60 Responses

  1. ahmadyani
    ahmadyani June 8, 2018 at 9:31 pm | | Reply

    Hutang PTPTN adalah hutang dengan rakyat ramai bukan dengan kerajaan kerana duit PTPTN diambil dari cukai rakyat. Walau kerajaan kata tidak payah bayar, hukumnya tidak lepas dalam Islam…tetap dikira hutang.

    Kalau ketika ambil hutang…dikenakan syarat, contohnya dapat result bagus…tak payah bayar. Bolehlah tak bayar. Tapi syarat tak bayar hutang kerana mahu undi politik…syarat tu tidak terpakai dalam Islam. Masih dikira hutang dan akan ditanya di akhirat nanti.

    1. titan
      titan June 8, 2018 at 10:00 pm | | Reply

      Ya.

      Itu yang ramai rakyat tidak faham.

      Semua mahu lepaskan diri sahaja.

      1. hafizmd
        hafizmd August 5, 2018 at 9:14 am | | Reply

        janji manis maaa..peluang tu..peluang..hehe

  2. Maria Firdz
    Maria Firdz June 8, 2018 at 11:21 pm | | Reply

    bestnya dah habis hutang kereta… sy ptptn dh lum sum sy bayar hbis… kereta baru beli 2015, ada 6 tahun lagi baru hbs… huhu

    1. titan
      titan June 8, 2018 at 11:40 pm | | Reply

      Takpe.

      Bayar je pelan-pelan ikut jadual.

      Jangan skip aje.

      Nanti, habis juga bila sampai masanya.

  3. ubai
    ubai June 9, 2018 at 1:35 am | | Reply

    BETUL TU.. hutang kena bayar sebelum mati .. 🙂

    1. titan
      titan June 9, 2018 at 2:04 am | | Reply

      Ya.

      Sebolehnya, jangan sampai mati masih ada hutang tak berbayar habis.

  4. onlajer
    onlajer June 9, 2018 at 1:40 am | | Reply

    err…

    kal;au ada hutang dengan orang , bawak – bawak lah tebalkan muka untuk berbincang , jangan senyap jer terus diam, wasap pun tak berbalas, kalau bawa berbincangkan mudah, mana tahu orang yang bagi hutang tu boleh kasi cadangan supaya bayar rm 10 seminggu ke. betuk tak? Ini dah hutang diam terus, enyap lagi haru menghilang terus. kalau hutang along ke bank ke, tahu pulak nak bayar.

    Betul tak bro

    1. titan
      titan June 9, 2018 at 2:05 am | | Reply

      Betul.

      Semuanya betul bro.

  5. ajumohit
    ajumohit June 9, 2018 at 2:30 am | | Reply

    alhamdulillah dah settle hutang ptptn beberapa tahun lepaas. Cakap tentang bayar hutang, gaji pertama saya rm750 sebulan tapi manage untuk bayar ptptn rm200 sebulan. walaupun pergi kerja kene tukar bas 2 kali tapi semuanya boleh diuruskan dengan gaji banyak tu, pehal susah sangat depa ni nak bayar ptptn tu, dah pandai pinjam pandaila bayar oiii

    1. titan
      titan June 9, 2018 at 7:44 pm | | Reply

      Ya.

      Kena pandai atur hidup bila kita ni dah berhutang.

    2. Iskandar Suhaimi
      Iskandar Suhaimi June 11, 2018 at 10:47 am | | Reply

      Ye. Tak fair nak mansuh, nak gitu gini hutang PTPTN padahal org sebelum ni bayar je. Bukan apa, yg ngelat bayar ni, phone pun tak kalah, iPhone memanjang. Tu yg bengang.

      1. titan
        titan June 11, 2018 at 6:09 pm | | Reply

        Yup.

        Aku setuju.

        Aku turut sama bengang kalau dimansuhkan hutang diorang tu.

        Tangguh takpe, jangan mansuh.

  6. mrhanafi
    mrhanafi June 9, 2018 at 9:54 am | | Reply

    hutang memang mengerunkan..

    bila hutang sudah settle ..

    hati akan jadi lapang dan timbul kepuasan pulak..

    im shaa Allah pada masa yang akan datang tak nak berhutang lagi

    1. titan
      titan June 9, 2018 at 7:44 pm | | Reply

      Ya.

      BIla dah settle, hati memang rasa puas.

      1. mrhanafi
        mrhanafi June 11, 2018 at 9:07 am | | Reply

        itulah yang sebaik-baiknya

  7. akubiomed
    akubiomed June 10, 2018 at 6:49 am | | Reply

    Adat orang berhutang. Kot mana pun perlu dilunaskan.

    1. titan
      titan June 10, 2018 at 4:52 pm | | Reply

      Ya.

      Lunas mana yang wajib dan perlu dulu.

