59 Responses

  1. Mus
    Mus December 11, 2015 at 1:04 am | | Reply

    benda ni dah praktikkan di rumah..
    anak-anak dah diajar..
    cuma PBT jer tak teratur masa kutip sampah..

    1. Zurainny Ismail
      Zurainny Ismail December 11, 2015 at 4:24 am | | Reply

      Betul tu, En. Mus, PBT angkat & trus ja humban dlm lori sampah. Saya x rasa dorang asing-asingkan sampah lagipun selalunya dorang buat kerja waktu malam atau sblm subuh – jadi dorang x perasan jenis2 sampah – botol/shredded paper/dll. Saya rasa paling baik ialah kalau kita buang di tong 3R yg terdpt di shopping complex. Kulit2 bwg & sayuran saya jadikan kompos, letak di pasu tnmn belakg rmh. Btw, AkuBiomed pun tulis bab ni jg. Sabar ya Cikgu, jgn marah… 😀

    2. titan
      titan December 16, 2015 at 3:22 am | | Reply

      bab PBT tu, aku sendiri tak tahu nak kata apa.

      Sabar ajelah ye.

      Masing-masing kena main peranan, baru isu ni boleh dapat hasil yang baik.

  2. risi
    risi December 11, 2015 at 2:06 am | | Reply

    Pergh!! rasa macam aku yang kena lecture…hehehe

  3. si bongkok
    si bongkok December 11, 2015 at 2:11 am | | Reply

    Pergh panjang betul bebelan cikgu kita hari ini… 🙂

    Ooo rumah tingkat2 yer cikgu skrg tinggal…dah macam rumah cikgu shaari kat jinjang jek…boleh ketuk2 pecah dindang tak..sewa bayar skali aa.. 😀 pasni takyah naik gym dah..hari2 dah senaman turun naik turun naik jek…

    Bila cikgu ckp suruh asingkan, saya tgk geng2 SWM tue last2 selamba badak jek dier campur semua skali…tapi bila nampak yg lawa2 sket macam seluar jeans lusuh koyak belah lutut & baju kurung koyak tang ketiak sbb nak zip tak muat, dieorg pandai plak asing kan… 😀

    Buang majalah bambino? ishhh rare majalah nie cikgu…kalo buang confirm tak SCORE A subjek pendidikan jasmani tau cikgu…xkan nak masuk bisnes MLM kan cikgu…hoho

    p/s: Benda kotor kan bila suruh buat macam2 alasan…tapi cuba bila PBT cakap kalo asing ikut kaler tong sampah dan hujung bulan bleh collect duit kat PBT…berkaler2 depan rumah ada tong sampah –>> ayat dari geng2 SWM yang penah saya tanya.. logik juga kan… 🙂

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 7:02 pm | | Reply

      haha..

      kalau bab duit memang laju aje depa ni semua.

  4. Jie Susanos
    Jie Susanos December 11, 2015 at 2:43 am | | Reply

    adeh..

    mcm kena atas pala sendiri jer..

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 7:03 pm | | Reply

      haha..

      hang buat apa sampai kena atas pala nih.

  5. blogger lelaki
    blogger lelaki December 11, 2015 at 4:58 am | | Reply

    baiklah bang…gua dah insaf…padu bak hang

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 7:03 pm | | Reply

      Sila insaf ye.

      Jangan buat lagi.

  6. Sync
    Sync December 11, 2015 at 7:44 am | | Reply

    kalau buang sampah pun takde etika, jadilah macam sampah masyarakat 🙂

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 7:04 pm | | Reply

      sampah masyarakat ni, kat mana tong sampahnya?

  7. zool
    zool December 11, 2015 at 8:12 am | | Reply

    Lalalaa.. aku dah baca lama n tau pasal asingkan sampah ni..
    tapi tak terbuat-buat lagi apatah lagi rumah ada satu tong je

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 7:05 pm | | Reply

      biasalah tu.

      selagi tak kena denda, selagi tu kita wat biasa-biasa aje.

  8. akubiomed
    akubiomed December 11, 2015 at 8:52 am | | Reply

    Apabila sudah ada Akta tidak boleh ambil kisah dengan sumbat semua dalam satu bekas sampah. Jadi tolong asing yang mana boleh kitar semula akan digunakan semula dan yang lain mungkin dihantar ke loji Waste to Energy untuk menghasil haba atau elektrik. Baki yang tidak boleh buat apa-apa barulah tapak pelupusan sampah itu pun patut paling sedikit dihantar kesana.

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 7:06 pm | | Reply

      Akta pun, ramai gak wat sardin aje.

      Kena kuatkuasa, baru ramai yang ambil tindakan.

  9. reezluv
    reezluv December 11, 2015 at 2:42 pm | | Reply

    aha..bapak dan juga cikgu ngajar..lengkap sungguh..muahaha..

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 7:07 pm | | Reply

      apa yang lengkapnya haa?

