover modul blogging dan affiliate dengan jayanya. Terima kasih. Murah rezki cikgu nanti. Tapi Kitab Pink II janganlah naik harga haha

  6. reezluv
    reezluv April 2, 2015 at 1:29 pm | | Reply

    gua malas nak peningkan kepala..teruskan je buat duit kat internet..:D

  7. zool
    zool April 2, 2015 at 1:35 pm | | Reply

    memang banyak hal GST yang terkena kat kita ni

  8. ahmadyani
    ahmadyani April 2, 2015 at 1:41 pm | | Reply

    Tidak boleh fikir sangat pasal GST ni. Pening! Mana tak peningnya, teh ais kesukaan dari RM2 sudah jadi 2.20 kerana GST…

  9. kak yatiadam
    kak yatiadam April 2, 2015 at 10:01 pm | | Reply

    GST KA TIDAK GST KA… kami 1 family akan cari tempat makan kat luar yang best.. dan kedai tu x mendaftar GST.. jadi bila makan x de la bayar mahal sangat.. ki ki ki.. semua gerai kat tepi rumah x bagi GST… alhamdulillah.. harga makanan macam dulu juga..

  10. islam di dadaku
    islam di dadaku April 3, 2015 at 12:18 am | | Reply

    memanglah dah nak buat apa teruskan kerja saja tak usah mengumpat orang lain

  11. hpmurah2u
    hpmurah2u April 3, 2015 at 12:20 am | | Reply

    artikel yang bagus..semalam je…dah byk kali aku kene gst…beli barang kat tesco, beli waffle,tiket wayang dan lain2…gst oh gst…hadirmu memeritkan..nak tak nak..redah jela

  12. MrPark
    MrPark April 3, 2015 at 1:26 am | | Reply

    Ramai yang mengeluh akan hidup susah angkara GST namun mereka lupa bahawa rejeki Allah yang beri. Cukup atau tidak wangnya bergantung kepada keberkatan rejeki yang diperolehi. So dont worry .

  13. Mak Jemah Jual Vitamin
    Mak Jemah Jual Vitamin April 3, 2015 at 6:08 am | | Reply

    MJ memang suka dengan GST ni, sebab nampak ramai anak buah MJ pakat-pakat semangat nak cari income dengan lebih lagi, at least kejutan utk mereka yang lena..

  14. Mek ila Jual Vitamin
    Mek ila Jual Vitamin April 3, 2015 at 9:32 am | | Reply

    Suka atau tidak, kita kena hadapi juga GST ini. Namun hadapi dengan persediaan lebih baik berbanding dengan hanya menyalahkan keadaan.

  15. Imran auff
    Imran auff April 3, 2015 at 9:48 am | | Reply

    Ada yang setuju dan memang ada ramai yang tak setuju, jadi kita tengok je lah apa yang akan terjadi lepas ni.

  16. AZENI AHMAD
    AZENI AHMAD April 3, 2015 at 10:02 am | | Reply

    Bila jadi keadaan mcm sekarang, membuka mata mereka yang berada dalam zon selesa.
    Untuk keluar.
    Untuk mereka dah kuar, lagi kena usaha lagi kuat kan.
    Memang berduit lumayan dengan blog kan bro.
    Best sharing.

  17. Syahril Hafiz
    Syahril Hafiz April 3, 2015 at 12:49 pm | | Reply

    Power bro! pembakar semangat nak tambah lagi blog ni. haha sebab apa, dah nampak hasil..apa lagi jalan terus!

    Income dari blog pun, dah boleh sara buat inject modal kebun..Ingat senang nak buat kebun besar2 kalau modal kecik, lagipun harap part time je nak tambah itu ini.

    Teruskan menulis apa yang mudah masuk kepala ni. mana taw blog ni bakal dinobatkan Malaysia Best Blog 2016 dari penulis SyahrilHafiz.com hahaha:P

  18. zik
    zik April 3, 2015 at 5:15 pm | | Reply

    gst tuh bagus… cuma dari segi serius melaksanakannya masih lemah… isu topup tuh sepatutnya settle sebelum gst hari tuh.. sekarang dah jadi isu… salah siapa?? sendiri mau ingatla..

