50 Responses

  1. Ikhwan
    Ikhwan June 11, 2015 at 8:11 am | | Reply

    depan pejabat aku ada 2 budak rohingya berniaga rojak, muka melayu entah ke mana.

  2. Khairil Mazri
    Khairil Mazri June 11, 2015 at 8:12 am | | Reply

    setuju sangat.

    kerja sendiri pastu dok dengan keluarga.

    memang ohhsome

    1. musadun
      musadun June 11, 2015 at 2:55 pm | | Reply

      memang best bro.tapi jiran asyik dok tanya bila nak kerja?

      tu la, duit memang ada dapat, tapi pengiktirafan sosial tak ada..

      ini yang sedang aku alami.hehe

      1. zool
        zool June 12, 2015 at 2:42 am | | Reply

        takpe.. janji duit masyuk..
        buat sikit simpanan KWSP nak tunjukkan keje tu

      2. Sani Yunus
        Sani Yunus June 14, 2015 at 4:09 am | | Reply

        Kena buat sibuk macam pergi kerja. Walaupun sebenarya kita nak pergi sarapan bagi sambil baca surat khabar sambil santai-santai..

  3. Noriza Rahman
    Noriza Rahman June 11, 2015 at 8:22 am | | Reply

    Betul betul betul..dah la cari kerja pun malas..memilih pula tu..

    1. Sani Yunus
      Sani Yunus June 14, 2015 at 4:10 am | | Reply

      Ini boleh citer lagi pasal bangla yang ada rumah sewa dan buat duit dengan hartanah..

      1. bisnism
        bisnism June 15, 2015 at 8:29 am | | Reply

        betul… betul… betul…

  4. Ibu Zarith
    Ibu Zarith June 11, 2015 at 8:22 am | | Reply

    Betul tu, kadang-kadang tu hairan juga dengan orang kita yang terlalu memilih pekerjaan ni

  5. suhiminain
    suhiminain June 11, 2015 at 8:53 am | | Reply

    ya, en Titan.

    selagi masih boleh mati dalam iman.

    redah saja semuanya!

    huhu..

  6. Azzahairi
    Azzahairi June 11, 2015 at 9:59 am | | Reply

    ya, aku gi kL dah rasa mcm kat negara dorang plak dah, tak payah nak gi melancong dah 🙂

  7. onlajer
    onlajer June 11, 2015 at 11:08 am | | Reply

    ntah napa tah budak – budak ni malas nak cari kerja, padahal banyak syarikat oil&gas ofer jadi pam atendent

  8. musadun
    musadun June 11, 2015 at 2:53 pm | | Reply

    Baru habis belajar.setakat ni dah banyak tolak kerja.nampaknya aku kena consider utk ambik kerja jika dapat tawaran akan datang.

  9. Mek ila Jual Vitamin
    Mek ila Jual Vitamin June 11, 2015 at 3:53 pm | | Reply

    Setuju sangat. Mek ila dulu pun pernah je kerja kat kedai hadiah. Yang penting halal.

  10. Uncle Zuan
    Uncle Zuan June 11, 2015 at 4:04 pm | | Reply

    burger mini banting ke?

  11. zizie
    zizie June 11, 2015 at 5:55 pm | | Reply

    haih.. zizie dh nak habis belajar ni.. seram pulak fikir masa depan..

  12. rahimah
    rahimah June 11, 2015 at 10:03 pm | | Reply

    Memilih kerja tak usah makan.

  13. Azam Mohamad
    Azam Mohamad June 11, 2015 at 10:24 pm | | Reply

    baru-baru ni cuti kat Genting jumpa Bangla jual sayur strawberry bagai. on the way balik rumah singgah RnR jumpa lagi Bangla jual mihun sup. Bangla merata. Tahniah Bangla!

  14. Helmi Aliarit
    Helmi Aliarit June 12, 2015 at 3:30 am | | Reply

    Terima kasih bro… sebab tolong tulis artikel tentang isu ni. Malaysia ni negara yang makmur, banyak kerja, banyak makanan. Sebab tu orang Malaysia paling gemuk di Asia Tenggara.

