44 Responses

  1. akubiomed
    akubiomed August 3, 2015 at 8:08 am | | Reply

    Sudah ada panduan nak bayar PTPN. Apa lagi pergi dapatkan sekarang.

    1. SaniYunus
      SaniYunus August 5, 2015 at 11:08 pm | | Reply

      Kena displin tinggi ni kalau nak praktikkan..

  2. Travelog Siti
    Travelog Siti August 3, 2015 at 8:14 am | | Reply

    Aku pun kalau boleh malas nak bayar…tapi kena bayar jugak. Biasalah hutang ni bukan semua org rajin bayar, especially hutang PTPTN. Tapi kalau hutang kengkawan ke kereta ke, laju je bayar hehe

  3. nasslimdiet2
    nasslimdiet2 August 3, 2015 at 8:56 am | | Reply

    Dah ada cara mudah tu, apa lagi jom grab cepat. Alhamdulillah hutan gpelajaran saya dah abis bayar. Lega rasanya bila dah tak berhutang.

  4. farzli
    farzli August 3, 2015 at 9:10 am | | Reply

    gua masih merangkak membayar lagi..

    kena kahwin lagi mudah nak bayar..

    haha..

  5. Jie Susanos
    Jie Susanos August 3, 2015 at 11:21 am | | Reply

    haha..nasib baik aku xde pinjaman ptptn..

  6. amir
    amir August 3, 2015 at 1:04 pm | | Reply

    wah.. bukan kelas pertama pom boleh free.. halal ke trik ni? haha

  7. Uncle Zuan
    Uncle Zuan August 3, 2015 at 2:04 pm | | Reply

    aku tengah usaha nak abiskan ptptn cara ko, bayar banyak terus.

  8. reezluv
    reezluv August 3, 2015 at 3:40 pm | | Reply

    sampai ada panduan nak bayar..peh..bukan main dasat sekali penangan PTPTN…hehe

  9. adarain
    adarain August 4, 2015 at 2:41 am | | Reply

    pergh!, siap ada panduan lagi advance percuma bayar ptptn.

  10. JMR
    JMR August 4, 2015 at 5:33 am | | Reply

    semua peminjam wajib ada panduan ni haha.nasib baik aku tak pinjam, kalau tak kena beli gk ngn bro titan ni hehe

  11. Nurul
    Nurul August 4, 2015 at 8:44 am | | Reply

    Ada hutang kena bayar. Malu la bila dah bertahun kerja tapi hutang belajar tak habis lagi

  12. Azlan
    Azlan August 4, 2015 at 3:54 pm | | Reply

    Hutang tetap hutang walaupun kita tak berapa setuju cara mereka..huhuhu..panduan ni mesti mudah kan cara kita nak bayar..

  13. Rossaimi
    Rossaimi August 5, 2015 at 12:29 am | | Reply

    Alhamdulillah semua hutang pendidikan telah dilunaskan. Jiwa pun tenang. Bagi yang masih berhutang dengan ptptn memang elok dapatkan panduan nie.

  14. rahimah
    rahimah August 5, 2015 at 12:46 am | | Reply

    Nasib baik dulu-dulu kos study tak semahal sekarang.Satu semester baru RM 300++. Sekarang kalau tak score CGPA bayarlah hutang study banyak-banyak.

  15. Kereta Sewa Shah Alam
    Kereta Sewa Shah Alam August 5, 2015 at 2:36 am | | Reply

    Saya nak try bayar online sangkut plak kat website ptptn call helpdesk pon xmembantu. wawaaaawa

  16. sabree hussin
    sabree hussin August 5, 2015 at 3:20 am | | Reply

    Asal dah namanya meminjam, kena bayar la. Wajib bayar, dan kalau boleh hutang tu kena langsaikan sebelum meninggal dunia

  17. mrhanafi
    mrhanafi August 5, 2015 at 3:46 am | | Reply

    jangan memilih kerja kerana jika dah ada kerja bolehlah plan untuk bayar hutang PTPTN secepat yang boleh..

  18. hafiz
    hafiz August 5, 2015 at 4:25 am | | Reply

    bagus untuk mereka yang liat nak bayar ptptn ni..

  19. abdfatah
    abdfatah August 5, 2015 at 7:55 am | | Reply

    oooo gitu caranya… boleh buat cara freee.. bagus nih untuk langsaikan hutang yang berderet2 tu… hehehe

  20. Adzrif Sidek
    Adzrif Sidek August 5, 2015 at 11:21 am | | Reply

    suka ayat titan ni,
    “Pandai Pinjam Tapi Tak Pandai Bayar”

    Kena share artikel kat budak PTPTN ni,
    sangat berguna bro.

  21. musadun
    musadun August 5, 2015 at 10:40 pm | | Reply

    kalau dah percuma, siapa-siapa pun nak..ramai sangat yg tersepit gara-gara PTPTN..

