59 Responses

  1. namiacinta
    namiacinta December 17, 2015 at 5:26 pm | | Reply

    hutang tetap hutang dan harus di bayar semula .. belajar tinggi2 dah ada kerja bagus leps tu kata macam2 pulak ye dakk …

    apa pun semoga mereta bertabah bayar sampai habis hutang ptptn tu ….

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:51 am | | Reply

      umpama apa yang dibelajar dulu, macam takde efek yang baik.

  2. Sync
    Sync December 17, 2015 at 5:39 pm | | Reply

    hutang emas boleh dibayar, hutang PTPTN buat buat lupa hehehe

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:50 am | | Reply

      itu satu hal jugak tuh.

  3. Travelog Siti
    Travelog Siti December 17, 2015 at 9:01 pm | | Reply

    Semoga kita semua dimurahkan rezeki untuk bayar semua hutang2 tu.

  4. Yeop Maz
    Yeop Maz December 17, 2015 at 11:45 pm | | Reply

    Punca utama aku tak sambung belajar adalah PTPTN.

    dari habis SPM sampai sekarang, aku takkan sambung belajar. Belajar online je.

    Kawan2 aku semua suka sambung belajar, tapi aku tak.

    Biar aku bodoh sikit, asalkan tak menambah hutang yang ada.

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:49 am | | Reply

      ikut ko la.

      janji ko bahagia.

  5. onlajer
    onlajer December 17, 2015 at 11:50 pm | | Reply

    Dah nama hutang, dah pergi bayar tanpa banyak cerita

  6. anuar
    anuar December 18, 2015 at 1:39 am | | Reply

    Dah berhutang kenalah bayar… kalau tak dapat nak byr byk, bayar sikit2 pun jadilah…. tapi bila tak byar langsung, tu yg kena potong gaji secara mandatori… harap semua peminjam PTPTN yg teibat dgn pemotongan gaji tu dpt bersabar…

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:48 am | | Reply

      masalahnya, sikit pun susah benar nak bayar.

  7. si bongkok
    si bongkok December 18, 2015 at 2:06 am | | Reply

    Tapi terer betul cikgu titan..hutang ptptn selamba jek bayar…masih ramai yg terkial2 nak bayar…dia dah settle dah…tahniah bro!

    p/s:Tips selesai cepat ptptn : ikut pesanan orangtua di kampung… 🙂

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:43 am | | Reply

      ada duit, kita bayar.

      takde duit, kita kerja.

  8. Bahrain
    Bahrain December 18, 2015 at 2:22 am | | Reply

    Aku pernah terpk masa nak last sem pastu lupakan.. haha dah kerja baru la pk mcm mana nak bayar hutang. yang penting bayar.

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:42 am | | Reply

      sekarang masih pik lagi ke tidak?

  9. JMR
    JMR December 18, 2015 at 2:39 am | | Reply

    hutang & rakyat malaysia, ibarat isi dgn kuku..yg membeza antara individu, cara nak manage hutang…

    1. Raihanah Ahmad
      Raihanah Ahmad December 19, 2015 at 1:57 am | | Reply

      betul tu bro, tak sah kalau takde hutang

  10. akubiomed
    akubiomed December 18, 2015 at 2:56 am | | Reply

    Saya sangat bertuah kerana arwah bapa saya selalu peringatkan membayar pinjaman pengajian. Pernah berungut tetap kena bayar sedikit dari keseluruhan pinjaman walaupun ada kawan dapat 100% convert kepada biasiswa. Arwah bapa tetap beri nasihat ingat kepada adik-adik yang memerlukan pinjaman yang kita pinjam. Jadi saya bayar sehinggalah habis dan masih hendak kahwin ada buat write ini minta delay payment mereka beri kelonggaran. Alhamdulillah saya bebas sebebasnya. Apa yang bro Titan kongsi adalah benar kerana kita perlu berusaha untuk membayar jangan sampai hutang membelenggu kehidupan. Saya mendapat pinjaman MARA. Terkedu melihat nama rakan-rakan tersenarai didalam suratkhabar sebab ada hutang tertunggak.

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:41 am | | Reply

      syukur, ada bapak yang hensem juga.

      hidup lebih aman dan penuh dengan warna pelangi.

  11. zool
    zool December 18, 2015 at 3:08 am | | Reply

    Tinggal 1.2K je.. nak lump sum tapi sabar dulu.. nasib baik isteri dah setel

  12. blogger lelaki
    blogger lelaki December 18, 2015 at 3:11 am | | Reply

    dah dapat kerja kan hasil PTPTN tu jadi bayar aje lah…barulah hidup tenang xde hutang

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:40 am | | Reply

      sebab itu hidup mereka sentiasa tak tenang dan asyik salah orang lain.

  13. topijerami
    topijerami December 18, 2015 at 3:41 am | | Reply

    tapi ujrah pun ada caj untuk tukar dari biasa ke ujrah..beratus gak la

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:38 am | | Reply

      haha..

      at least murah sikit la.

      nak kurang banyak, kasi banyak sikit la sekali harung.