  15. Hairul Azni
    Hairul Azni June 12, 2015 at 4:38 am | | Reply

    Wehh..bukan ke maikel cakap nak bersara dah menulis hari tu?..ni apa cerita ni bai?..ke..lu paksa dia menulis balik?

  16. farisya
    farisya June 12, 2015 at 4:42 am | | Reply

    memang betul…tak tau kenapa..ramai je muda mudi kita yang memilih sangat kerja…high expectation sebab dah abes degree mungkin?

  17. Hairul Hissam
    Hairul Hissam June 12, 2015 at 7:53 am | | Reply

    Mmg beruntung kita duduk kat malaysia… mcm2 kerja ada.. cuma nak tak nak jeee..

  18. akubiomed
    akubiomed June 12, 2015 at 3:26 pm | | Reply

    Rajin berusaha tentu ada habuan menanti hasil usaha tersebut.

  19. sabree hussin
    sabree hussin June 13, 2015 at 9:44 am | | Reply

    Belasah je. Kalau tulis blog, buat dengan tekun dan serius, pun kat situ boleh buat duit jgak

  20. Mama Nadia
    Mama Nadia June 13, 2015 at 5:20 pm | | Reply

    tak pernah duduk diam dari sekolah..ada ja keja part time nak buat..cuci pinggan, keja pam minyak, promoter, semua buat..yang penting kata encik titan tu..halal!

  21. ahmadyani
    ahmadyani June 13, 2015 at 11:27 pm | | Reply

    Rakyat Malaysia terlalu manja…segan nak sebut tapi hakikatnya begitulah….Nak naik tanggga kerja, kenalah melangkah dari bawah. Mana boleh tiba-tiba sampai ke atas…

  22. Sani Yunus
    Sani Yunus June 14, 2015 at 4:12 am | | Reply

    Realiti yang sukar untuk ditelan dikalangan remaja kita. Padahal ramai warga asing yang sanggup mati untuk datang bekerja diMalaysia.. Pada mereka negara kita ni bak hujan emas..

  23. zik
    zik June 14, 2015 at 3:13 pm | | Reply

    kerja apa2 dulu yang boleh untuk tampung keperluan bulanan…

  24. Norhanita
    Norhanita June 15, 2015 at 12:20 am | | Reply

    asalkan halal… jangan berkira sangat tentang kerja. tak semestinya kerja kena kerja dengan kerajaan. tak semestinya kerja kena ada gaji tetap.. Rasulullah dah nyatakan… 9 daripada pintu rezeki adalah dengan berniaga. tapi jangan salah pilih perniagaan pula sudah..

    for me… kaedah perniagaan “boot strap” memang paling bagus. modal plg rendah. takde berhutang sana sini dan berhutang dengan bank. risiko tetap ada tapi kurang. cuma kena bermula dan berjerih perih dari bawah. dan kena banyak2 sabar dan istiqamah.. InsyaAllah.. kejayaan berada dalam genggaman.

  25. arnie
    arnie June 15, 2015 at 10:03 am | | Reply

    Kita yang terlalu memilih kerja, atau majikan yang terlalu memilih pekerja? Hihi…

  26. daniel
    daniel June 15, 2015 at 11:05 am | | Reply

    tak cukup la rm5 seminggu minyak moto. abis rm10 jgk skg ni

  27. kak yatiadam
    kak yatiadam June 15, 2015 at 1:38 pm | | Reply

    jika malu sangat2… belajar buat blog.. pastikan khatam kitab pink tu…

  28. kak yatiadam
    kak yatiadam June 15, 2015 at 1:40 pm | | Reply

    lagi2..kegawatan ekonomi ni..RM dh jatuh teruk… lepas ni inflasi pula… nilai matawang kita dh x de… RM thai lagi tingi dari kita oh… nk bekira kerja lagi? hu hu hu