  22. Noriza Rahman
    Noriza Rahman August 5, 2015 at 10:50 pm | | Reply

    Pandai pinjam tapi liat nak bayar! Wajib la dapatkan panduan ni supaya rajin nak membayar hutang PTPTN tu

  23. SaniYunus
    SaniYunus August 5, 2015 at 11:07 pm | | Reply

    Dah pinjaman namanya. Sudah tentulah kena bayar

  24. Helmi Aliarit
    Helmi Aliarit August 6, 2015 at 5:51 am | | Reply

    Kalaulah majoriti ibu bapa kita tahu menguruskan wang, yang paling penting menyimpan… Ramai daripada kita tak perlu buat pinjaman PTPTN yang banyak.

    Jadi, ibu dan bapa generasi sekarang ni perlulah sekurang-kurangnya menyimpan untuk masa hadapan anak-anak. Kalau nak tunggu kaya raya mungkin tak semua merasa.

  25. Junaidy Jaimi
    Junaidy Jaimi August 6, 2015 at 8:32 am | | Reply

    Hutang tetap hutang..kena bayar..kena dapatkan, sebabnya aku pun belum setel lagi hutang ptptn ni..

  26. Hairul Hissam
    Hairul Hissam August 6, 2015 at 9:53 pm | | Reply

    syukur, zaman saya guna mara, dan free.. hee

  27. Ikhwan
    Ikhwan August 7, 2015 at 3:32 pm | | Reply

    encik titan dah lama lunaskan bayaran PTPTN, 3 tahun je dah selesai.

  28. Sue
    Sue August 8, 2015 at 9:42 am | | Reply

    ALhamdulillah.. dah habis bayar.
    memang rasa lapang otak dah settle ptptn.

  29. abg jay
    abg jay August 8, 2015 at 12:06 pm | | Reply

    x sempat nak pinjam ptptn…hihi..belajat takat SRP jer..huhu

  30. labulabi
    labulabi August 8, 2015 at 12:16 pm | | Reply

    nak pinjam senang ja ptptn ni.. nak bayar balik aduh.. perit jgak..

  31. seri
    seri August 8, 2015 at 1:05 pm | | Reply

    alhamdullilah, setel awal2 ptptn dulu2

  32. aimi
    aimi August 8, 2015 at 4:09 pm | | Reply

    bagus ni siap ada panduan lagi

  33. Themri
    Themri August 9, 2015 at 2:32 am | | Reply

    Xsabar nk habiskan hutang ptptn yg beribu riban tu..huhu

  34. kak yatiadam
    kak yatiadam August 9, 2015 at 1:41 pm | | Reply

    syukur.. kak study dulu x de pinjam PTPTN..

  35. Sani Yunus
    Sani Yunus August 9, 2015 at 5:28 pm | | Reply

    Kalau ada panduan maksudnya, ramai yang menghadapai masalah macam ni…

  36. zool
    zool August 10, 2015 at 12:47 pm | | Reply

    sampai nak bayar PTPTN pun siap ada ebook..
    nampak sangat kronik orang kita tak nak bayar ni

  37. Belang Tarung
    Belang Tarung August 11, 2015 at 1:20 am | | Reply

    bayar tp percuma macam pelik je bunyi ahhahaha

  38. ahmadyani
    ahmadyani August 12, 2015 at 8:20 pm | | Reply

    Kalau buat pinjaman pendidikan MARA boleh lupuskan pinjaman bila keputusan pendidikan bagus. PTPTN ni kalau bagus bagaimanapun kena bayar juga ke? Tak pernah pinjam pun sebab zaman dulu PTPTN ni belum wujud lagi.

  39. huda
    huda August 14, 2015 at 3:06 am | | Reply

    hutang ptptn, hutang waktu belajar, belum keje dah ade hutang puluh ribu, bile ingat2 balik cam nyesal amik ptptn, skrg camne pun kene bayar gak huuu…

  40. Hafizul
    Hafizul August 17, 2015 at 4:44 am | | Reply

    Sedih bila tengok tulisan PTPTN ni..hutang dah lama tak bayar..masih belum mampu..

  41. zik
    zik August 18, 2015 at 6:09 am | | Reply

    ikutkan diri sendiri nih memang banyak sangat hutang.. tapi ikut kotmitmen, motivasi dan ada usaha kita untuk bayar walaupun agak tertekan.. boleh punya… apa lagi dapatkan segera beb.. berbaloi!!

  42. abdfatah
    abdfatah August 25, 2015 at 2:35 am | | Reply

    bayar jangan tak bayar… langsaikan ia dengan sebaik mungkin.

  43. kempiskanperutbuncit
    kempiskanperutbuncit September 10, 2015 at 12:44 pm | | Reply

    hutang wajib di bayar, cuma nasihat aku, better cari loan mara sebab 2nd class upper pun dapat pengurangan yuran tau untuk program ijazah sarjana muda. kalau ptptn kelas pertama je dia waive kan. ramai yang beralih ke loan MARA. loan bantu orang melayu

Leave a Reply to reezluv Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.