68 Responses

  1. saljuhumairah
    saljuhumairah July 20, 2016 at 6:09 pm | | Reply

    setuju sangat…

    Bahasa Arab kata Istiqamah…

    Fokus tu penting untuk konsisten… orang cakap kalau fokus… benda apa pun menjadi..

    Macam memandu kereta lah.. kalau tak fokus lambat sampai… silap2 eksiden pulak…

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 7:34 am | | Reply

      Ya.

      Nak dapat istiqomah atau konsisten ni, memang susah.

      Kena usaha gak.

  2. onlajer
    onlajer July 21, 2016 at 2:08 am | | Reply

    betul kena konsisten bro…

    Baru tak terbengkalai usaha dan modal yang dikeluarkan..

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 7:38 am | | Reply

      Yap.

      Kalau tak, memang buang masa la jawabnya.

  3. akubiomed
    akubiomed July 21, 2016 at 5:09 am | | Reply

    Nak konsisten bukan mudah dan produk juga perlu evergreen.

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 7:35 am | | Reply

      Ya.

      Pemilihan produk pun kena bijak dan tahu produk mana yang sentiasa ada permintaan dipasaran.

  4. Nizam
    Nizam July 21, 2016 at 5:15 am | | Reply

    Nak istiqamah ni yang kadang-kadang ke laut ni. Nak-nak ada gangguan yang tak diingini. Silap-silap boleh ke laut dalam tu. Apa pun perkara yang susah ni tak mustahil untuk dimudahkan. Pasti ada jalan. Naruto pun dah buktikan. Banyak kena belajar daripada Naruto ni. Terima kasih tuan!

  5. JMR
    JMR July 21, 2016 at 7:46 am | | Reply

    konsisten..eja sedap, nak buat sgt susah.btol tu bro..

    1. titan
      titan July 21, 2016 at 8:22 am | | Reply

      Haa.

      Tau takpe.

      Ingat senang ke nak eja menda tu.

      1. Pokok2u
        Pokok2u August 1, 2016 at 4:05 am | | Reply

        Memang susah nak dapat benda ni. Kena rajin lagi.

  6. Mama Hantek
    Mama Hantek July 21, 2016 at 11:18 am | | Reply

    terbatuk sekejap baca “produk kesihatan membahayakan nyawa”.. mujur jual produk selamat, dah 28 tahun di Malaysia, dah 101 tahun di dunia.
    betul tu, yang paling susah bagi saya pula ialah bersabar untuk konsisten/istiqamah. tapi dengan adanya passion, ianya jadi force/drive untuk terus buat. do what u love, love what u do, and usually the money (and all other good things) will follow 🙂

    1. titan
      titan July 22, 2016 at 10:04 am | | Reply

      Kena terus sabar dan konsisten.

      ofkos, kena yakin pada produk juga dan siasat apa yang patut.

  7. Jie Susanos
    Jie Susanos July 21, 2016 at 12:43 pm | | Reply

    emm btul bro susah nk dpt satu sale..

    tapi kena kosisten buat jgk..

    1. titan
      titan July 22, 2016 at 10:02 am | | Reply

      Yap.

      Tapi dah dapat satu sale, in-sha Allah mudah nak dapat sale lagi lepas tu.

      Kena yakin dan terus usaha.

  8. Noriza Rahman
    Noriza Rahman July 21, 2016 at 12:43 pm | | Reply

    Memang kalau tak konsisten,susah nak kekalkan momentum bisnes

    1. titan
      titan July 22, 2016 at 10:00 am | | Reply

      Ya.

      Susah.

      Tapi tak mustahil.

  9. reezluv
    reezluv July 21, 2016 at 3:32 pm | | Reply

    nak start pun susah gak sebenarnya..kalau banyak fikir..nak konsisten tu satu hal..contoh earning tiap bulan..kena la pastikan ada bekap plan..:D

    1. titan
      titan July 22, 2016 at 9:59 am | | Reply

      Ya.

      Nak start susah.

      Tapi lebih susah nak konsisten bila banding nak start.

  10. Bahrain
    Bahrain July 21, 2016 at 3:47 pm | | Reply

    Nak istiqomah tu mmg bukan senang. Ada pasang surut.

    1. titan
      titan July 22, 2016 at 9:14 am | | Reply

      Itu la.

      manusia ni memang banyak bab pasang surutnya tu.

  11. Hafizul
    Hafizul July 22, 2016 at 11:48 am | | Reply

    Itu lah.. sebab x konsisten la ni komisen JDR dah lama menyepi.. uhhh

    1. titan
      titan July 22, 2016 at 11:59 am | | Reply

      Hang tu yang sibuk sangat.

      Kena rajin promosi maa..

      1. Hafizul
        Hafizul July 28, 2016 at 5:17 pm | | Reply

        Entah la.. kadang-kadang fed up dengan persoalan.. ada ke patut ditanya nak buat resume mohon kerja dengan Jobdirumah macam mana.. adusss sampai dah fobia nak promosi jobdirumah ni..

