68 Responses

  1. Faiz Alias
    Faiz Alias July 14, 2016 at 2:42 pm | | Reply

    Kadang2 aku duk tgk je orang komen yang kondem2 cikgu pasal tu…hmm…lebih baik senyap…

    1. titan
      titan July 15, 2016 at 8:00 am | | Reply

      Ya.

      lebih baik diam. Itu lebih baik.

      1. Pokok2u
        Pokok2u July 19, 2016 at 8:42 am | | Reply

        Betul tu. Saya pun sokong bro.

  2. Azzahairi
    Azzahairi July 14, 2016 at 3:58 pm | | Reply

    Gua setuju,

    Pi lah kat sekolah rasa apa yang cikgu rasa, jgn duk komplen sana-sini. Semua benda nak salahkan cikgu.

    Skop kerja cikgu manyak luas ma….tukang jaga pagar pun cikgu, hantar bdk pi hospital pun cikgu, bwk bdk p kem pun cikgu, tukang garis padang pun cikgu….byk lg kalau gua nak senaraikan….haha…

    1. titan
      titan July 15, 2016 at 7:47 am | | Reply

      Ya.

      Kalau nak disenarai, memang banyak la.

      1. Pokok2u
        Pokok2u July 19, 2016 at 8:43 am | | Reply

        Semua benda cikgu kena buat. Kasihan juga.

  3. Ieta
    Ieta July 14, 2016 at 5:13 pm | | Reply

    Ntah kan? Semua nak salahkan Cikgu. Anak perangai macam p*****t tak nak ngaku. Haish memacam lagi kalau nak disebut. Sabaq aje la kita…

    Saya join MLM tapi tak ikut pun Meeting Lewat Malam. Biaq pilah… hehe

    1. titan
      titan July 15, 2016 at 7:27 am | | Reply

      Biasalah tu.

      apa-apa hal, mesti ada orang yang akan disalahkan.

      1. Ieta
        Ieta July 23, 2016 at 9:49 am | | Reply

        Eh, yang ni dah komen rupanya. Hihi…

  4. Anuar
    Anuar July 15, 2016 at 2:11 am | | Reply

    Yurp… Bila ada msalah jer yg melibatkan pelajar sekolah, pasti akan jadi isu besar… huhuhu

    1. titan
      titan July 15, 2016 at 6:36 am | | Reply

      Ya.

      Jadi, memang kena banyak bersabar la jawabnya.

      1. Pokok2u
        Pokok2u July 19, 2016 at 8:44 am | | Reply

        kasihan kat cikgu bila jadi kes macam ni. Padahal cikgu banyak dah kena buat itu dan ini.

  5. reezluv
    reezluv July 15, 2016 at 4:36 am | | Reply

    gua igt lg masa skolah rendah dlu,excited gile bila cikgu pj gua suh satu kelas bersihkan stor sukan..ahaha..bijaknya cikgu gua..dh clear baru die susun dan check mana elok mana tak.segala khazanah dpt tgk masa tu tah hape hape

    1. titan
      titan July 15, 2016 at 7:26 am | | Reply

      Rajin plak hang pi kemas stor sukan eh.

      haha..

  6. Ikhwan
    Ikhwan July 15, 2016 at 6:23 am | | Reply

    manakan sama cikgu dulu dengan sekarang, cikgu dulu dihormati cikgu sekarang semua nak tuding jari…

    1. titan
      titan July 15, 2016 at 7:27 am | | Reply

      Ya.

      Memang takkan sama.

      Sebab kita hidup dalam timeline yang berbeza.

  7. ema
    ema July 15, 2016 at 8:22 am | | Reply

    orang ingat tugas cikgu cuma mengajar jer. skop tugas cikgu sekarang dah banyak dan macam-macam.. nak jadi cikgu sekarang kena kuat.

    1. titan
      titan July 15, 2016 at 9:21 am | | Reply

      Ya.

