25 Responses

  1. namiacinta
    namiacinta June 9, 2015 at 5:51 pm | | Reply

    sedu tu memang normal tapi kesian lah dekat baby sebab penat .. ye lah baby lagi kita pun kadang-kadang sedu dah mengeluh inikan pulak baby .. tapi saya selalu pakai cara no 1 tu .. basahkan tisu sikit dan letak kat ubun2 ..

  2. Noriza Rahman
    Noriza Rahman June 9, 2015 at 11:12 pm | | Reply

    Masa kecik dulu anak saya sedu memang saya bagi dia sendawa..belum pernah try lagi buh tisu basah tempek kat ubun-ubun tu…hihi

  3. zool
    zool June 10, 2015 at 12:37 am | | Reply

    Ok lah tu bro.. tak kena kuning kan?
    anak aku lama kuningnya

  4. suhiminain
    suhiminain June 10, 2015 at 1:28 am | | Reply

    Kita ni pun penat kalau kena sedu, apa lagi bayi. Huhu..

  5. Helmi Aliarit
    Helmi Aliarit June 10, 2015 at 2:30 am | | Reply

    Petua letak cebisan kain tu saya tak boleh terima… Sebab tiada penjelasan yang sepatutnya.

    Tapi ikut je lah… Gambar anak-anak semua ada cebisan kain putih atas dahi tu.

  6. akubiomed
    akubiomed June 10, 2015 at 5:58 am | | Reply

    Tips nombor satu berkesan untuk mengatasi masalah sedu bayi.

  7. faizalpj
    faizalpj June 10, 2015 at 6:06 am | | Reply

    normal tu.tip satu tu selalu buat

  8. Dilla Jalil
    Dilla Jalil June 10, 2015 at 6:53 am | | Reply

    no 2 tu macam pelik lah pulak..hehehe
    tapi bab basahkan tisu atau kertas n letak dekat dahi..saya pun selalu buat gak 🙂

  9. farisya
    farisya June 10, 2015 at 1:50 pm | | Reply

    hihihihi…tapi kesian kan kalau baby tersedu2…dah lah comel!

  10. nikkhazami
    nikkhazami June 10, 2015 at 4:04 pm | | Reply

    dah ada baby, so buat entry baby la.. haha

  11. musadun
    musadun June 10, 2015 at 4:30 pm | | Reply

    selalu petua mak , letak apa-apa je kat kepala tu, kertas ke, daun ke. ingatkan mak aku je, rupanya seantero dunia guna tips ni.hehe

  12. Azam Mohamad
    Azam Mohamad June 11, 2015 at 10:33 pm | | Reply

    sedu kalu tak silap nak bagi kuat dia punya dada tu. tapi kalu lama sangat takut penat kita pakai tips no. 1 (tips paling popular)

  13. sabree hussin
    sabree hussin June 13, 2015 at 8:44 am | | Reply

    Aku pun nak tanya soalan yang sama jugak, kena ubun-ubun?!

  14. Ila Halilah
    Ila Halilah June 15, 2015 at 2:25 pm | | Reply

    Memang selalu letak tisu lembap tu kat dahi baby. Setakat ni dengan 3 orang anak ni berkesan. baru tahu rupenya banyak lagi petua lain.

  15. Riza Afzan Asri
    Riza Afzan Asri June 15, 2015 at 10:31 pm | | Reply

    Welcome to parenthood journey!

    Selalunya saya susukan semula, then tiarapkan baby atas peha. Perutnya atas peha kita betul-betul sambil urut-urut belakang baby sampai dia burp.

  16. myliferia
    myliferia June 18, 2015 at 7:02 am | | Reply

    Hehehe…tertingal keretapi sudah…tahniah ye dah naik pangkat. Alhamdulillah semua selamat.

    Saya kalau anak tersedu, memang taruk tisu basah jer kat dahi baby tu.

    Sendu memang biasa tapi kalau terlalu kerap dan hampir setiap hari, memang risau gak tuh. Inshaa Allah takde apa-apa 🙂

  17. Travelog Siti
    Travelog Siti June 19, 2015 at 9:02 am | | Reply

    Satu lagi cara ialah kena letakkan baby dalam posisi menegak beberapa minit. Ataupun, baringkan straight dan gosok dia pelan-pelan. Dalam 5 minit berhenti lah sedu tu.

    Kita yang dewasa pula, senang je. Tarik nafas dalam-dalam dan tahan. Hembuskan lepas seketika.

  18. abdfatah
    abdfatah June 20, 2015 at 4:48 am | | Reply

    info yang cukup berguna untuk mak ayah dan bakal mak ayah sekalian… terima kasih banyak2..

  19. Hafizul
    Hafizul June 21, 2015 at 2:59 am | | Reply

    Huhu…rindukan nak buat menda ni semua..sekarang anak pun dah pandai minum air bila sedu ni..tunggu anak ketiga la pulak baru leh buat macam ni balik..hehe

  20. Ummi KA
    Ummi KA June 21, 2015 at 7:24 am | | Reply

    Selalu biar je baby sedu. Hehehe baby nak besar.

    yang penting, lepas susu make sure try sendawakan baby. Usap2 belakang baby dengan lemah lembut ye. 🙂

  21. Zah
    Zah February 18, 2016 at 10:37 am | | Reply

    Kalau sy lak..kesian tgok bby sedu..masokkan jari yg bersih kdlm mulut bby godekkan lelangit bby…

  22. Wan Nur Imanina
    Wan Nur Imanina March 18, 2016 at 2:22 pm | | Reply

    Aku baru sedu tdi. Bila aku telan air liur banyak2 dah hilang sedu

  23. Wan Nur Imanina
    Wan Nur Imanina March 18, 2016 at 2:25 pm | | Reply

    Aku bila baby sedu aku letak je tisu basah kat dahi baby tu.

  24. Ani93
    Ani93 November 28, 2016 at 12:55 pm | | Reply

    Sye slalu wt yg tip 3 n 4…heeheheh berkesan!..

  25. Faa
    Faa February 3, 2017 at 7:08 pm | | Reply

    Petua basahkan kertas or tisu mungkin berkesan, tp perlu juga kita tunggu masa untuk sedu tu hilang. Petua no3 paling mujarab. Tak smpai 30saat pun sedu hilang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.