  19. Ikhwan Fahmi
    Ikhwan Fahmi April 3, 2015 at 7:55 pm | | Reply

    masa ni la nak tengok menteri jadi hero atau pun zero.

    1. si bongkok
      si bongkok April 4, 2015 at 7:40 am | | Reply

      Skrg nie bro rasa HERO ker ZERO… 😀

  20. Ezlaila.com
    Ezlaila.com April 4, 2015 at 3:21 am | | Reply

    Nasihat yang bagus dan menusuk kalbu drpd bro Titan. Kita mungkin tidak mampu mengubah keadaan sekitar kita tetapi kita mampu mengubah nasib kita sendiri dengan berusaha lebih kuat.

  21. akubiomed
    akubiomed April 4, 2015 at 8:24 am | | Reply

    Kena pandai-pandai mencari pendapatan yang boleh tampung GST sekali.

  22. onlajer
    onlajer April 6, 2015 at 4:59 am | | Reply

    yeah gua kena lebih serius , buat duit dengan blog nih

  23. seri
    seri April 6, 2015 at 8:12 pm | | Reply

    hahhaha…semua GST

  24. Kereta Sewa Shah Alam
    Kereta Sewa Shah Alam April 7, 2015 at 5:48 am | | Reply

    Tak guna juga mengeluh pasal gst ni, jadi solusinya kena tambahkan pipeline income2 tambahan yang bole cover ongkos2 gst ni. Harap daku berjaya mengharungi wave GST ni hehe

  25. Noriza Rahman
    Noriza Rahman April 7, 2015 at 7:29 am | | Reply

    Disebabkan pelaksanaan GST, saya sebagai blogger sepenuh masa pun terkena tempias juga..so nak tak nak kena berusaha lebih tekun lagi untuk tambahkan pendapatan isi rumah..no more MENGELUH tanpa USAHA

  26. Hafizul
    Hafizul April 7, 2015 at 8:03 am | | Reply

    Yup…tahun ni memang nak kerja kuat lagi..tak nak main-main sangat..GST..saya langsung tak hiraukan.. Depa naik top up 60 sen.. Layan aje la.. Kalau dia buat salah, dia tanggung.. Selagi boleh bayar duit GST tu, saya bayar..tak leh bayar, duk diam..haha

  27. muliani
    muliani April 7, 2015 at 12:47 pm | | Reply

    GST. hmm tak takhu nk cakp ape. smoga dimurahkan rezeki lah bro!

  28. Siti travelog
    Siti travelog April 8, 2015 at 1:27 pm | | Reply

    Harap dgn adanya GST ni, lebih banyak manfaat dapat kat kita – rakyat marhaen nih. Tapi kalu penguatkuasaan pun lemah, tak tahulah ke mana nanti wang dikutip tu pergi.

    1. Warisan Pak Talib
      Warisan Pak Talib April 10, 2015 at 8:59 am | | Reply

      Penguasaan lemah memang confirm. Bukan apa, berapa byk peniaga nak kena raid.

      Kalau isu top up pun tak boleh selesai, bagaimana nak selesai barang2 lain yg punya la byk.

      Masalahnya bangsa yg pegang ekonomi sebenarnya dah naikkan harga sebelum GST lagi.

  29. sabree hussin
    sabree hussin April 9, 2015 at 9:13 am | | Reply

    GST cuma naikkan kos perbelanjaan bulanan je. Tak beban la haha

  30. blogger lelaki
    blogger lelaki April 10, 2015 at 7:21 am | | Reply

    seperti yang aku agak dari awal..mesti ada pihak yang akan ambil kesempatan

  31. Ila Halilah
    Ila Halilah April 16, 2015 at 9:22 am | | Reply

    Apakan daya terima ajela dah suratan:) tapi tempiasnya ada gak yang bagus, ramai yang lebih berjimat cermat and rajin wat side income bila dah ada GST ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.