  29. MDHAFiZ.NET
    MDHAFiZ.NET June 15, 2015 at 1:58 pm | | Reply

    susah nak cakap klu kita ade penyakit “M” beb…
    😀

  30. Ila Halilah
    Ila Halilah June 15, 2015 at 2:29 pm | | Reply

    Memilih dan selalu tengok gaji. gaji sikit takmo.Pastu nak keje yang senang-senang aje asal duit cepat masuk hihi Itulah masalahnya. 😀

  31. Hanafi Abdullah
    Hanafi Abdullah June 15, 2015 at 4:04 pm | | Reply

    saya dah keja hampir 20 tahun..bosan,malu,segan semua ada..redah sahaja janji dapat duit yang halal..

    kini keja sebagai blogger dan tetap keja makan gaji jugak hu..hu..

  32. kak yati Adam
    kak yati Adam June 16, 2015 at 1:36 am | | Reply

    apa yg penting..kerja biar yg halal… dan jangan MALAS..

  33. ishak
    ishak June 16, 2015 at 3:54 am | | Reply

    Sekarang orang tak pandang sangat Ijazah ni…

  34. asraff ruslan
    asraff ruslan June 16, 2015 at 4:30 am | | Reply

    kerja jangan memilih…ada kelayakan tinggi mana pun rembat ja mana kerja yang ada….baik kerja daripada duk tidur kat rumah ja….

    1. Calrase Patrick
      Calrase Patrick July 30, 2015 at 12:17 pm | | Reply

      Betul sekali… janji tak ambil kerja yang xbagus..

  35. myliferia
    myliferia June 18, 2015 at 7:06 am | | Reply

    Boleh sentap sampai ke tulang sum-sum ni!

    Tapi sememangnya itulah hakikat yang bergelar KITA.

  36. myliferia
    myliferia June 18, 2015 at 7:07 am | | Reply

    artikel ni takleh nak share ke? Best macam ni rugi tak leh share…

  37. abdfatah
    abdfatah June 20, 2015 at 4:39 am | | Reply

    kalo dah malas tentunya apa kerja pun taknak buat… malas aje duk mikirnya… malas laa kerja nak datang bertandangnya… hehehe

  38. hafizi hamsan
    hafizi hamsan June 20, 2015 at 7:06 am | | Reply

    betul tu, tapi sekarang yang ada ijazah pun xboleh nak markup gaji.. so kenala cari kerjaya yang kita adalah majikan

  39. Hafizul
    Hafizul June 21, 2015 at 2:45 am | | Reply

    Huhu..tak salah kan kalau nak memilih..tapi gak jangan terlalu over pulak..haha

  40. Ummi KA
    Ummi KA June 21, 2015 at 7:17 am | | Reply

    Setuju sangat denga post ni. 🙂 orang kita ni suka bagi macam2 alasan. Walhal, diorang yang memilih atau malas nak keje.

    Kalau boleh, semua nak keje jadi CEO je. Huhuhu

  41. SentiasaPanas
    SentiasaPanas June 22, 2015 at 4:14 am | | Reply

    Tu la masalahnya senang sangat nak masuk U zaman ni, bila dah konvo, walaupun tak seberapa, semua nak kerja gaji tinggi..haha

  42. namiacinta
    namiacinta June 24, 2015 at 2:19 pm | | Reply

    kalau fikir malu sampai sudah lah harpkan duit dari keluarga .. sebab malu tak mahu mula dari bawah .. alasan buat apa belajar tinggi2 kalau kena kerja dari bawah … orang macam nieh APTB

  43. Calrase Patrick
    Calrase Patrick July 30, 2015 at 12:14 pm | | Reply

    Kesungguhan dan kerajinan yang paling kalau tak bersungguh atau pemalas pasti sukar mendapatkan kerja..

  44. Nurul
    Nurul August 24, 2015 at 7:08 am | | Reply

    bila kita jujur dan amanah, tentu orang cari kita. nak dapat kepercayaan orang tu yang makan masa sikit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.