        Soalan kadang-kadang diluar kotak pikiran.. Sekali fikir macam orang sesaje nak kenakan saya.. Haha..

        1. titan
          titan August 1, 2016 at 6:16 pm | | Reply

          Biasalah tu.

          Depa tak faham, sebab tu depa tanya.

  12. ahmadyani
    ahmadyani July 22, 2016 at 3:54 pm | | Reply

    Dalam bab ini orang yang jemu tidak boleh berjaya dalam bisnes kerana jemu…lah buat kerja yang sama setiap hari…

    1. titan
      titan July 23, 2016 at 4:32 am | | Reply

      Ya.

      Kalau mudah jemu, memang susah nak berjaya nih.

  13. McYanni
    McYanni July 22, 2016 at 3:59 pm | | Reply

    Biar sedikit asalkan Istiqamah. Itu pesan Nabi SAW. Menunjukkan betapa pentingnya konsisten..

    1. titan
      titan July 23, 2016 at 4:03 am | | Reply

      Ya.

      Konsisten itu memang penting.

  14. ayba
    ayba July 22, 2016 at 4:04 pm | | Reply

    Bukan sahaja konsisten, fokus juga perlu untuk berjaya dalam bisnes dan apa jua bidang

    1. titan
      titan August 1, 2016 at 6:11 pm | | Reply

      Ya.

      fokus juga salah benda penting yang kita kena tahu.

  15. Sani
    Sani July 22, 2016 at 5:40 pm | | Reply

    Bab ini ramai yang gagal..

    1. titan
      titan July 23, 2016 at 3:53 am | | Reply

      Ya.

      terlalu ramai yang gagal.

  16. Hero Borneo
    Hero Borneo July 23, 2016 at 3:04 am | | Reply

    konsisten adalah cabaran yang hebat..macam konsisten blogwalking..ikut hati bagus tido selepas publish entri..

    tak perlu susah-susah merayau dari satu blog ke blog yang lain..

    1. titan
      titan July 23, 2016 at 3:52 am | | Reply

      Bab blog ni, kena rajin lebih sikit la.

      baru ada hasil.

  17. Ieta
    Ieta July 23, 2016 at 9:44 am | | Reply

    Blog sifu ni paling mudah nak blogwalking. Sebab, akak dah tak payah nak menaip nama dan banyak benda lagi. Siap ada dah dalam sistem blog ni. Hihihi…

    Konsisten memang paling susah sebab ramai sangat yang dok bagi rambang mata akak ni dengan produk niaga yang masyuk²… hahaha… Kena beli gak buku panduan JDR nih. HAISH…!

    1. titan
      titan July 25, 2016 at 5:34 pm | | Reply

      Ya.

      Sila beli cepat-cepat.

  18. umiadam
    umiadam July 24, 2016 at 2:25 am | | Reply

    nak konsisten bukan snang sebab saya pon kadang-kadang tak konsisten update blog. opsss kantoi!!!

    1. titan
      titan July 25, 2016 at 5:35 pm | | Reply

      Biasalah tu kalau dah terkantoi.

  19. Perawat Islam
    Perawat Islam July 24, 2016 at 11:29 pm | | Reply

    Setuju dengan encik Titan,

    Memanglah konsisten itu penting, dan ianya juga satu perkara yang susah nak dilakukan.

    Sebabnya manusia ada satu tabiat iaitu akan jemu bila buat benda yang sama setiap hari.

    Nak konsisten, kena buang sikap jemu. Sebab tu dalam Islam, Llah lebih menyukai amalan yang sedikit tetapi konsisten, berbanding amalan yang banyak tapi dibuat sekali sekala.

    Saya juga selalu nasihatkan kepada pesakit yang dapatkan rawatan membuang sihir dari saya, supaya Istiqamah dalam membuat rawatan.

    Tak boleh hanya sekali rawat, terus nak baik. Sebab konsisten juga melambangkan kesungguhan seseorang.

    1. titan
      titan July 25, 2016 at 5:36 pm | | Reply

      Biasalah tu.

      dah sembuh, memang malas nak sambung rawatan.

      orang kita.

  20. Ikhwan
    Ikhwan July 25, 2016 at 4:51 pm | | Reply

    Nak mula dan kekalkan momentum tak susah, yang susah bila ada alasan…

    1. titan
      titan July 25, 2016 at 5:36 pm | | Reply

      Alasan pun satu hal jugak tu.

      haha

  21. Zaini
    Zaini July 26, 2016 at 3:32 am | | Reply

    Susah nak konsisten dalam bisnes sebab manusia ni ada dua perkara:

    1) Malas – ini apa pun tak boleh
    2) Selesa dengan apa yang ada

    Pesan kat diri sendiri.

