58 Responses

  1. Anuar
    Anuar April 26, 2015 at 1:13 am | | Reply

    Bisnes Burger ni memang boleh untuk… Juruteknik dekat tempat saya bekerja dulu, jual burger dalam 200 biji sehari… Margin keuntungan dalam RM0.50 – RM1.00 sebiji mengikut jenis burger…. Purata keuntungan bersih sehari dalam RM100-RM200, sebab student yang tinggal dekat asrama dalam 3500 orang…. Tapi bila time student cuti, dia orang terpaksa cuti berniaga… Tu sebab Juruteknik tu tak suka bila time cuti semester…

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:39 pm | | Reply

      peh..

      untung besar tu.

      dia tak nak wat full time ker?

  2. Anuar
    Anuar April 26, 2015 at 1:14 am | | Reply

    Pembetulan :”Bisnes Burger ni memang boleh untung”

  3. renzo2388
    renzo2388 April 26, 2015 at 6:32 am | | Reply

    centre point jg la hehehe. untung jg bah jual burger, ndak jg rugi bnyk. mmg slalu rmai org yg mau bli klau mmg unik rasa

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 7:13 am | | Reply

      Yap.

      Rasa yang unik memang main peranan besar jugak.

  4. Mama Nadia
    Mama Nadia April 26, 2015 at 7:13 am | | Reply

    wah..superb detail..tapi cerita pasal menjual di universiti ni,mama pun teringat jugak pernah buat part time waktu di universiti dulu..memang bukan senang ooo nak survive bagi orang kebiasaan sahaja ni…

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:40 pm | | Reply

      Ya.

      Bukan senang.

      Nak seribu daya, tak nak 2 juta dalih.

  5. Fisha Hasan
    Fisha Hasan April 26, 2015 at 7:24 am | | Reply

    mmg terbaik lah.. detaill.. mmg blh pergi jauh jual burger ni.. kalau ada rhsia sendiri, blh buat fraincais.. tahun pertama kedua je busy.. nanti pantau dari rumah je.. haha

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:40 pm | | Reply

      Ya.

      Jual burger memang boleh pergi jauh sampai Uganda.

  6. reezluv
    reezluv April 26, 2015 at 7:36 am | | Reply

    tu dia punya panjang cerita..hoho..payah gua nak cari komisen gini..ehehe

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:40 pm | | Reply

      Pendek aje nih.

      Ni pun banyak yang aku skip. Haha..

  7. Uncle Zuan
    Uncle Zuan April 26, 2015 at 7:55 am | | Reply

    bab genius ni, xleh argue dah. panjang lebar smpai lalat hampir masuk mulut gua

    dlu ada ngan mbr gua nk bli franchise burger ni. burger pizza namanya. tapi pk nye pk gua xleh komit bab time. so tak jadi buat.

    skrng ni kwn gua dok approach gua buat business jual jus buah plak.. hmm tgk la mcm mana, ngan ekonomi skrng ni nk xnk mcm kna buat je

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:41 pm | | Reply

      Ya.

      Aku tahu.

      Aku memang genius.

  8. MK Hakimi
    MK Hakimi April 26, 2015 at 8:15 am | | Reply

    Masa mula buat master dulu pernah buat bisnes kecilan kat kolej dan fakulti. Tahan sebulan je sbb masa. Walaupun ada 2 org partner tp mmg tak larat. Dgn research yg nonstop mmg tak leh nak teruskan.

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:42 pm | | Reply

      Serius, memang tak larat sebenarnya.

      lain kalau kita buat full time.

  9. Nor Hafizah
    Nor Hafizah April 26, 2015 at 9:02 am | | Reply

    Wahhh hebat-hebat.. Dalam bisnes apa pun, kalau kite jadi penjual ‘luar biasa’ memang boleh untung berlipat kali ganda..

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:42 pm | | Reply

      Tapi bukan semua sanggup jadi luar biasa.

      Kerja penat tu beb.