  8. rujukan
    rujukan June 10, 2018 at 4:39 pm | | Reply

    ko pon pakai saga ke? aku pun sama, dah habis bayar baru ja. lega sat, tapi tulah, bila dah habis bayar, kereta pun dah BERUMUR 9 tahun. masih elok, cumanya ianya akan sampai masa kena ganti juga, hehe

    1. titan
      titan June 10, 2018 at 4:51 pm | | Reply

      Aah.

      Saga BLM yang first tu.

      Memang lega bila dah habis bayar ni.

      Nak ganti tu, lambat lagi la kot.

      Belum lagi untuk masa terdekat ni.

  9. azam
    azam June 10, 2018 at 4:57 pm | | Reply

    nak bayar hutang kena ada komitmen. jgn pula berhutang lepas tu buat tak tau. malu lah.

    1. titan
      titan June 10, 2018 at 5:46 pm | | Reply

      Masalahnya, ramai yang buat tak tahu dan tak tahu malu.

      Itu la masalah orang kita ni.

  10. JMR
    JMR June 11, 2018 at 7:51 am | | Reply

    macam ko cakap, sblm jadi raksaksa, kenalah bayar..tapi kalau dah habis bayar hutang kereta, kena buatlah hutang baru kan

    1. titan
      titan June 11, 2018 at 6:05 pm | | Reply

      Masalahnya, orang kita suka biaq masalah jadi raksasa.

      Bila dah jadi tahap raksasa hijau ni, diorang lagi suka.

      Kononnya, leh jadi hulk.

  11. Zurainny Ismail
    Zurainny Ismail June 12, 2018 at 5:42 am | | Reply

    Saya pun x setuju org x bayar PTPTN. Kalau blm dpt kerja, x apa, blh tangguh. Tapi bila dah ada gaji, patut blh la byr, paling kurang pun 5% dr gaji basic. Then kalau pembayaran ok, baru blh ke luar negeri. Kalau semua x nak bayar padahal gaji besar, mcm mn nak pusing balik modal utk bantu anak2 lain belajar? Ni saya dengar ramai yg dah start demand utk x bayar sbb gaji kurang RM4k. Yg gitu mmg melampau.

    1. titan
      titan June 12, 2018 at 4:39 pm | | Reply

      Ya.

      Golongan pelampau ni memang ramai kat negara kita.

      Harap mereka bertaubat dan bayar hutang mereka.

  12. zool
    zool June 18, 2018 at 7:08 am | | Reply

    tahniah le..
    kete dah habis bayar ye..
    aku pun dah habis.. tapi dah macam2 bunyi dengar kat kete ni..
    uhuhuhuhuh

    1. titan
      titan June 18, 2018 at 4:50 pm | | Reply

      Kereta aku, power windows, tahun yang ke 9 baru problem. Tu pun, dah setel masalah. Enjin takde masalah.

      So far, ok setakat ni.

      Harap takde masalah lain la plak.

      Haha.

  13. olaoli
    olaoli June 19, 2018 at 3:48 am | | Reply

    pikir hutang memang serem. tapi kalau tak berhutang susah pulak nak berharta.

    1. titan
      titan June 20, 2018 at 8:06 pm | | Reply

      Itulah masalahnya.

      Orang kita suka harta dunia.

  14. Amirul Motivator
    Amirul Motivator June 20, 2018 at 11:38 pm | | Reply

    Kalau yang tak ada kerja tu ke tak apa juga, ni ada yang kerja kerajaan gaji dah besar pun masih bertangguh bayar hutang PTPTN. Huhu.. Apa pun hutang ni memang malapetaka. Bila selesai satu hutang ringan hidup.

    1. titan
      titan June 23, 2018 at 4:24 pm | | Reply

      Tu la masalahnya.

      Semua orang suka jumpa malapetaka.

  15. nila anggraini
    nila anggraini June 23, 2018 at 1:24 am | | Reply

    Hutang tetap hutang wajib dibayar, apapun alasannya. Apalagi hutang PTPTN. Jangan sampai kita memanfaatkan keadaan hanya nak lepas dari hutang.

    1. titan
      titan June 23, 2018 at 4:26 pm | | Reply

      Ya.

      Jangan bagi alasan.

      Sebaliknya, cuba bagi pilihan dan peluang pada diri kita untuk atasi masalah hutang ini.

      Jangan dok salahkan orang lain aje.

  16. Chik Tie
    Chik Tie June 23, 2018 at 7:44 am | | Reply

    Tak sabar nak selesaikan hutang.

    1. titan
      titan June 25, 2018 at 4:27 pm | | Reply

      Harap terus bersabar dan selesaikan hutang dengan penuh kasih sayang.

  17. Hakimi
    Hakimi June 27, 2018 at 5:10 am | | Reply

    Habis madu sepah dibuang..yg berhutang tu sila la bayar balik ye..PTPTN masih bermurah hati nak terima bayaran balik walaupun sedikit.