  10. raihanah
    raihanah December 11, 2015 at 11:04 pm | | Reply

    nak kena bermula dari rumah ajar anak2 semua

    1. titan
      titan December 16, 2015 at 11:09 am | | Reply

      memang kena bermula dari rumah.

      itu yang sepatutnya.

  11. Fyda Noh
    Fyda Noh December 12, 2015 at 6:24 am | | Reply

    Memang bagus sangat orang ada kesedaran untuk asingkan sampah. Tapi, yang ramainya… nasiblah masih buang sampah dalam tong sampah. Kalau tak, buang jelah kat mana-mana pun

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 7:13 pm | | Reply

      harap semua orang ada kesedaran ini pada masa hadapan.

      lebih ramai, lebih bagus.

  12. sensasi2020
    sensasi2020 December 12, 2015 at 7:57 am | | Reply

    Peraturan yang patut diguna pakai semenjak dulu lagi tetapi mereka ni tak ikut.

    1. titan
      titan December 16, 2015 at 3:21 am | | Reply

      Yap.

      Ramai yang tak ikut.

      sabar ajela jawabnya.

  13. Sheila Adziz
    Sheila Adziz December 12, 2015 at 8:09 am | | Reply

    ok la ada tong sampah merah, oren, hijau tu… di harap tidak bertuar lak… kt tempat akak tak ade tong sampah bewarna

    1. titan
      titan December 16, 2015 at 3:19 am | | Reply

      ada tu kak rasanya.

      kena cari tempat kita semula tu.

      tapi jangan hairan kalau tempat tu sendiri macam rumah hantu.

  14. Sani
    Sani December 12, 2015 at 5:07 pm | | Reply

    Kalau PBT proaktif dan mulakan. Ia tidak jadi masalah, yg jadi masalahnya kita sudap siap asingkan dia pergi campurkan pulak.

    1. titan
      titan December 16, 2015 at 3:17 am | | Reply

      tu yang kekadang aku pun pening kepala.

      kekadang tanya gak, kenapa campurkan?

      diorang senyum aje.

  15. Noriza Rahman
    Noriza Rahman December 13, 2015 at 1:08 am | | Reply

    Kalau semua orang mengamalkan sistem pengurusan sampah yang bagus dan bersistematik seperti yang kerajaan galakkan dalam kempen mereka,memang bersih la negara kita

    1. titan
      titan December 16, 2015 at 11:09 am | | Reply

      penguatkuasaan lemah.

      tu pasal semua benda ni berlaku.

  16. Travelog Siti
    Travelog Siti December 13, 2015 at 2:31 am | | Reply

    Apasal ramai blogger tulis pasal asingkan sampah ni? Detail sampai macam tu sekali pulak tu dihuraikan. 😉

    1. si bongkok
      si bongkok December 13, 2015 at 4:26 am | | Reply

      Sbb lecture seorang guru berdedikasi lebih berkesan dari dengar bebelan org2 SWM atau orang2 PBT…Cakap terus injek masuk darah terus nie…

      Kena tabik spring toin toin sama cikgu titan…pasnie orang masai yang nama salmah jaga2….cikgu titan datang nie dengan LAGENDA… 😀

      1. titan
        titan December 16, 2015 at 3:02 am | | Reply

        siapa salmah haa??

  17. zik
    zik December 13, 2015 at 5:12 am | | Reply

    dah start bulan 9.dekat sinilah.. tapi tempat lain tahu, siapa yang main hentam jer kena saman.. merujuk dekat surat yang dia hantar rumah..

    1. Travelog Siti
      Travelog Siti December 13, 2015 at 11:38 pm | | Reply

      Kat mana yg berkuatkuasa begini? Kelantan pun sama ke?

      1. titan
        titan December 16, 2015 at 3:04 am | | Reply

        kat kelantan tak tahu.

        kena tanya orang kat sana dulu.

  18. Junaidy Jaimi
    Junaidy Jaimi December 13, 2015 at 6:18 am | | Reply

    semua kena bermula dari rumah…tebiat kena ubah dan rombak besar-besaran ni..tempat kerja..dah start buat kerja-kerja asing-asing sampah ni..

    1. titan
      titan December 16, 2015 at 3:05 am | | Reply

      ya.

      tabiat ini memang kena mula dari rumah.

      kalau kita tak mula dulu, macam mana anak-anak kita nak ikut kalau tak ada contoh tauladan yang baik?

  19. Mek ila Jual Vitamin
    Mek ila Jual Vitamin December 13, 2015 at 9:28 am | | Reply

    Bab asing sampah ni ok lagi. Yang tak tahan tengok ialah bila penumpang kereta buang sampah dari dalam kereta. Sedihnya gitu.

    1. titan
      titan December 16, 2015 at 3:05 am | | Reply

      Itu satu hal lagi.

