67 Responses

  1. Noriza Rahman
    Noriza Rahman January 1, 2016 at 1:05 am | | Reply

    Kalau semua rakyat Malaysia sangat prihatin dengan ‘sampah’ ni maka sangat aman la negara kita dari sampah sarap

    1. hasif
      hasif January 1, 2016 at 5:49 pm | | Reply

      yup betul tu..sekanrang orng nak campak sampah dari tingkap kereta cukup senang.

      1. mrhanafi
        mrhanafi January 2, 2016 at 9:11 pm | | Reply

        meskipun sampah tidak disukai ramai maka jangan jadikan perangai kita sama macam sampah

    2. titan
      titan January 3, 2016 at 10:19 pm | | Reply

      Harap-harap orang kita akan lebih prihatin selepas ini.

  2. musadun
    musadun January 1, 2016 at 2:39 am | | Reply

    teringat mengenai ada 1 tempat di jepun tu, waste product production dia menghampiri 0%…pergh,.terbaik

    1. titan
      titan January 3, 2016 at 10:20 pm | | Reply

      Memang terbaik.

      Orang jepun bila buat sesuatu kerja, diorang memang super teliti.

  3. si bongkok
    si bongkok January 1, 2016 at 6:42 am | | Reply

    Terima kasih bro atas kempen diagnosis minda – masyarakat dan sampah.

    Semoga usaha murni bro akan diambil perhatian oleh sampah2 dalam facebook tue… 🙂

    p/s: Makin kaya kaya kaya pasni port kitar semula dekat rumah nie…muar – sg udang 1 1/2 jek…bagus rupanya bisnes sampah nie… 😀

    1. Travelog Siti
      Travelog Siti January 1, 2016 at 2:43 pm | | Reply

      Tu sama dgn sampah masyarakat ke? 😉

    2. titan
      titan January 3, 2016 at 10:21 pm | | Reply

      ada yang jadi jutawan buat benda ni.

      nak tak nak aje sebenarnya.

      tengok niat kita aje.

  4. kak yatiadam
    kak yatiadam January 1, 2016 at 10:57 am | | Reply

    kena ada kesedaran dari ibu bapa.. ajar aak2 jangan buang sapah merata2 juga..

    1. hasif
      hasif January 1, 2016 at 5:49 pm | | Reply

      betul tu..didikan awal kanak2 perlu diterapkan.

    2. titan
      titan January 3, 2016 at 10:22 pm | | Reply

      Ya.

      Kesedaran itu sebenarnya bermula dari rumah.

      Dari kita-kita aje sebenarnya.

    3. permohonan upu
      permohonan upu January 4, 2016 at 1:36 am | | Reply

      tu la, semuanya bermula dari rumah.ibu bapa yang kena didik anak-anak dan tunjukkan contoh yang betul

  5. reezluv
    reezluv January 1, 2016 at 12:09 pm | | Reply

    kalau la ada program Waste to Money..ramai orang hantar sampah, boleh claim duit..sampah tu plak akan dibuat untuk jana energy..memang ramailah berebut nak hantar sampah, so secara tak langsung, bersih jadinya

    1. titan
      titan January 3, 2016 at 10:23 pm | | Reply

      kalau ada program tu, memang jadi kegilaan la kejap.

      lepas tu, dia suam balik lepas dapat siikit aje.

      hehe..

  6. Travelog Siti
    Travelog Siti January 1, 2016 at 2:42 pm | | Reply

    Aku harap satu hari nanti, orang kita akan maju dan lebih gigih bab kebersihan dan pandai asing sampah ikut kategori. Banyak tenaga dapat dijimatkan bila boleh kitar semula sampah ni.

    1. titan
      titan January 3, 2016 at 10:23 pm | | Reply

      Itulah itu.

      Ramai orang masih tak sedaq sebenarnya nih.

  7. hasif
    hasif January 1, 2016 at 5:47 pm | | Reply

    cerita tomorowland macam tu ke..?? semua orang tak suka sampah dan semua orang malas nak buang sampah..

    1. titan
      titan January 3, 2016 at 10:25 pm | | Reply

      akibat orang bumi yang tak ambil enteng pasal hal persekitaran dan pencemaran, orang zaman tu terpaksa wat “tomorrowland”.

  8. hasrozi
    hasrozi January 2, 2016 at 4:06 am | | Reply

    sama2 jaga okey..

  9. abg jay
    abg jay January 2, 2016 at 6:30 am | | Reply

    aku paling tak suka orang buang sampah dari dalam kereta…mmg gua sakit hati sangat2….

    1. titan
      titan January 3, 2016 at 10:25 pm | | Reply

      tu la.

      terpaksa keluar skill driff yang lama terpendam semata-mata nak elak sampah yang orang buang dari kete.

  10. ahmadyani
    ahmadyani January 2, 2016 at 10:48 am | | Reply

    Ada orang yang tidak sokong kilang sampah yang menghasilkan tenaga ini. Kata mereka kilang ni keluarkan asap yang mencemar alam sekitar. Memang kelakar alasan mereka.