  14. raihanah
    raihanah December 18, 2015 at 4:01 am | | Reply

    saya ambil dengan mara. saya pun dapat abah macam ayah en titan. alhamdulillah berkat nasihat beliau dah lama jugak habis bayar hutang mara.

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:36 am | | Reply

      syukur, ada bapak yang hensem.

  15. Blog Kerjaya
    Blog Kerjaya December 18, 2015 at 6:33 am | | Reply

    Hehe, rasa ptptn itu beban sangat2. Tiap2 bulan kena caj perkhidmatan. 🙁

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:36 am | | Reply

      Kalau rasa beban, jangan apply ptptn.

      sape suh gatal sign sangat.

      Zaman aku dulu, tak sama dengan zaman sekarang. La ni, macam-macam biasiswa ada.

  16. ahmadyani
    ahmadyani December 18, 2015 at 6:44 pm | | Reply

    Lebih-lebih lagi bila PTPTN dikatakan tiada suntikan modal lagi, maka dia mahu kutip betul-betul dari pemimjam untuk penuhkan tabung balik…

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:35 am | | Reply

      Itu la satu lagi sebabnya.

      Tapi orang kita tak nak ambil tahu bab tu.

  17. Sani
    Sani December 18, 2015 at 11:28 pm | | Reply

    Bila yang lama tak dibayar, tak mustahil generasi akan datang tiada modal untuk bagi pada pelajar-pelajar baru nanti.

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:34 am | | Reply

      Itu pasal geng PTPTN marah sangat tu.

  18. Isma
    Isma December 19, 2015 at 5:00 am | | Reply

    Benar tu, tiada jalan untuk mengelakkan diri bagi membayar hutang PTPTN ini. Perlu displin dan tetap terus perlu dibayar.

  19. musadun
    musadun December 19, 2015 at 2:14 pm | | Reply

    aku sendiri alhamdulillah nasib dapat biasiswa . boleh rilek sikit. tapi bakal isteri pula sekarang tengah dalam pinjaman ptptn.. nampaknya kena plan betul-betul nak setelkan macam mana.

    1. titan
      titan December 20, 2015 at 10:36 pm | | Reply

      syukur dapat biasiswa.

      takpe, keje la kuat sikit untuk support hutang bini.

  20. Jie Susanos
    Jie Susanos December 19, 2015 at 2:24 pm | | Reply

    perghh..bahana ptptn..nasib la dh jadi mcm ni..

    1. titan
      titan December 21, 2015 at 12:33 am | | Reply

      Ya.

      Nasib la.

      Lain kali, kena bayar awal.

  21. zizie
    zizie December 19, 2015 at 6:09 pm | | Reply

    hahaha… dragon sebenarnya ada 7 bijik.. zizie pun terkejut.. dahlah zizie baru habis belajar.. batch zizie dorg dh tukat ujrah siap2.. kawan yg dh kerja pun nasihat bayar bulan2 at least rm50. tak yah tunggu 6 bulan or gaji 3k.. lagi makan masa nak lunaskan hutang.. sebab hidup berhutang ni tak menenangkan jiwa…

    1. titan
      titan December 20, 2015 at 10:35 pm | | Reply

      itu la masalahnya.

      Orang kita ni, dia lupa yang dia sebenarnya ada hutang yang kena bayar?

  22. Azam Mohamad
    Azam Mohamad December 19, 2015 at 11:59 pm | | Reply

    sanggup berhutang kena sangguplah nak membayarnya …

  23. Noriza Rahman
    Noriza Rahman December 20, 2015 at 10:33 am | | Reply

    Dahsyat potongan ptptn ni sampai gaji pun sifar

    1. titan
      titan December 20, 2015 at 10:34 pm | | Reply

      Takde lagi yang sampai sifar.

      Tapi memang sakit la sikit kalau kena.

  24. zaza zehra
    zaza zehra December 20, 2015 at 2:53 pm | | Reply

    mujur xde ptptn.. sedih jgk tgk depa tu..tp hutang tetap kena byr kan..

    1. titan
      titan December 20, 2015 at 10:31 pm | | Reply

      Ya.

      HUtang tetap kena bayar.

      Jangan bagi alasan.

