56 Responses

  1. Pondok Papan
    Pondok Papan September 6, 2016 at 3:50 am | | Reply

    Kemas sekali amanat cikgu PJ.. terbaik lahhh.. hahaha.. bahasa ni agak boleh memahami sikit walaupun ditulis dalam bahasa english.. Tak yah rujuk kamus.. emm walau apa pun resultnya, kita nak anak kita enjoy dalam menjawab soalan.. jangan bagi tekanan sudah.. dapat 6A belum tentu berjaya lagi.. perjalanan masih panjang… just enjoy for ride a long journey.. haha

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:17 pm | | Reply

      Ya.

      Memang kemas habis.

  2. sabree hussin
    sabree hussin September 6, 2016 at 6:33 am | | Reply

    Duly noted cikgu pj 😀

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 9:29 pm | | Reply

      Haha..

      duly tu apa?

  3. ctfand
    ctfand September 6, 2016 at 7:22 am | | Reply

    baik cikgu!

    harap2 saya tidak terlalu menekan anak2 saya dlm exam mereka…

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:19 pm | | Reply

      Ya.

      Mudah-mudahan begitulah.

  4. Noriza Rahman
    Noriza Rahman September 6, 2016 at 10:49 am | | Reply

    Exam hanya penanda aras bukan titik noktah perjalanan anak, terkadang ibubapa ni hanya memikirkan berapa A anak.dia dapat tapi tak fikir pun emosi anak tu

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:20 pm | | Reply

      Ya.

      Tapi lebih baik dapat penanda aras yang lebih baik.

  5. apdm
    apdm September 6, 2016 at 10:50 pm | | Reply

    CIkgu PJ pun nampaknya dah boleh ganti kelas BI ni.hehe

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:21 pm | | Reply

      Memang ganti pun.

      Hoho..

  6. raihanah
    raihanah September 6, 2016 at 11:10 pm | | Reply

    chill parents, kesian anak2 juga. semoga anak2 semua berjaya

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:24 pm | | Reply

      Ya.

      Harap semua budak-budak faham.

  7. Mrs. A
    Mrs. A September 7, 2016 at 2:02 am | | Reply

    Bak kata Irfan Khairi, jangan dihakimi seseorang itu pada hanya satu ujian. Apatah lagi ujian tersebut tidak mencerminkan kebolehan, bakat dan potensi sebenar seseorang itu.

    Kalau anak dapat semua A alhamdulillah. Kalau tidak itu bukanlah pengakhirannya.

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:28 pm | | Reply

      Ya.

      Setiap orang, ada akhir yang berbeza.

  8. akubiomed
    akubiomed September 7, 2016 at 5:08 am | | Reply

    Perjalanan masih jauh. Dunia sebenar apabila bekerja nanti.

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:11 pm | | Reply

      Ya.

      Masih panjang lagi perjalanan mereka.

      Harap mereka sabar merempuhnya.

  9. Uncle Zuan
    Uncle Zuan September 7, 2016 at 1:08 pm | | Reply

    i wish i am a parent who receive this surat. terbaik boh

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:10 pm | | Reply

      Hantar je nanti anak hang ke sekolah aku.

      Tau la aku kerjakan.

      Haha..

  10. Eray Majid
    Eray Majid September 7, 2016 at 4:23 pm | | Reply

    It is not the end of the world. Anak2 unik, masing2 ada talent tersendiri. Mungkin sebagai future cikgu PJ.

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:10 pm | | Reply

      Yap.

      It is not the end of the world.

      Dajal pun tak keluar lagi.

  11. Kereta Sewa Shah Alam
    Kereta Sewa Shah Alam September 8, 2016 at 12:30 am | | Reply

    Ya betul, belum tentu dapat A semua dalam UPSR menjadikan anak kita dapat kerja terus. Bak kata Kereta Sewa drive still long way to go. Hehe buka kamus kalu tak faham.

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:07 pm | | Reply

      Ya.

      A bukan segalanya.

      Tapi, kalau segalanya dapat A, itu lebih bagus.

  12. enas nasrudin
    enas nasrudin September 8, 2016 at 1:02 am | | Reply

    berasa pengalaman yang terwakili pak, namun seperti itu adanya.

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:06 pm | | Reply

      Ya.

      Pengalaman itu luas.

  13. Gambir Emas
    Gambir Emas September 8, 2016 at 2:18 am | | Reply

    Dalam dunia ni kita saling melengkapi. inshaAllah masih ada peluang bagi anak-anak yg kurang A atau x da A pun.Kenali interest anak-anak dan salurkan pada bidang yang betul. Jika anak suka belajar, alhamdulillah. Bagi yang kurang suka, cuba tanamkan minat, bagi reward kalau cemerlang, tapi kalau anak x minat belajar jangan marah. 🙂

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:04 pm | | Reply

      Itu yang sepatutnya dilakukan oleh ibu bapa.

      Jangan harap pada sekolah aje.

  14. Pelamar Kerja Online
    Pelamar Kerja Online September 9, 2016 at 8:17 am | | Reply

    Saya kurang paham bahasa inggris, mohon terjemahkan… bahasa melayu

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:03 pm | | Reply

      Sila guna google translate.

      Harap maklum.