    Anggap asap yang keluar sikit itu mencemar alam tapi bau busuk dan kawasan pembuangan sampah yang tidak kena tempat itu tdak pula dianggap mencemar alam.

    1. titan
      titan January 3, 2016 at 10:26 pm | | Reply

      Diorang selesa dengan persekitaran begitu, nak buat macam mana.

      terpaksa la bersabar aje.

      Harap mereka berubah.

  11. lekatlekit
    lekatlekit January 2, 2016 at 11:47 am | | Reply

    tak cukup dengan sampah sarap.. sampah masyarakat pun semakin membiak. Kedua kedua sebenarnya boleh di kitar semula di jadikan sesuatu yang bermanafaat cuma perlu usaha & sokongan dari rakyat malaysia

    1. titan
      titan January 3, 2016 at 10:27 pm | | Reply

      tu masalahnya.

      sampah terus membiak tanpa kesah jenisnya.

  12. ayba
    ayba January 2, 2016 at 4:21 pm | | Reply

    Kilang ini perlu ada bagi sebuah negara maju. Malaysia mahu menjadi negara maju 2020, jadi kilang ini perlu ada. Pelupusan sampah cara tradisional ia itu melonggok di satu-satu kawasan sudah ketinggalan zaman.

    1. titan
      titan January 3, 2016 at 10:28 pm | | Reply

      cara tradisional tu dah kurang berkesan.

      tempat kecil ok, tapi bila dah babit negara, itu satu perkara yang serius dan peru lebih penekanan.

  13. Hami Asraff
    Hami Asraff January 3, 2016 at 3:33 am | | Reply

    Ramai orang tidak punya kesedaran yang tinggi tentang hal ini. Diri sendiri nak kelihatan bersih, sempurna, tapi sekeliling tidak diendahnya.

    1. titan
      titan January 3, 2016 at 10:30 pm | | Reply

      itu la masalahnya.

      penat dah nak adjust benda ni sebenarnya.

  14. Uncle Zuan
    Uncle Zuan January 3, 2016 at 4:23 am | | Reply

    yeah. usaha macam ni yang kita nak.

    ko ni memang one punch man la. aku tak tengok tengok lagi benda alah tu

    1. titan
      titan January 3, 2016 at 10:28 pm | | Reply

      pi la tengok kalau ada masa.

      aku tak paksa.

    2. zool
      zool January 4, 2016 at 1:42 pm | | Reply

      setuju.. dia memang one punch man.. saitama dah ajar dia jaga sampah.. kalau tak jadi cam tempat dia banyak raksasa

  15. akubiomed
    akubiomed January 3, 2016 at 12:39 pm | | Reply

    Harap lebih banyak loji Waste to Energy ini dengan Good Management Practice supaya diuruskan dengan baik mengikut SOP dan Protokol.

    1. titan
      titan January 3, 2016 at 10:29 pm | | Reply

      Ya.

      harap ada management yang cukup bagus untuk kawal benda nih.

  16. Ros
    Ros January 3, 2016 at 11:02 pm | | Reply

    cakap pasal sampah, teringat zaman study dahulu kat Jerman.
    Kena marah dengan jiran sebab tak asingkan sampah.

    1. zool
      zool January 4, 2016 at 1:40 pm | | Reply

      mentaliti negara maju camtu..

    2. titan
      titan January 7, 2016 at 6:18 pm | | Reply

      kirim salam kat jiran tu ye.

      bagus dia.

  17. Reload Food
    Reload Food January 4, 2016 at 6:40 am | | Reply

    THanks for sharing~ =)

  18. blogger lelaki
    blogger lelaki January 4, 2016 at 7:49 am | | Reply

    dah kena ajar tabiat asingkan sampah ni kepada anak-anak kita…

    1. titan
      titan January 7, 2016 at 6:17 pm | | Reply

      ya.

      dah wajib kena ajar.

      agar anak kita lebih bertanggungjawab.

  19. Asep Nugraha
    Asep Nugraha January 4, 2016 at 8:43 am | | Reply

    senangnya negara malaysia punya ide seperti itu. lingkungan jadi bersih

  20. JMR
    JMR January 4, 2016 at 9:53 am | | Reply

    subjek ini komplikated..semua masyarakat kena ada kesedaran sblm jadi sampah masyarakat kan

    1. titan
      titan January 7, 2016 at 6:16 pm | | Reply

      Ya.

      Sangat komplikated.

      Tapi sangat mudah nak faham.

  21. zool
    zool January 4, 2016 at 1:39 pm | | Reply

    betul apa yang kau taip ni..
    sampah kena buang..
    Saitama pun penah cakap ngan aku dia tak suka sampah tapi banyak sangat raksasa yang buat sampah tu yang dia geram tu..

    1. titan
      titan January 7, 2016 at 6:08 pm | | Reply

      Ya.

      Lama tak jumpa Saitama.

      Dulu, selalu pi kalahkan raksasa kat jepun dengan dia.

  22. Adam
    Adam January 4, 2016 at 2:29 pm | | Reply

    Dari kecil kena ajar buat benda kitar semula ni. Hi hi.

