44 Responses

  1. ajumohit
    ajumohit April 21, 2018 at 4:50 am | | Reply

    kawan pejabat pun anak dia mcm ni juga, tp skrg masuk 6 tahun nampak perkembangannya walau masih pelat, tp usaha titan dan wife memang bagus untuk tindakan awal

    1. titan
      titan April 22, 2018 at 10:08 pm | | Reply

      Ya.

      Tindakan awal itu sangat penting.

  2. daddydee
    daddydee April 21, 2018 at 8:00 am | | Reply

    memang ada kes anak yang lambat bercakap ni, anak buah pun dekat 2 tahun lebih still lagi mama papa je. Semoga dipermudahkan bro.

    1. titan
      titan April 22, 2018 at 10:10 pm | | Reply

      2 tahun kira normal lagi.

      Biasanya begitu.

      Start 3 tahun, depa akan mula sebut banyak perkataan baru dan boleh bina ayat pendek.

  3. ahmadyani
    ahmadyani April 21, 2018 at 3:19 pm | | Reply

    Anak saudara saya sudah umur 5 tahun.. pun masih tidak jelas butir katanya. Doktor kata tiada masalah apa-apa.

    1. titan
      titan April 22, 2018 at 10:11 pm | | Reply

      Mak bapak depa kena banyak bercakap dengan anak.

      baru vocab diorang bertambah. kena banyak selalu berbual dengan anak.

  4. abdfatah
    abdfatah April 23, 2018 at 2:59 am | | Reply

    Dia tak suka tengok pegawai tu laa… Asal datang je mesti jumpa pegawai tu… Amuklah dio.. Hihi
    .
    Moga dipermudahkan segala urusan..

    1. titan
      titan April 23, 2018 at 12:16 pm | | Reply

      Ya.

      Semoga segala urusan dipermudahkan dengan penuh kasih sayang.

  5. Ikhwan
    Ikhwan April 23, 2018 at 3:37 am | | Reply

    Selain bercakap, aku akan ajar dialog jurus-jurus dari Boboiboy, masa itulah dia nak ikut serta merta.

    1. titan
      titan April 23, 2018 at 12:17 pm | | Reply

      Anak aku tak berapa minat boboiboy.

      Ejen Ali ngan UPin ipin dia minat gila.

      Haha.

  6. si bongkok
    si bongkok April 23, 2018 at 1:30 pm | | Reply

    Wow..agak mencabar sang waliq melalui fasa2 genting seperti ini…berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul…

    Semoga bro tabah dalam usaha bro ini…dan berharap usaha ini diteruskan sehingga melihat fasa si cilik ini normal sepertimana kenkwn yg lain…

    Seingat saya bapa muda yang xseberapa ini, dulu banyak perbanyakkan buka alunan muzik samada islamic ( anak sampai laa nie minat asma ul husna ) dan juga lagu dari tema2 cartoon mahupun lagu2 instrumental… si cilik kita ini agak gemar dan mudah tangkap dari bunyi2 ini…

    P/s: In sha allah sang waliq bijak menangani situasi tak terjangka ini..segalanya kita berserah kepada-NYA dan pohon urusan ini dipermudahkan…ameen

    1. titan
      titan April 26, 2018 at 12:47 pm | | Reply

      Ya.

      Kita cuba seadanya.

  7. Azeni Ahmad
    Azeni Ahmad April 25, 2018 at 12:37 am | | Reply

    Anak saya kedua umur 5 tahun.
    Bleh bercakap tapi pelat pekat sangat.
    Macam nak pergi check juga.

    Sebutan ketara tak boleh sebut.
    6 tahun baru nak masuk tadika..

    1. titan
      titan April 26, 2018 at 12:45 pm | | Reply

      Mungkin boleh pergi check.

      MAna tahu, ada perubahan nanti.

  8. dalin
    dalin April 27, 2018 at 8:42 am | | Reply

    Alhamdulillah. Rasa lega kan. Memang baik pergi check untuk ketenangan hati mak bapak esp mak. Petua makcik bawang mmg selalu berkesan sbb banyak sesi rewang yg telah dilalui.

    1. titan
      titan April 27, 2018 at 7:54 pm | | Reply

      Kang kalau tak bawa, banyak makcik bawang yang berbawang kang.

      Tu yang malas nak jawab.

      Haha.

  9. sharmien
    sharmien April 28, 2018 at 11:17 pm | | Reply

    pernah ada pengalaman dengan anak sulung yg byk diam drpd bercakap. masuk umur 2 tabun baru dia nak bercakap.
    apapun kalau kita rasa in doubt memang elok la kita merujuk pada yg lebih pakar.

    1. titan
      titan April 29, 2018 at 3:58 pm | | Reply

      Laki ke perempuan?

      Kalau lelaki, memang biasanya begitu.

      Ya. Kena rajin rujuk pada mereka yang pakar.

  10. encikhafiz.com
    encikhafiz.com April 30, 2018 at 1:42 am | | Reply

    macam seronok je kan ada famili sendiri. huhuhu. doakan aku juga dapat bertemu jodoh

    1. titan
      titan May 1, 2018 at 4:08 pm | | Reply

      Ya.

      Memang seronok.

      Jadi, sila kahwin cepat.

    2. zool
      zool May 7, 2018 at 11:56 pm | | Reply

      inshallah jangan takut bro,, ada tu..
      aku dulu kawin umur 36 tahun woo..
      jumpa je terus sambar.. jgn banyak sangat pikir (cam aku)..huhu

      1. titan
        titan May 13, 2018 at 8:27 pm | | Reply

        Betul tu.