    1. titan
      titan July 26, 2016 at 6:54 pm | | Reply

      Inilah konspirasi manusia yang gagal untuk konsisten.

      kita terlalu selesa dan malas belaka.

  22. Mak Jemah Jual Vitamin
    Mak Jemah Jual Vitamin July 27, 2016 at 1:26 am | | Reply

    istiqamah ni yang ramai orang tak boleh buat, maka tersungkur di prtengahan jalan. tapi kalau nak istiqamah mesti ada cinta, kalau sukakan kerja yg dibuat, pasti tak berkira nak konsisten.

    sayang membuatkan kita jalan terus.

    1. titan
      titan July 27, 2016 at 3:07 am | | Reply

      Ya.

      memang ramai yang tak dapat nak buat.

  23. Raihanah
    Raihanah July 28, 2016 at 1:08 am | | Reply

    betul tu, bab konsisten paling susah. tapi kalau keazaman tinggi, insyaAllah boleh perbaiki konsisten tu

    1. titan
      titan July 29, 2016 at 7:40 am | | Reply

      Ya.

      Azam kena kuat. Ini kena kuat. Itu kena kuat.

      Semualah kena kuat.

      1. Pokok2u
        Pokok2u August 1, 2016 at 1:24 am | | Reply

        Nak jaga benda ni memang susah kan.

  24. faizal
    faizal July 28, 2016 at 1:51 am | | Reply

    terima kasih di atas panduan yang penting ini.

    1. titan
      titan July 29, 2016 at 8:03 am | | Reply

      Sama-sama.

      harap panduan itu membantu.

  25. apdm
    apdm July 29, 2016 at 11:35 am | | Reply

    sebelum baca entri ni, dan cuma baca headline..saya teka “konsisten’

    yeah..ternyata betul

    1. titan
      titan July 29, 2016 at 12:04 pm | | Reply

      Okeh.

      Hang memang terer.

  26. sharmien
    sharmien July 31, 2016 at 5:03 pm | | Reply

    ok nampak sgt saya tak konsisten follow naruto. zaman bujang dulu layan je. dah beranak sume tak tau dah apa cite. 😉

    1. titan
      titan August 1, 2016 at 6:10 pm | | Reply

      Ya.

      Sila follow naruto semula.

  27. UmmuAyyash
    UmmuAyyash August 2, 2016 at 1:08 am | | Reply

    betul sangat. terkena kat diri sendiri. konsisten memang sukar dan mencabar, tapi bila dah jadi habit inshaAllah mudah je =)

    1. titan
      titan August 9, 2016 at 3:04 am | | Reply

      Ya.

      Bila dah jadi habit, ia akan jadi lebih mudah.

  28. SentiasaPanas
    SentiasaPanas August 2, 2016 at 1:26 am | | Reply

    Konsisten untuk tidak bosan pun payah jugak tu en.titan hehe

    1. titan
      titan August 9, 2016 at 3:05 am | | Reply

      Ya.

      Tu pun payah gak.

  29. olaoli
    olaoli August 9, 2016 at 12:30 am | | Reply

    harap-harap saya pun boleh konsisten dengan bisnes saya yang tak seberapa ni

    1. titan
      titan August 9, 2016 at 3:06 am | | Reply

      Ya.

      Mudah-mudahan begitulah ye.

  30. Azam Mohamad
    Azam Mohamad August 13, 2016 at 8:25 am | | Reply

    topik evergreen, relevan sampai bila-bila.

  31. ahmad hasif
    ahmad hasif August 15, 2016 at 5:37 pm | | Reply

    yes tepat sekali berterusan itu penting aku selalu jatuh dalam skop ini..terlalu susah.

  32. egtukar
    egtukar September 21, 2016 at 2:49 pm | | Reply

    Ya betul. Untuk konsisten memang sangat payah nak buat. Kena kuat disiplin diri.

  33. malaysia sentral
    malaysia sentral September 27, 2016 at 3:51 pm | | Reply

    Semoga tips ini berguna utk semua org yg baru nk memulakan bisnes 😁

  34. ican mori
    ican mori October 1, 2016 at 1:17 pm | | Reply

    yang terpenting dalam bisnes adalah konsisten atau sitiqomah heeeee

  35. ira
    ira December 27, 2016 at 2:09 am | | Reply

    yes, perlu sabar kalau nak sustain dalam bisnes

  36. si bongkok
    si bongkok December 27, 2016 at 9:00 am | | Reply

    bagi peniaga kecil-kecilan mcm saya…rasa bersyukur dengan apa yang diterima tue paling sukar nak di konsisten kan…dah dpt 100 sebulan nak 1000 sebulan..dapat pulak nak 1000 sebulan nak ribu2 dalam mingguan…ada tips tak bro… bro nie konsisten orangnya…blogging jek sejak tahun 2006 ( kalo tak silap laa )…memang superb konsisten punya…bab hasil jgn ckp aa… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.