      Cikgu sekarang memang kena kuat serba-serbi.

  8. Ummi Hanie
    Ummi Hanie July 15, 2016 at 9:08 am | | Reply

    caiyok2 cikgu PJ

    tahniah kerana mmbuka mata pembaca tntg peranan penting sorg guru PJ yg nampak mcm mudah tapi… ahaa…

    1. titan
      titan July 15, 2016 at 9:23 am | | Reply

      Ya.

      Ramai orang ingat kerja cikgu ni mudah aje.

      Mudah la sangat. Haha..

      Meh turun sat tolong apa yaang patut naa..

  9. Jie Susanos
    Jie Susanos July 15, 2016 at 11:23 am | | Reply

    Erggghh..gua pernah gak jd cikgu..

    Pening kpala pikir hal pljr ni..

  10. nikkhazami
    nikkhazami July 15, 2016 at 1:37 pm | | Reply

    orang orang yg sabar je boleh jad cikgu.. nak2 kalau mengajar budak sekolah rendah

  11. Zeo Unic
    Zeo Unic July 15, 2016 at 2:35 pm | | Reply

    Cikgu kerja berat nampak mudah. Aku kalau tak teringin jadi cikgu jg tapi apakan daya inteview xlepas. Huhu

  12. sabree hussin
    sabree hussin July 15, 2016 at 4:41 pm | | Reply

    Banyak betul tanggungjawab seorang cikgu ni. Ada ke patut nak disuruh berenti pulak and tukar profesion

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 8:24 am | | Reply

      Ada.

      Ramai yang suruh aku tukar profesion.

      Sabar ajela jawabnya.

  13. mrhanafi
    mrhanafi July 16, 2016 at 2:25 pm | | Reply

    benda yang dah jadi…nak buat macam mana lagi selain berikthiar supaya jangan berlaku lagi..

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 10:00 am | | Reply

      Ya.

      Kena ikhtiar agar kejadian yang sama tak berulang lagi.

  14. Abdul Nashar Bin Aminuddin
    Abdul Nashar Bin Aminuddin July 16, 2016 at 4:45 pm | | Reply

    Apa nama benda segitiga yang dok gantung kat pagar sekolah time hari sukan sekolah?kat mana boleh beli benda tu?

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 10:03 am | | Reply

      benda segitiga?

      apa tuh?

      bendera ke?

  15. ahmadyani
    ahmadyani July 17, 2016 at 1:08 pm | | Reply

    Bangunan sekolah canggih tapi banyak barang di dalamnya sudah boleh dilupus. Tetapi terpaksa juga guna. Ya lah, bukan kita punya bukan boleh buang sesuka hati.

    1. zool
      zool July 18, 2016 at 6:58 am | | Reply

      nak lupus barang kerajaan ni banyak prosedur..
      apatah lagi kalau tiang gol tu..
      mau setahun tak selesai2 cikgu PJ nak lupuskan

    2. titan
      titan July 21, 2016 at 10:04 am | | Reply

      Ya.

      Terpaksa guna juga kadang kala.

      Dah takde bendanya kann..

  16. McYanni
    McYanni July 17, 2016 at 1:17 pm | | Reply

    Kadang-kadang nak jadi super hero, kena sanggup berkorban. Salah satunya terpaksa menanggung beban kesalahan orang. Tahu benda itu boleh mendatangkan bahaya, tapi terpaksa terus diguna kerana hanya itu yang ada.

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 10:06 am | | Reply

      Bab terpaksa tanggung beban kesalahan orang lain, itu memang aku tak sanggup.

      Tang ni, memang aku fight.

  17. Mama Hantek
    Mama Hantek July 17, 2016 at 1:52 pm | | Reply

    selalunya kes nila setitik rosak susu sebelanga. yang buat tu tak rasa apa, yang baik-baik ni la yng banyak terkesan..bercakap dari pengalaman pernah mengajar

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 10:07 am | | Reply

      Itu la.

      kesian kat susu.

