48 Responses

  1. rahimah
    rahimah May 22, 2015 at 4:32 pm | | Reply

    Mungkin sekarang student kurang menggunakan bahasa inggeris atau standard BI kita dah menurun menyebabkan kerajaan suruh ambik periksa MUET ni.Zaman saya dulu tak ada.Lecturer rata-rata semua oversea , buku langsung tak ada BM. Nak tak nak kena pandai-pandai belajar BI kalau nak lulus periksa.

    1. titan
      titan May 23, 2015 at 9:49 pm | | Reply

      zaman dulu, memang tak ada muet.

      zaman la ni memang kena ada sebab budak sekarang memang malas sikit bab belajar english ni.

  2. MDHAFiZ.NET
    MDHAFiZ.NET May 22, 2015 at 6:06 pm | | Reply

    lect aku kata muet ni kacang, tulis nama je pun dh dpt band 1, ye ye je laa, haha..
    klu nk capai band 3 ke atas, kena score dlm reading dan wiritng klu bg mereka yg xberapa nk mahir berkomunikasi dlm english.

    tp bg yg mahir berkomunikasi dgn lancar, no problem laa, senang je muet tu. practise la ckp omputeh

    1. titan
      titan May 23, 2015 at 9:49 pm | | Reply

      kalau tanya aku sekarang, aku pun rasa MUET tu macam kacang je.

      tapi masa zaman aku dulu, aku rasa macam susah gila beb. haha..

  3. Travelog Siti
    Travelog Siti May 22, 2015 at 6:07 pm | | Reply

    nasib la belajar diploma dulu di Uitm…senang lulus sebab semua benda uitm tu dalam BI. Klu tak, haru jugak nak kuasai BI ni..

    1. titan
      titan May 23, 2015 at 9:50 pm | | Reply

      english ni, penting la jugak.

      jangan tak tahu langsung aje.

  4. azam mohd
    azam mohd May 23, 2015 at 12:46 am | | Reply

    apa bende band tu huhu

    1. Sani Yunus
      Sani Yunus May 23, 2015 at 8:27 am | | Reply

      Azam: Band tu macam band of brothers yang best tu….
      Band ni macam gred yang dikelaskan mengikut kemahiran yang kita kuasai..
      Betul ka macam tu En Titan..

  5. Noriza Rahman
    Noriza Rahman May 23, 2015 at 3:05 am | | Reply

    Bagusnya tips ni untuk student amalkan..syukur la zaman saya dulu takda MUET ni…

    1. titan
      titan May 23, 2015 at 9:51 pm | | Reply

      untungla takde muet zaman tu kann..

      1. Noriza Rahman
        Noriza Rahman May 27, 2015 at 11:57 pm | | Reply

        Sangat menguntungkan, sebab kami zaman Gen X kot..kalau Gen Y ke atas memang dah ada MUET ni..hihi

  6. Sani Yunus
    Sani Yunus May 23, 2015 at 8:33 am | | Reply

    Tulah pentingya bahasa inggeris ni kalau nak pergi jauh…Yang tak berapa terer tu memang kena dapatkan panduan ni. Seumpama jalan pintas la ya En Titan…

    1. titan
      titan May 23, 2015 at 9:52 pm | | Reply

      takde jalan pintas.

      panduan tu just pembantu sahaja.

      nak tak nak, still kena study dan usaha sendiri gak.

      1. Sani Yunus
        Sani Yunus May 24, 2015 at 10:19 pm | | Reply

        Takdak jalan pintas ya…hah..hah. Memang kena usaha kaw-kaw tu…huhu..hu..hu.. tapi mudah sikitlah kalau ada panduan. ikut aje apa panduan tunjukkan..

  7. Helmi Aliarit
    Helmi Aliarit May 24, 2015 at 5:39 am | | Reply

    Seingat sayalah… Entah pape yang saya cakap masa ambil MUET dulu.

  8. ishak
    ishak May 24, 2015 at 6:47 am | | Reply

    Dengar cerita MUET ni susah eh..

  9. Uncle Zuan
    Uncle Zuan May 24, 2015 at 9:01 am | | Reply

    ko kena BAND kan? hehe

    time ak amek muet dlu, ak sowang je dari kelas aku, budak2 ak amek time semester akhir, aku amek time semester 2. persiapan awal kononnya sebab taknak terlampau bz time final semester. restulnya, alhamdulillah dapat 3 hehe

  10. Mek ila Jual Vitamin
    Mek ila Jual Vitamin May 25, 2015 at 1:17 am | | Reply

    Mek ila tak pernah ambik MUET hihi. Sebab masa belajar dulu ianya belum diwajibkan kecuali kalau nak ke oversea.

  11. Hafiz Rahim
    Hafiz Rahim May 25, 2015 at 4:44 am | | Reply

    Gua dapat band 3 je.. pergi redah je jawab exam. main sebut je apa yang terlintas. hahha

  12. hasrul hassan
    hasrul hassan May 25, 2015 at 7:13 am | | Reply

    Uhh makin dekat dengan Exam Muet, ramailah yang akan cari panduan ni.

  13. Ani Haryani
    Ani Haryani May 25, 2015 at 7:50 am | | Reply

    Good Luck untuk semua candidates!

