48 Responses

  1. adinsa
    adinsa May 7, 2017 at 11:22 pm | | Reply

    huhu kena fokus gigih kije cari nafkah barulah berani nak merantau. jika nak rilek-rilek dan tak terdesak sangat mungkin tak berani nak seberang tambak johor.

    1. titan
      titan May 8, 2017 at 5:02 pm | | Reply

      Kalau lelaki dan masih muda, takde masalah rasanya.

      Kalau dah kahwin ni, ralat jugaklah.

  2. Azwan
    Azwan May 8, 2017 at 2:28 am | | Reply

    Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri.
    Dimana ada kemahuan, di situ ada rezeki.

    1. titan
      titan May 8, 2017 at 5:04 pm | | Reply

      Ya.

      Emas dan batu, memang sangat berbeza.

  3. reezluv
    reezluv May 8, 2017 at 2:32 am | | Reply

    kalau duk KL nak keje kat singapore..lupakanlah..kecuali kena duk sana je..ahaha

    1. titan
      titan May 8, 2017 at 5:05 pm | | Reply

      Kena kira kos segala semuanya tu dulu.

      Baru decide, nak pi ke tidak.

  4. onlajer
    onlajer May 8, 2017 at 7:37 am | | Reply

    Untungla kalau dapat kerja dekat singapura, berbekalakan hati yang kental pasti pendapat sangat lumayan

    1. titan
      titan May 8, 2017 at 5:08 pm | | Reply

      Ya.

      Hati kena kental dan kuat.

  5. sabree hussin
    sabree hussin May 8, 2017 at 8:24 am | | Reply

    Kalau tak cukup penyabar, awal-awal pagi lagi dah spoil mood kena mengadap traffic jam

    1. titan
      titan May 8, 2017 at 5:11 pm | | Reply

      Menghadap trafik tu memang sakit jiwa la.

      Sebab tu, ramai yang gerak 2,3 pagi tuk pegi keje nih.

  6. Anuar
    Anuar May 8, 2017 at 8:59 am | | Reply

    Bila tengok gaji yang ditawarkan… rasa macam best jer kalau dapat bekerja di Singapura ni kan… Dah tak jauh tu bro kalau dari Johor… 😉

    1. titan
      titan May 8, 2017 at 5:13 pm | | Reply

      Haha..

      Bukan tak nak, bini tak bagi je.

  7. ahmadyani
    ahmadyani May 8, 2017 at 8:39 pm | | Reply

    Orang Johor je yang banyak kerja di seberang Tambak Johor ni. Orang lain boleh juga tapi kena pindah menyewa di Johor kerja di Singapura.

    1. titan
      titan May 9, 2017 at 8:27 am | | Reply

      Ya.

      Nak atau tidak aje sebanarnya.

  8. tukangmasak
    tukangmasak May 8, 2017 at 8:42 pm | | Reply

    Kerja sebagai tukang masak ada tak di sana?

    1. titan
      titan May 9, 2017 at 8:28 am | | Reply

      Ada kot.

      Tapi memang kena cari la mana dulu.

  9. mrhanafi
    mrhanafi May 9, 2017 at 1:54 am | | Reply

    adik saya pernah di Singapura..

    memang lumayan gajinya..

    1. titan
      titan May 9, 2017 at 8:28 am | | Reply

      Wah.

      Memang menarik pengalamanannya.

  10. Hafizul
    Hafizul May 9, 2017 at 6:42 am | | Reply

    Ohhh kalau duk Johor boleh masuk terus ke singapura? Hari-hari berulang pun boleh? Wahhh seronok la mereka yang duk dekat dengan Singapura..

    1. titan
      titan May 9, 2017 at 8:54 am | | Reply

      Kalau yang dok jauh pun boleh gak berulang kalau mahu.

  11. riangria
    riangria May 9, 2017 at 1:58 pm | | Reply

    kejo di singapura sebab mata duit meka lebih besar dari kita.. boleh cuba cari rezeki d singapore

    1. titan
      titan May 9, 2017 at 3:14 pm | | Reply

      Ya.

      Siapa nak kumpul duit, boleh la cuba cari kerja di Singapura.

  12. Aya
    Aya May 9, 2017 at 11:48 pm | | Reply

    Wah.. mesti untung banyak kalo kerja doktor di sana.. hehe

    1. titan
      titan May 10, 2017 at 5:48 am | | Reply

      Ya.