  15. zaza iman
    zaza iman September 9, 2016 at 4:19 pm | | Reply

    betul tu bang titan.. apa pun semoga semua anak2 berjaya..

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:01 pm | | Reply

      Ya.

      Mudah-mudahan begitulah ye.

  16. ahmadyani
    ahmadyani September 9, 2016 at 7:21 pm | | Reply

    Ibubapa perlu tahu, lulus periksa tidak menjamin anak-anak mereka akan jadi ‘manusia’.

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 7:57 pm | | Reply

      Ya.

      Kena tahu.

      Dan kena selalu pantau beg sekolah anak-anak.

  17. Ikhwan
    Ikhwan September 10, 2016 at 6:00 am | | Reply

    That’s better, request more teacher for future 🙂

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 8:00 pm | | Reply

      Yup.

      Banyak sekolah tak cukup cikgu gak sekarang nih.

      Yang berlebih pun ada.

  18. Jie Susanos
    Jie Susanos September 12, 2016 at 2:51 am | | Reply

    doakan gua tak jadi ayah yg nakkan anaknya terlalu terbaik..huhu

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 7:56 pm | | Reply

      Ya.

      Semoga ko jadi ayah yang lebih hensem.

  19. zool
    zool September 12, 2016 at 5:01 pm | | Reply

    Cikgu PJ penting untuk hasilkan atlet bakal jutawan.. tak gitu cikgu?

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 7:56 pm | | Reply

      Ya.

      Gitu.

      Tapi tak ramai orang hargai cikgu diorang zaman sekarang nih.

      semua sibuk bersukan kat smartpon memasing.

  20. siti hazreen
    siti hazreen September 13, 2016 at 3:30 am | | Reply

    mmg sekarang ni kekurangan cikgu pj…nak melahirkan student yang cerdas dan cergas

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 7:55 pm | | Reply

      Ya.

      Memang sangat kurang.

  21. Mazni Azmi
    Mazni Azmi September 13, 2016 at 5:16 am | | Reply

    Ramai saja orang yang tak pandai di sekolah berjaya di “luar sana”

    Kejayaan bukan hanya di atas kertas

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 7:52 pm | | Reply

      Ya.

      Tapi, jangan ajar anak plak yang tak pandai belajar pun boleh berjaya.

      Itu salah tu.

      Nanti anak takde minat dah nak belajar macam apa yang dah jadi sekarang.

  22. matdin
    matdin September 14, 2016 at 12:25 am | | Reply

    nak jadi cikgu jugak je.. hehe..

    jom jenguk sini ya..

    hehe

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 7:47 pm | | Reply

      Yelah.

      Jadi cikgu memang best.

  23. cikfen
    cikfen September 14, 2016 at 4:09 am | | Reply

    Nasihat untuk ibubapa kepada Generasi Y amat berbeza dengan nasihat terhadap Ibubapa Generasi X sebelum ini ya. Lebih OPEN kini… masalahnya bolehkan ibubapa kini menerimanya?

    1. titan
      titan September 14, 2016 at 7:46 pm | | Reply

      Majoriti memang tak boleh nak terima.

      Biasalah tu.

      Faham dah sangat mak bapak masyarakat facebook nih.

  24. Ros
    Ros September 18, 2016 at 1:00 am | | Reply

    Pastinya anak-anak kita dah buat yang terbaik masa exam.
    Jadi apa-apa pun keputusan yang diterima, bagi pujian dan galakan.

    1. titan
      titan September 18, 2016 at 3:45 pm | | Reply

      Ya.

      Doakan yang terbaik untuk mereka.

  25. Ato
    Ato September 18, 2016 at 5:20 am | | Reply

    Perjuangan harus diteruskan…

    1. titan
      titan September 18, 2016 at 3:45 pm | | Reply

      Ya.

      Perjuangan harus diteruskan.

  26. Global Thinkers Consultancy
    Global Thinkers Consultancy September 22, 2016 at 5:14 am | | Reply

    That are truly wonderful words..Tuan faizal beri ilham pada saya untuk penulisan baharu..silalah lawati dan komen blog saya nanti untuk penulisan baharu iaitu “menunduk ke tanah atau mendongak ke langit”..saya harap tuan faizal akan dapat bantu menaikkan status blog saya sama seperti tuan

  27. Sani
    Sani September 24, 2016 at 12:18 pm | | Reply

    Biasalah make bapak yg over dari anak2.. Yg penting kita guide diaorang dan kita bagikan bekalan yg secukupnya..

  28. myliferia
    myliferia October 5, 2016 at 9:04 pm | | Reply

    anak-anak haru dididik akhlak terlebih dahulu. pandai hormat cikgu (PJ…hihi), inshaaAllah boleh bawa diri, jadi insan lebih berjaya dunia akhirat.

  29. musadun
    musadun October 12, 2016 at 8:12 am | | Reply

    pihak sekolah dan ibu bapa kena saling bantu membantu

  30. Ira
    Ira October 12, 2016 at 9:46 pm | | Reply

    Betol. lagi-lagi musim nak exam dah ni walau bukan UPSR

  31. Ira
    Ira November 30, 2016 at 5:00 am | | Reply

    noted, thanks anyway

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.