      Habis rosak.

  18. Hafizul
    Hafizul July 18, 2016 at 1:31 am | | Reply

    Inilah… nak cakap pun malas bab ni.. isteri kerja mengajar Budak tadika pun, dah nampak ketensionannya.. dapat suami x sabar, boleh cetus perang dunia.. itu belum masuk hari cuti yang kena siapkan kerja sekolah.. paling tragis, bila ada anak diorang yg bersalah, isteri yang dipersalahkan..

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 10:08 am | | Reply

      laa..

      isteri ko ngajar budak tadika ker?

      baru aku tahu ni.

      1. Hafizul
        Hafizul July 22, 2016 at 11:50 am | | Reply

        Boleh pulak dia buat2 baru tahu.. ish2…

  19. Cekgu Norazimah
    Cekgu Norazimah July 18, 2016 at 3:21 am | | Reply

    Adoi, kat atas tu dah macam serius, bila baca part luahan hati cikgu pjk bila barang2 rosak terkikik ketawa CN tau. Ye, bukan mudah menjadi seorang cikgu. Semuanya atas bahu dia, redha jela

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 10:09 am | | Reply

      Ketawa plak.

      Kita serius ni tau.

  20. Noriza Rahman
    Noriza Rahman July 18, 2016 at 3:57 am | | Reply

    Memang sukar nak menjadi seorang guru, penat lelah mendidik hanya terbayar bila anak murid menghormati dan mengenang jasa mereka

    Selamat maju jaya cikgu PJ 🙂

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 10:13 am | | Reply

      Tak sukar nak jadi guru.

      Nak jalankan tanggungjawab pun mudah aje.

      Cuma terbeban dengan kerja-kerja yang “bukan” dalam skop sahaja.

  21. zool
    zool July 18, 2016 at 6:29 am | | Reply

    Betul tu.. jangan senang2 menyalahkan orang lain.
    keje masing-masing ada kepayahan yang kita tak tau..
    selamat maju jaya cikgu..
    Teh Lipton tu mungkin orang naik kapalterbang tu.. lepas minum dia campak dari tingkap..
    tu yg turun kat padang tu..
    hahahah

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 8:22 am | | Reply

      Agaknya la kot.

      Rajin plak dia minum lipton masa bawa kapal terbang eh.

  22. Faizal Fredley
    Faizal Fredley July 18, 2016 at 6:19 pm | | Reply

    benda dah jadi…mcm bro kata lah nak komen pun x de guna dah…kesian gak kat cikgu tu kena hentam…

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 10:14 am | | Reply

      SAbaq ajela jawabnya.

      budak bukan sorang kat sekolah tu.

  23. cik tom
    cik tom July 19, 2016 at 9:09 am | | Reply

    hmm susah bab camni..xleh nak salah cikgu semata2..kena pandang dari pelbagai sudut..keyboard warrior ramai sgt..sbb tu jadi caamtu..rs diri baik or perfect sampai kutuk org lain pun tak ingat dunia dah..

    1. titan
      titan July 22, 2016 at 11:56 am | | Reply

      Ya.

      Memang selalu susah bab nih.

  24. Afif Rayyan
    Afif Rayyan July 19, 2016 at 4:24 pm | | Reply

    Sabar jela.. btw, comel sangat gambar ironman tu.. ahaha

    1. titan
      titan July 22, 2016 at 11:57 am | | Reply

      Ya.

      Kiut miut aje.

      Tapi lagi comel anak aku.

  25. apdm
    apdm July 20, 2016 at 5:17 am | | Reply

    paling respek nampak cikgu. tugas bukan mengajar je. dari tugas kebersihan sampailah kesihatan, semua dia buat.

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 8:07 am | | Reply

      Ya.

      Semua kena buat maa.

      Kesian plak tengok budak kalau selekeh semacam atau terberak dalam seluar.