      Mesti untung besaq.

  13. zool
    zool May 10, 2017 at 2:09 pm | | Reply

    Umur dah 40 ..
    kalau muda dulu sanggup kot

    1. titan
      titan May 12, 2017 at 4:11 am | | Reply

      Muda lagi tu.

      Haha

  14. Haidar
    Haidar May 10, 2017 at 3:26 pm | | Reply

    Teringin sangat nak berhijrah ke Singapore mencari rezeki. Motivasi utama tentulah sebab dollar Singapore yang lebih tinggi nilai dari RM. 😍😍😍

    1. titan
      titan May 12, 2017 at 4:12 am | | Reply

      Muda lagi boleh.

      Takde masalah besaq rasanya.

  15. Belang Tarung
    Belang Tarung May 11, 2017 at 1:29 am | | Reply

    siam datang sini..kita pegi singapura haha..itulah variasi forex

    1. titan
      titan May 12, 2017 at 4:13 am | | Reply

      Variasi forex plak.

      Haha.

  16. Ronaldmohoni
    Ronaldmohoni May 11, 2017 at 3:11 am | | Reply

    Salam titan.
    Kalau dari sabah ada had umur,
    Kalau tak silap umur mesti 30an baru boleh keje kat singapura.

    1. titan
      titan May 12, 2017 at 4:14 am | | Reply

      Ya.

      Ada had umur biasanya.

  17. Nota Nutrisi
    Nota Nutrisi May 11, 2017 at 4:43 am | | Reply

    Memang syok kerja kat Singapura, gaji memang lumayan. Ada saudara, jadi cikgu dengan diploma kat Singapura pun dah masyukk.

    1. titan
      titan May 12, 2017 at 4:10 am | | Reply

      Peh.

      Jadi cikgu apa eh kat sana?

  18. william
    william May 11, 2017 at 6:46 am | | Reply

    singapura memang mantap untuk tempat kerja. tempat gak jauh dari indonesia dan gajunya mantap

    1. titan
      titan May 12, 2017 at 4:11 am | | Reply

      Ya.

      Gajimya cukup mantap.

  19. nikkhazami
    nikkhazami May 11, 2017 at 6:47 am | | Reply

    untuk dpt kerja singapura. gaji dalam dollar singapore, pastu shopping kat jb

    1. titan
      titan May 12, 2017 at 4:09 am | | Reply

      Ya.

      Yang shoppingnya orang pempuan selalunya. Hehe

  20. zik
    zik May 13, 2017 at 4:35 am | | Reply

    mental nak kena kuat.. diaorang nih racist kuat.. so kena sabar2 banyak

    1. titan
      titan May 13, 2017 at 5:32 pm | | Reply

      Gi mana-mana pun,rasis itu normal.

  21. Ubaidullah
    Ubaidullah May 13, 2017 at 9:14 am | | Reply

    macam nak try ja. hahaha ralit baca entri ni 🙂

    1. titan
      titan May 13, 2017 at 5:31 pm | | Reply

      Yaha.

      Sila cuba segera.

  22. ema
    ema May 16, 2017 at 6:48 am | | Reply

    Ramai orang Malaysia kerja Di Singapura ni…sanggup dengan tak sanggup jer.

    1. titan
      titan May 18, 2017 at 6:56 am | | Reply

      Betul.

      Sanggup atau gak sanggup aja.

  23. Ikhwan
    Ikhwan May 16, 2017 at 9:17 am | | Reply

    Kalau tahu awal, masa bujang dulu dah pergi ke kota Singa, buat duit dengan cuci kereta lepas tu buat ebook kerja di sana hahaha.

    1. titan
      titan May 18, 2017 at 6:55 am | | Reply

      Haha..

      itu kes kalau tahu beb.

  24. Aiman
    Aiman May 18, 2017 at 11:39 am | | Reply

    Wey korang, ape yang “sanggup n x sanggupnye” ? Pasal ape erk?

    Yang aq tahu jalan jem gile pagi tu, n then ape lagi ye?tolong explain lebih skit, maklumla nk stnbye kan mental nie sblm gerak sane.huhu

    1. titan
      titan May 22, 2017 at 5:21 pm | | Reply

      Tengah semangat memang sanggup.

      Nak harung 3 bulan pertama tu yang ngeri.

      Itu stress pertama dalam dunia pekerjaan, lagi-lagi kat negara orang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.