    Usaha & yakin pada Nya, in sha Allah boleh buat 🙂

  14. ahmadyani
    ahmadyani May 25, 2015 at 10:54 am | | Reply

    Saya tak belajar tinggi. Menengah je…jadi tak pernah tempuh Muet ni. Lagi pun dulu tak ada.

  15. Jie Susanos
    Jie Susanos May 25, 2015 at 12:54 pm | | Reply

    haha..aku tak pernah pun ambik exam muat ni..

  16. AUC
    AUC May 25, 2015 at 5:20 pm | | Reply

    soalan bocor ada tak bro?

  17. adarain
    adarain May 26, 2015 at 5:32 am | | Reply

    hang mesti dapat band 4. hahah. Nasib dah lepas. hhehe

  18. ctfand
    ctfand May 26, 2015 at 7:48 am | | Reply

    Apa benda yg saya study masa muet dulupun saya tak tau. Syukur dapat cukup2 makan.. Zaman saya kena lulus muet baru bole grad..

  19. zool
    zool May 26, 2015 at 7:49 am | | Reply

    kalau nak lulus exam Muet kena banyak baca dan berkomunikasi dalam English.

  20. Ikhwan Fahmi
    Ikhwan Fahmi May 27, 2015 at 11:13 am | | Reply

    pokoknya harus mengulang kaji MUET itu sendiri.

    1. Sani Yunus
      Sani Yunus June 3, 2015 at 2:11 am | | Reply

      Ikhwan Fahmi: Maksudnya kena praktis sekali baru boleh berjaya kan dengan bintang-bintang

  21. kaki pelangi
    kaki pelangi May 27, 2015 at 1:55 pm | | Reply

    MUET dulu amik xde persediaan langsung..main redah je..sbb nak kira cukup syarat boleh sambung degree..huhu.. alhamdulillah..lepas la untuk sambung degree

  22. islam di dadaku
    islam di dadaku May 28, 2015 at 8:39 am | | Reply

    memang perlu belajar bahasa inggris ya kalau nak lanjut sekolah atau kerja

  23. suri
    suri May 28, 2015 at 10:20 am | | Reply

    kalau dapat lulus memang terbaikkan..yakin mesti boleh.

    p/s:tahniah untuk cikgu titan sebab dah dapat bby boy.. 😉

    1. yusri
      yusri May 30, 2015 at 1:25 am | | Reply

      oo…dah jadi ayah…
      tahniah bro!semoga tabah menjadi bapa…huhu

  24. myportal21
    myportal21 May 29, 2015 at 1:14 am | | Reply

    Nice tips, bolehla dapat Band 5 lepas ni. Nice

  25. yusri
    yusri May 30, 2015 at 1:23 am | | Reply

    ambe rase bro titan dapat band 4…huhu

    1. Sani Yunus
      Sani Yunus June 3, 2015 at 12:45 am | | Reply

      Bro TItan betul ka dapat band 4?

  26. Chii
    Chii May 30, 2015 at 3:26 am | | Reply

    Test speakibg tu ok lg. as long kita byk ckp dan goreng2 sket,,ada gk markah yg akn diberi. Jgn diam seribu bhasa audahla. Chii dulu..lmah bhgian eseii..x suka nk karang ayat

  27. muliani
    muliani May 30, 2015 at 2:07 pm | | Reply

    tngok movie omputeh juga penting untuk lulus muet.. hehe

  28. kamil
    kamil May 30, 2015 at 3:51 pm | | Reply

    Rupanya ada tip juga kalau nak lulus MUET ya…. ingatkan pakai bedal saja. Harap dengan tip ini, ramai pelajar akan lulus nanti.

  29. Sani Yunus
    Sani Yunus May 31, 2015 at 4:19 pm | | Reply

    Dady Titan masih lagi bercuti ya..:-)

  30. suhiminain
    suhiminain June 1, 2015 at 12:18 am | | Reply

    MUET. huh! pernah ambil sekali saja, paling tension time listening test! huhu… apa pun x dengar dalam dewan. hhmmm…

    1. Sani Yunus
      Sani Yunus June 3, 2015 at 2:08 am | | Reply

      Suhiminain: Result dia OK tak??

  31. ema
    ema June 1, 2015 at 12:07 pm | | Reply

    time belajar tak sempat pun exam muet ni…

  32. Ila Halilah
    Ila Halilah June 1, 2015 at 1:34 pm | | Reply

    Tak pernah ada jodoh ngan Muet ni..student tanya pun tak tau nak jawab lepas ni boleh suruh diorang baca entri ni aje la senang

  33. Saljuhumairah
    Saljuhumairah June 1, 2015 at 7:43 pm | | Reply

    Ada orang cakap MUET ni, asal daftar dan duduk exam jer… dah boleh lulus dapat band 1…

    Betul ke?

  34. kempiskanperutbuncit
    kempiskanperutbuncit June 2, 2015 at 11:00 am | | Reply

    titan kalau after 3 tahun kena ambil balik ea muet tue.. even umur dah 30an takde masalah ke nak ambik muet nie..

  35. zara
    zara June 3, 2015 at 5:19 am | | Reply

    saya ambik exam muet mase matrikulasi tu..xsilapnye dapat band 3 je huhu..paling top band 6 kan..

  36. musadun
    musadun June 6, 2015 at 1:54 pm | | Reply

    satu je cara yang paling ampuh nak mantapkan bi adalah dengan menonton movie omputeh..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.