        Masih banyak lagi gadis dan janda diluar sana yang perlukan kasih sayang.

  11. zool
    zool May 1, 2018 at 11:58 am | | Reply

    Anak aku pun kena.. ni pun dah habis juga.
    takpe untuk kepastian.

    1. titan
      titan May 1, 2018 at 4:10 pm | | Reply

      Oh.

      Hang pun kena gak ke.

      Takpe.

      Bukan susah mana pun, kan?

      1. zool
        zool May 7, 2018 at 11:53 pm | | Reply

        penat sikit asik nak ambil half day.hehhehe..
        tapi dah stop jumpa dah.. dia boleh cakap tapi masih belum cekap

        1. titan
          titan May 13, 2018 at 8:28 pm | | Reply

          Oklah tu.

          Pelan-pelan.

          Anak aku dah makin baik sikit.

          Dah tak cuak sangat dah.

          HAha.

  12. faeza
    faeza May 3, 2018 at 4:18 am | | Reply

    bagus ada tindakan awal. anak menakan saya pun ada yg speech delay ni. dah bawak pegi speech theraphy.

    1. titan
      titan May 3, 2018 at 12:40 pm | | Reply

      Baguslah kalau sudah bawa.

      Langkah yang bijak.

  13. Amir Mazlan
    Amir Mazlan May 4, 2018 at 4:51 pm | | Reply

    mula bercakap dgn anak sejak bayi lagi..yg ni tip power kena start buat. takleh rasa awkward walaupun nampak macam baby tu tak paham dan tak respon apa kita cakap 🙂

    1. titan
      titan May 4, 2018 at 8:02 pm | | Reply

      Yup.

      Cakap je.

      Depa faham ke tidak.

      Tu lain cerita.

      Haha..

  14. nila anggraini
    nila anggraini May 12, 2018 at 3:21 am | | Reply

    kadang risau juga anak lambat bercakap ni..macam-macam pikiran kita sebagai mak ni..

    1. titan
      titan May 13, 2018 at 8:24 pm | | Reply

      Yang emak-emak memang begitu pikirannya.

      Kita terima dengan penuh kegembiraan.

  15. Madam B
    Madam B May 21, 2018 at 8:23 am | | Reply

    Oh.. Takpe cikgu. Sabar deh. Biasalah maybe its a test to parent like us. Saya percaya anak cikgu nanti bila besar jadi orang yang bijak bercakap. Genius!

    Ps. Saya kecek klate+baku+matsalleh dgn anak pertama. Hihi.

    1. titan
      titan May 23, 2018 at 8:04 pm | | Reply

      Ya.

      A test.

      Yang sangat mengagumkan.

  16. Syazwan Youb
    Syazwan Youb May 25, 2018 at 11:55 pm | | Reply

    Anak aku pun menjalani Speech Therapy juga , rasanya dah lebih setahun. Tapi jarak setiap sesi itu lama lah.

    Anak aku pulak memang suka pergi ke Speech Therapy.

    1. titan
      titan May 27, 2018 at 8:06 pm | | Reply

      Biasa memang ada jarak.

      Tapi kita leh pilih itu kesesuaian kita.

      Anak aku suka naik kereta.

      Tapi asal masuk bilik aje, terus dia amuk. Haha.

  17. reezluv
    reezluv May 27, 2018 at 6:55 am | | Reply

    nanti mana tahu jadi ahli debat ke ye tak

    1. titan
      titan May 27, 2018 at 8:05 pm | | Reply

      Ya.

      Mana tahu.

      Haha.

  18. Mama Kembar 3
    Mama Kembar 3 May 29, 2018 at 1:17 pm | | Reply

    Ya betul tu, lebih baik pergi dan check. Buat apa yg pakar suruh. Sekurang kurangnya lega bila tau keadaan camna.

    1. titan
      titan May 29, 2018 at 6:25 pm | | Reply

      Ya.

      Untuk lebih lega, better pergi check apa yang patut.

  19. nurul
    nurul May 30, 2018 at 3:22 am | | Reply

    anak sedara pun pernah g speech terapi. alhamdulillah normal cuma mmg lambat bercakap. bila g sekolah, elok je lepas tu komunikasinya

    1. titan
      titan May 31, 2018 at 5:41 pm | | Reply

      Biasanya begitu.

      Terutamanya lelaki.

      Tapi, kekadang, ada yang memang sangat lambat.

      Masuk sekolah darjah 6 pun ada yang masih bermasalah.

  20. Noriza Rahman
    Noriza Rahman September 30, 2018 at 7:18 am | | Reply

    Anak saudara pun ada jenis lambat bercakap juga. Bila dah banyak kali pergi speec therapy tu memang disahkan normal, Alhamdulillah. Lelaki juga. Dia pulak kalau bercakap mana reti bahasa ibunda, bahasa omputih jer. Ini kali baru pandai bahasa kedah, lepas ni kalau dia cakap bahasa bidayuh mak dia lagi susah nak faham.hehe

  21. UmmuAyyash
    UmmuAyyash October 22, 2018 at 7:59 am | | Reply

    Setiap anak kan lain-lain perkembangan dia. Ada anak cepat jalan lambat bercakap. Cepat cakap lambat berjalan. Tapi memang bagusla bawa cek awal kan..kalau takde masalah apa tu alhamdulillah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.