      Aku dah berapa kali mengelak bila ada orang beli “sebungkus sampah” dari kereta diorang.

      Nyaris nak kena.

  20. ahmadyani
    ahmadyani December 13, 2015 at 12:39 pm | | Reply

    Labur duit sikit beli tong untuk asingkan benda-benda ni. Sampah yang tidak boleh kitar semula je dibuang setiap hari. Yang lain tu biarkan penuh. Lepas tu baru fikirkan ke mana mahu buang atau jual. Dapat juga duit poket.

    Kalau rumah atas tanah, tong ni boleh letak di luar rumah. Rumah flat, beli tong kecil sudahlah.

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 6:04 pm | | Reply

      Yup.

      Itu la yang aku buat.

      Lebih baik ada daripada tiada.

  21. Helmi Onexox
    Helmi Onexox December 13, 2015 at 4:58 pm | | Reply

    Orang Putrajaya wajib asingkan bahan buangan macam ni.

    1. titan
      titan December 16, 2015 at 3:07 am | | Reply

      bukan dah wajib ke?

  22. musadun
    musadun December 14, 2015 at 8:21 am | | Reply

    kadang kita ni nama je islam, tapi bila sampai kepada bab-bab pengurusan sampah kita jauh kebelakang berbanding negara barat.

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 6:02 pm | | Reply

      itulah itu.

      kekadang, memang penat tegur benda yang sama berulang kali.

  23. Isma
    Isma December 15, 2015 at 1:01 am | | Reply

    Perkongsian yang menarik. Kami disini (Jepun) pada peringkat awal merasakan agak ‘leceh’.Namun, kini kami rasa seronok dan ‘rasa tanggungjawab’ untuk mengasingkan sampah bagi planet ‘dunia’ kita yang satu ini.

    1. titan
      titan December 15, 2015 at 6:01 pm | | Reply

      Ohh..

      dduduk jepun ke sekarang nih??

      yap, bila dah biasa, memang benda akan jadi lebih mudah.

  24. myliferia
    myliferia December 15, 2015 at 10:07 pm | | Reply

    Putrajaya pun dah kuatkuasa pengasingan sampah. Tak buat kena kompaun…hoho

    Kene denda baru nak buat…hehe

    1. titan
      titan December 16, 2015 at 11:10 am | | Reply

      padan muka la siapa yang kena denda tu.

      haha.

  25. topijerami
    topijerami December 18, 2015 at 3:43 am | | Reply

    kalau yang jenis rajin 2 ok la…
    aku nie jenis yang malas..

    ehehe

  26. ema
    ema December 18, 2015 at 8:35 am | | Reply

    kat kaw perumaha..di tampal sticker kat tong hijau kena asingkan sampahnya… banyak yang jenis pepejal maklumlah dekat dengan ngan kedai makan.

  27. Azam Mohamad
    Azam Mohamad December 20, 2015 at 12:06 am | | Reply

    heran kat selangor belum kuatkuasa…bila belum kuatkuasa kita buat pun tapi kontraktor sampah tak buat…camner bro

  28. muja
    muja December 21, 2015 at 7:13 pm | | Reply

    kat ipg dah ada dah tong sampah macam ni, tapi tak terbuat lagi. hehee.. jangan marah cikgu.. lepas ni insya Allah ye cikgu 🙂

  29. nur razali
    nur razali December 21, 2015 at 11:37 pm | | Reply

    Alhamdulillah dah dipraktikkan di rumah kami. Bila asing2kan sampah ikut kategori nih baru perasan yg cepat penuh tu adalah bahan buangan dari jenis plastik..pihak PBT di Gelang Patah ambik ikut jadual, Alhamdulillah takde masalah buat masa ini.

  30. Selamat
    Selamat December 22, 2015 at 3:51 pm | | Reply

    Orang Malaysia tak nak sedar lagi pasal kepentingan solid waste management. Try pergi transfer station ataupun tapak pembuangan sampah. Then, diorang akan mule paham kenapa perlu manage sampah sendiri. I am working with one of the solid waste management company in Malaysia. Ask me anything about solid waste, schedule waste, wastewater or anything about environment.

  31. azimah mohd zainuddin
    azimah mohd zainuddin December 23, 2015 at 8:12 am | | Reply

    botol dan plastik memang kena asingkan ketika membuang..barulah dapat dikitar semula dan tidak membazir plastik sampah sebabnya banyak ruang juga diambil oleh botol-botol jika dibuang sekali

  32. huda
    huda December 28, 2015 at 7:24 am | | Reply

    perghhh..terbaik, macam orang jepun gayanya, sampah botol kaca, tin2 diorang bersihkan, keringkan then baru buang, tong sampah besar diorang pun tak busuk…

  33. hasif
    hasif December 29, 2015 at 6:33 pm | | Reply

    tidak ramai org mcm bro ni..kalau semua org mcm bro rasenye neagara kita dah boleh lawan jepun..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.