  10. islam di dadaku
    islam di dadaku April 26, 2015 at 9:32 am | | Reply

    burger ini memang menarik ya banayk lagi yang perlu fast food seperti ini

  11. Ani Haryani
    Ani Haryani April 26, 2015 at 9:54 am | | Reply

    Jual burger memang untung, rakyat Malaysia memang suka makan burger. Macam-macam burger ada 🙂

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:43 pm | | Reply

      Ya.

      Semua orang suka makan burger. HOho!

  12. Azzahairi
    Azzahairi April 26, 2015 at 11:24 am | | Reply

    Wah…panjangnya….terbaiklah, byk btl idea 🙂

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:43 pm | | Reply

      Idea biasa-biasa aje.

  13. Noriza Rahman
    Noriza Rahman April 26, 2015 at 12:35 pm | | Reply

    Bukan senang nak juai burger noh? kena prepare mental dan fizikal

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:43 pm | | Reply

      Ya.

      Bukan senang.

      Tapi bukannya mustahil untuk dilakukan.

      Banyak contoh yang dah berjaya.

  14. Anirah
    Anirah April 26, 2015 at 1:17 pm | | Reply

    Hmm… Tetiba perut jd lapar pulak dah baca bab2 burger ni.. Nak keluar, hujan pulak..

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:44 pm | | Reply

      kalau hujan, kena tidur.

      bukan gi makan.

  15. si bongkok
    si bongkok April 26, 2015 at 1:37 pm | | Reply

    Pergh…bisnes online pon pakar..bisnes offline pon pakar gak…memang terer tol en titan nie…serba serbi boleh laa.. 😀

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:45 pm | | Reply

      biasa-biasa.

      maklumlah..banyak benda nak beli.

  16. zool
    zool April 26, 2015 at 3:06 pm | | Reply

    Bisnes Burger ni memang terbaek kalau join..
    tapi kena bijak dalam pemasaran dan pembuatan..
    banyak pesaing tu

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:46 pm | | Reply

      Ya.

      Kena bijak.

      Persaingan memang ada dimana-mana.

  17. ishak
    ishak April 26, 2015 at 3:16 pm | | Reply

    tengok jer fizo omar sekarang,tokey burger..burger jangan guna roti yang murah tu..kalau roti ada bijan baru sedap..

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:47 pm | | Reply

      Ya.

      Dia salah satu contoh terbaik.

  18. jaymiee
    jaymiee April 26, 2015 at 4:28 pm | | Reply

    meniaga apa sahaja kalau bijak menguruskan mmg boleh untung….tak kiralah samaada untung kecik atau besar……

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:47 pm | | Reply

      Ya.

      Betul jugak tu.

      Aku setuju.

  19. zik
    zik April 26, 2015 at 4:48 pm | | Reply

    seakrang nak dapat harga berger bawah rm2 memang takda rasanya… dulu dengan sekarang memang jauh beza.. akan datang tak tahu berapa agaknya harga range burger nanti.. apepun eplanation yang sangat tersusun, kepada mereka yang betul2 serius nak build up business burger, kasi plan up betul2..dapatkan panduan ini dengan mempraktikkan ilmu yang diberi dengan sebaik mungkin…

    1. titan
      titan April 26, 2015 at 11:48 pm | | Reply

      benjo pun ada yang jual rm2.00.

      memang susah la nak cari sekarang.

  20. Hafizul
    Hafizul April 27, 2015 at 3:30 am | | Reply

    Emm semalam baru makan burger..kosong punya burger pun leh cecah RM2.50..sayur sikit.. sos sikit..roti tak garing..daging langsung tak garing..emm tak puas hati rasanya..haha

    1. titan
      titan April 27, 2015 at 9:42 pm | | Reply

      Sebab tu, buat beger sendiri lagi sedap.

  21. Mak Jemah Jual Vitamin
    Mak Jemah Jual Vitamin April 27, 2015 at 5:31 am | | Reply

    bisnes apa pun kalau kena gayanya dan berani bertahan dan belajar mencuba insyaAlalh boleh je, yang jadi maslaah bila buat sesuatu benda sekerat jalan..

    1. titan
      titan April 27, 2015 at 9:48 pm | | Reply

      Ya.

      Itu namanya konsisten.