    1. titan
      titan January 7, 2016 at 6:07 pm | | Reply

      Ya.

      Kena didik dari awal.

      baru senang dikemudian tahun.

  23. Fyda Noh
    Fyda Noh January 4, 2016 at 3:25 pm | | Reply

    Walaupun sampah tu jijik, tapi kegunaan dia besar juga kepada manusia..

    1. titan
      titan January 7, 2016 at 6:06 pm | | Reply

      Ya.

      Sangat besar.

      Cukup besaq.

  24. Fauzi Sabri
    Fauzi Sabri January 5, 2016 at 12:00 am | | Reply

    Org yg bekerja kutip sampah, sapu sampah itu mulia. Kerana mereka persekitaran kita bersih. Maka, mari kita respek mereka. Klu lalu sebelah bg salam or morning. Senyum. Jgn plak tutp hidung. Tahan sikit bau tu. Yg buat samapah bkn org lain. kita-kita jugak. kan kan… #LakarHidupSnediri

    1. titan
      titan January 7, 2016 at 6:06 pm | | Reply

      Ya.

      Respek orang seperti mereka.

  25. zik
    zik January 5, 2016 at 12:10 am | | Reply

    sedangkan taik pun boleh dijadikan baja… boleh dijadikan gas memasak… kalau ada program from waste to money mungkin berkesan, tapi ianya mungkin bermusim

    1. titan
      titan January 7, 2016 at 6:05 pm | | Reply

      Haa..

      itu pun ramai yang tak tahu.

  26. Raihanah Ahmad
    Raihanah Ahmad January 5, 2016 at 3:21 am | | Reply

    baguslah sekurang2nya ada fungsinya sampah ni sebab setiap masa mesti ada sampah

    1. titan
      titan January 7, 2016 at 6:03 pm | | Reply

      Ya.

      Sampah pun ada fungsinya tersendiri.

  27. cik tom
    cik tom January 5, 2016 at 2:01 pm | | Reply

    aritu ciktom pergi utmkl tu sekarang tgh rancak buat research utk develop new technology utk convert waste to energy…

    1. Raihanah Ahmad
      Raihanah Ahmad January 6, 2016 at 1:35 am | | Reply

      hari2 sampah ada kan, memang elok sangat dibuat sesuatu berbanding hanya dibuang begitu sahaja

      1. titan
        titan January 7, 2016 at 6:01 pm | | Reply

        Ya.

        Masalahnya, ramai yang tak nampak kelebihannya tu.

    2. titan
      titan January 7, 2016 at 6:02 pm | | Reply

      Memang tengah rancak.

      Dari 2-3 tahun lepas lagi.

  28. Ibu Zarith
    Ibu Zarith January 6, 2016 at 9:28 am | | Reply

    Dulu masa duduk di German sangat kagum dengan budaya mereka yang akan kutip sampah walaupun ditepi jalan. Semua barang nak recycle. Botol mineral pun kalau bawak pergi shopping mall dan bagi kat kaunter pasti dapat pulangan 25sen duit sana bersamaan RM 1.25. Sebab tu agaknya susah nak jumpa botol atau tin bersepah-sepah. Sebelum buang sampah setiap rumah wajib asingkan sampah mengikut kategori. Fuh.. Bila balik malaysia memang terikut cara mereka. Semoga suatu hari nanti rakyat kita juga begitu =)

    1. titan
      titan January 7, 2016 at 6:00 pm | | Reply

      Jerman memang best.

      Dah lama tak pi jerman.

      Last, mimpi tahun lepas.

      Harap tahun ni boleh sambung mimpi tu.

  29. sani
    sani January 7, 2016 at 5:04 pm | | Reply

    Sejak dari sekolah rendah kita bagi pendidikan yang menekan kan sikap sebegini… lihat sajalah macam rakyat jepun dengan nilai yang tinggi…

    1. titan
      titan January 7, 2016 at 5:57 pm | | Reply

      Kat sekolah, memang cikgu cakap selalu.

      Tapi kalau kat rumah, takde wat benda yang sama dan diri sendiri tak ada kesedaran bab bersih ni..memang macam ni la negara kita 50 tahun akan datang.

  30. Hafizul
    Hafizul January 15, 2016 at 4:13 am | | Reply

    Dulu memang suka buang sampah macam tu jer.. tapi bila dah ada anak ni, kena tunjukkan contoh yang baik.. Kan tak pasal-pasal pergi rumah orang selamber jer dia buang sampah depan rumah.. Malu mak bapak nantinya..haha..tapi bagus juga macam ni.. saya pun leh jadi berdisiplin bab kebersihan ni..haha

  31. topijerami
    topijerami January 15, 2016 at 1:42 pm | | Reply

    itu nama nya kitar semula bahan sampah

    🙂

  32. Helmi Onexox
    Helmi Onexox January 20, 2016 at 3:06 am | | Reply

    Orang kata, jangan bagi suami kontek ex-gf dia…

    Sebab “sampah” boleh di recycle.

    hehe

Leave a Reply to topijerami Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.