  26. Zurainny Ismail
    Zurainny Ismail July 20, 2016 at 7:12 am | | Reply

    Waa….tak sangka teruk jg kerja cikgu PJ & Kesihatan ni rupanya, ye… Byk risiko perlu ditangani, byk benda perlu difikir.

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 7:42 am | | Reply

      Yap.

      Teruk gak la.

      Tapi masih mampu lagi setakat nih.

  27. umiadam
    umiadam July 22, 2016 at 5:01 am | | Reply

    benda dah nak jadi. cikgu-cikgu pj kena la perati padang selamat ke tak sebelum nak bersukan.

    1. titan
      titan July 22, 2016 at 11:55 am | | Reply

      Ya.

      Memang setiap kali ada aktiviti, itu yang cikgu PJ akan buat biasanya.

      Kekadang, malang tak pernah bagi alamat.

  28. saljuhumairah
    saljuhumairah July 24, 2016 at 7:08 pm | | Reply

    sebenarnya… walaupun cikgu mengajar murid-murid… tapi at the same time (cheeewah…) cikgu juga belajar dari mereka…

    belajar apa?

    macam-macam boleh…

    main COC ka..

    cara buat ayat “power” ka… dll

    1. titan
      titan July 26, 2016 at 1:07 am | | Reply

      Haha..

      main COC la plak.

  29. Perawat Islam
    Perawat Islam July 24, 2016 at 11:53 pm | | Reply

    Tak dinafikan jadi guru zaman sekarang lebih banyak cabaran berbanding guru zaman dulu.

    Dengan bebanan tugas, dengan stress mengadap perangai pelajar, dan terkini, nak mengadap karenah mak bapak.

    Saya sebelum bertukar bidang sebagai perawat Islam, pernah sekejap jadi guru, tu pun bukan guru sekolah kebangsaan, sekolah agama rakyat je, dah macam2 kerenah nak hadap.

    Apa pun, encik Titan kena jadi hero dalam berhadapan dengan segala dugaan bergelar guru..:)

    1. titan
      titan July 26, 2016 at 1:06 am | | Reply

      Penat nak jadi hero nih.

      kena makan nasi lemak selalu dulu.

  30. Raihanah
    Raihanah August 4, 2016 at 1:44 am | | Reply

    kita semua adalah hero dalam ruang lingkup kita, tak gitu cikgu

    1. titan
      titan August 9, 2016 at 3:07 am | | Reply

      Ya.

      Cuma ramai aje yang tak berapa nak sedaq.

  31. sinestesiapers.com
    sinestesiapers.com August 7, 2016 at 7:23 am | | Reply

    menjadi pahlawan bagi diri sendiri, bagi keluarga, bagi teman. Menjadi pahlawan tak harus menggunakan kostum layaknya superhero marvel.

  32. ahmad hasif
    ahmad hasif August 15, 2016 at 5:38 pm | | Reply

    tak sangka begitu dia punya sistem..ingat senang je mintak tu ini untuk sekolah keluarkan..

  33. Elih Japahar
    Elih Japahar September 4, 2016 at 4:48 am | | Reply

    Kerana kes macam ni disekolah, pihak JKKP/DOSH telah menerapkan budaya OSH in School (keselamatan dan kesihatan pekerjaan di sekolah) untuk mencegah perkara ini berulang lagi..harap cikgu2 yg diberi penerangan OSH boleh alert dgn hazard terdapat disekolah..

  34. Kereta Sewa Shah Alam
    Kereta Sewa Shah Alam September 5, 2016 at 2:49 am | | Reply

    Terbaik penerangan en Titan, padat lengkap sendat terbaik. Kerja cikgu bukan senang hargailah cikgu anda….

  35. Ira
    Ira January 3, 2017 at 2:49 am | | Reply

    tak sampai hati dengar luahan cikgu2 tentang semua yang betapa masyarakat sekarang nampak tak hargai sangat pengorbanan cikgu selama ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.