  22. sabree hussin
    sabree hussin April 27, 2015 at 7:13 am | | Reply

    memang lumayan, lebih2 lagi bila siap ada secret resepi

    1. titan
      titan April 27, 2015 at 9:41 pm | | Reply

      Ya. Memang lumayan bila tahu caranya.

  23. ahmadyani
    ahmadyani April 27, 2015 at 11:01 am | | Reply

    Burger yang dagingnya dibuat sendiri, boleh jual RM5 ke atas rasanya.

    1. titan
      titan April 27, 2015 at 9:41 pm | | Reply

      YUp.

      Tapi budak universiti masa tu, bukan macam budak universiti yang macam sekarang nih.

  24. Ikhwan Fahmi
    Ikhwan Fahmi April 27, 2015 at 5:23 pm | | Reply

    kalau tak untung memang tak ada la orang jual burger 🙂

    1. titan
      titan April 27, 2015 at 9:40 pm | | Reply

      Hoho..

      betul jugak tu.

      Tak untung, takkan ada orang nak jual beger plak kan.

  25. Travelog Siti
    Travelog Siti April 27, 2015 at 8:10 pm | | Reply

    Jual apa-apa pun kat budak universiti memang ada market. Masa di Uitm dulu aku jual tshirt logo Uitm siap ada agent bawah dlm 5-6 orang. Especially newcomers memang laku barang berlogo ni. apatah lagi makanan hahaha budak tengah besa..

    1. titan
      titan April 27, 2015 at 9:39 pm | | Reply

      aku jual t-shirt gak dulu.

      lagi-lagi bila ada kelab. Memang senang gak wat sales.

      Buyer dah ada. Hehe..

  26. Mek ila Jual Vitamin
    Mek ila Jual Vitamin April 28, 2015 at 10:42 pm | | Reply

    Suka sangat makan burger – whopper junior burger king hihi. Cukup dan mengenyangkan perut Mek ila yang kecik ni.

  27. suri
    suri April 29, 2015 at 5:08 am | | Reply

    sebulan dua gemar burger daging sahajalah macam mana tu hee..buger ayam dah tak layan pasti nak dua tingkat hii..

  28. Jia Rizaira
    Jia Rizaira April 29, 2015 at 7:31 pm | | Reply

    “….sebab itu memang ramai budak perempuan nak jadi awek aku walaupun aku selekeh sikit masa kat universiti dulu….” Suke dgn ayat ni. Rugi dlu tak jual burger macam bro. Kalau tak mesti ramai awek melekat…

  29. dayah
    dayah May 1, 2015 at 11:39 am | | Reply

    dayah punnnnn pernah jual beger.. mmg untung dan memang penat. penat kaw kaw… heh.. teringat kenangan diri sendiri bila baca entry hang nih..

  30. Adam Roslan
    Adam Roslan May 4, 2015 at 2:17 am | | Reply

    Burger ke nasik lemak ke semua untung. Kof kof.

  31. Azam Mohamad
    Azam Mohamad May 4, 2015 at 3:00 am | | Reply

    uishh…ini mcam boleh buka buku berger baru..berger titan hihihi

  32. Vander Good
    Vander Good May 6, 2015 at 9:50 am | | Reply

    Fuhhh…penerangan yang sangat details dan jitu. Rupanya En. Titan ni pernah study di UMS ya. Tak sangka pula…hehe…Selalu juga saya jalan-jalan di UMS tengok akuarium yg cantik di sana.

  33. onlajer
    onlajer May 8, 2015 at 4:13 am | | Reply

    harga burger sekarang yang dia orang jual ni macam dah mahal je, dulu zaman aku kecik RM1.40sen je untuk sebiji burger ayam atau daging

  34. muliani
    muliani May 10, 2015 at 11:14 am | | Reply

    kena buat beger yg pelik dan unik skit.. in sha Allah untung.. tp kalau dah sedap ramai jugak org yg datang kann

  35. cikfen
    cikfen September 15, 2016 at 1:34 am | | Reply

    Berapa harga seketul burger tahun 2016? vs tahun 2000 ke bawah? Perghh.. Inflasi yang menggerunkan…. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.