  25. abdfatah
    abdfatah December 22, 2015 at 7:25 am | | Reply

    banyak lagi nak kena bayar nih…

    pandai hutang maka dengan demikian pandai laa bayar… hehehe

  26. Amir
    Amir December 22, 2015 at 4:31 pm | | Reply

    ptptn pun dah mula nak blacklist dan sebagainya secara radikal. hahaha
    banyak hutang PTPTN ni. harap2 kuat untuk membayar segala hutang2 ni.Ada tips tak nak bayar PTPTN tanpa bayar full ? banyak wo boleh beli rumah siap 1% upah lagi

  27. leyla
    leyla December 22, 2015 at 4:46 pm | | Reply

    sekarang tengah guna ptptn lagi. jenuh la nak membayar ni nanti

  28. Rosscalla
    Rosscalla December 22, 2015 at 5:26 pm | | Reply

    Sekarang belajar pun kena berhutang. Masak-masak

  29. BM
    BM December 23, 2015 at 4:52 am | | Reply

    Syukur sangat masa aku belajar dulu dapat biasiswa! Haha… budak2 sekarang tak merasa dah…

  30. HANTUWRITER
    HANTUWRITER December 25, 2015 at 2:57 pm | | Reply

    Namun cara kiraan yang diguna pakai oleh PTPTN ‘ujrah’ yang baru masih disandarkan kepada jumlah atau nilai pinjaman yang diberikan. Selain atas dasar kefahaman nas, para ulama antarabangsa melarangnya untuk mengelakkan caj upah ini menjadi helah kepada riba (helah ribawiyah) yang asalnya caj tambah kepada pinjaman kerana tempoh (time value of money). Kerana dari sudut konsep dan jurus pandangan ekonomi, kedua-dua jenis caj riba dan upah itu adalah sama. Jalan keluar yang paling kukuh adalah TIDAK MENJADIKAN jumlah pinjaman sebagai sandaran untuk mengira upah.

    Menurut keputusan Majlis Fiqh Antarabangsa dan lain-lain majlis Shariah yang berautoriti tanpa kepentingan tertentu di mana-mana syarikat dan institusi kewangan di seluruh dunia, caj yang dibenarkan dikenakan kepada peminjam hanyalah kos sebenar yang lahir dari urusan pemberian pinjaman sahaja.Ia tiada kaitan dengan nilai pemberian pinjam.

  31. Mek ila Jual Vitamin
    Mek ila Jual Vitamin December 27, 2015 at 8:32 am | | Reply

    Alhamdulillah, Mek ila terlepas dari hutang PTPTN ini. Asalnya dapat PTPTN tapi sebab berhenti belajar di MMU, tak jadi ambik PTPTN. Lepas tu sambung belajar di UTM guna loan MARA dan sambung Master guna duit sendiri/KWSP.

    Loan MARA tu pun tak payah bayar sebab Mara convert ke biasiswa bila pointer ok.

    Btw memang siksa bila berhutang ni. Kena cari side income supaya kita ada alternatif lain untuk bayar hutang dan cover perbelanjaan yang makin naik.

  32. myliferia
    myliferia December 28, 2015 at 3:49 am | | Reply

    Alhamdulillah dulu biasiswa JPA.

    Tak sonang dudk selagi hutang tak langsai eh.

  33. huda
    huda December 28, 2015 at 4:01 am | | Reply

    alahai ptptn, camne pun hutg kene byr jugak….

  34. thehaikal
    thehaikal December 28, 2015 at 6:30 am | | Reply

    Ingat dulu hutang PTPTN satu sem aje..di tuntut sampai ke lubang cacing haha..tapi untungnya dapat juga bayor lepas korek sana sini..lepas tu baru aman hidup..

  35. hasif
    hasif December 29, 2015 at 6:26 pm | | Reply

    selamat aku tak ambil ptptn..tapi ramai jugak yang aku denga bnde buruk pasal ptptn ni.

  36. cik tom
    cik tom January 5, 2016 at 2:32 pm | | Reply

    hmm geram pun ada bila dengar kwn2 yg xpernah byr sesen pun ptptn ni merungut bila kuar isu psl gaji nk kena potong utk byr htg ptptn..

    dah pnjm kot..pndi2 la byr..ni dh bertahun abis blaja..siap kerja tapi masih xbyr hatta 1 sen pun hutang ko..pastu duk harap duit hutang jadi free..

    pastu merungut bukan tak nak bayar tapi xde duit nak bayar.. mmg tipu la..tgk update media sosial asyik makan mahal2..melancong sana sini..brg smua branded je guna tak main local..beli kereta import boleh pulaknya..

    erk teremo pulak..hahaha

  37. Azeni Ahmad
    Azeni Ahmad January 12, 2016 at 4:44 pm | | Reply

    Hanya gomen sahaja kan..
    Swasta tak kena ke?

  38. ruggedmom
    ruggedmom January 22, 2016 at 8:16 am | | Reply

    Bantuan JPA dan MARA dah takde ni sungguh menakutkan untuk parents yang ada anak nak sambung belajar ni.

    Rabbi yassir wala tuassir

  39. Hakim Mahmud
    Hakim Mahmud September 27, 2016 at 2:11 pm | | Reply

    Alhamdullilah tak buat pinjaman dengan ptptn…

  40. Sayang najibku
    Sayang najibku December 17, 2016 at 1:06 am | | Reply

    Hutang mesti bayar..tapi yg x berape setuju Cas’s riba tu…zalim…tapi hutang tetap kena bayarrr.kerajaan dan mufti2 patut awal2dah tgok…sekularr….!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.