    1. titan
      titan June 27, 2018 at 4:45 pm | | Reply

      Orang kita memang suka bermadu.

      Biasalah tu.

      Bab hutang ni, memang ramai yang susah nak terima kenyataan.

  18. azirahman
    azirahman June 27, 2018 at 7:21 am | | Reply

    Sedang menyelesaikan satu satu hutang jugak ni. Lega sangat bila dapat selesai satu…lepas tu satu lagi……moga dipermudahkan urusan semua.

    1. titan
      titan June 27, 2018 at 4:48 pm | | Reply

      Semoga dipermudahkan usaha anda untuk selesaikan semua hutang itu.

  19. Erwin Pratama
    Erwin Pratama June 29, 2018 at 5:01 pm | | Reply

    Aku tak suka berhutang. Hutang membuatku jadi susah tidur hehehe.

  20. Ikhwan
    Ikhwan July 1, 2018 at 7:29 pm | | Reply

    Putus duit pun susah, duit tak putus-putus lagi susah hahaha

  21. Abe Man
    Abe Man July 3, 2018 at 9:37 am | | Reply

    Lega kalau semua dah habis. Hutang rumah, kereta semua dah settle, boleh tidur dengan tenang hahaha.

  22. Jos
    Jos July 6, 2018 at 6:21 am | | Reply

    Ramai orang yang mempunyai hutang kad kredit. Maka langkah pertama yang mereka perlu buat adalah potong kad kredit mereka sampai tinggal satu saja supaya dapat kawal perbelanjaan kad kredit mereka.

  23. AhmadiKatu
    AhmadiKatu July 7, 2018 at 8:59 am | | Reply

    Hutang itu menakutkan…gerun yang senang seketika

  24. sharmien
    sharmien July 8, 2018 at 2:52 am | | Reply

    betul. saya sendiri tengok bagaimana seksa hasben nak habiskan bayar hutang PTPTN dia. jd bila ada orang bagi alasan x nk bayar, nk tangguh la. sy pelik. yg x nk bayar tu plak orang islam. yg dalam al quran mmg dh jelas hukum bayar hutang.

  25. semakkini
    semakkini July 11, 2018 at 12:55 pm | | Reply

    Betul tu. Hutang kena selesaikan. Lepas bayar hutang rasa beban tu dah kurang..

  26. IbuZarith
    IbuZarith July 13, 2018 at 4:17 pm | | Reply

    Taknak jadi seperti sebahagian daripada orang kita yang begitu. Kerna itu Zarith masih bersekang mata pada waktu begini =)

  27. encikhafiz.my
    encikhafiz.my July 18, 2018 at 9:43 am | | Reply

    namun kita dah terbiasa hidup dlm suasana hutang,.. sakitnya nak hidup zaman ni

  28. lankapo
    lankapo July 22, 2018 at 4:33 pm | | Reply

    hutang kereta ni bila dah habis bayar, rasa macam beban besar sudah hilang dari bahu. Rasa ringan je.

    Betul, segera lunaskan hutang jangan bertangguh. InsyaAllah akan lebih mudah urusan kita.

    Ramai yang ambil mudah sebab pentingkan benda lain dulu. Hutang wajib di bayar.

  29. Azeni Ahmad
    Azeni Ahmad July 22, 2018 at 10:25 pm | | Reply

    Hutang PTPTN antara menakutkan.
    Alhamduilah dah selamat bayar dah walaupun berpeluh nak bayar.
    Hihi

  30. nila anggraini
    nila anggraini July 25, 2018 at 9:54 am | | Reply

    bab hutang ni memang kaknil takut, kalau boleh memang taknak lah berhutang.

  31. hafizmd
    hafizmd August 5, 2018 at 9:13 am | | Reply

    Hutang..antara perkara yg aku paling cuba elakkan. so, apa2 yg melibatkan pembeliaan hutang (kecuali kereta dan rumah)…aku selagi boleh elakkan..

    isu hutang ptptn..bayorlah…dah pandai hutang..wajib bayor..tangguh ke atau tak..cari jalan utk bayar.jgn lari..

  32. hafizmd
    hafizmd August 5, 2018 at 9:15 am | | Reply

    update blog weh…hang p mana?

  33. Hamidah binti Ahmad yatim
    Hamidah binti Ahmad yatim August 8, 2018 at 7:43 am | | Reply

    Alhamdulillah selesai pinjaman ptptn guna duit epf. Lega rasa bila dah setel.

  34. osman
    osman August 8, 2018 at 3:01 pm | | Reply

    saya baru je beli kereta baru. hutang lagi…… lepas baca blog ni rase macam…..menyesal……

  35. Mohd Rawi
    Mohd Rawi August 11, 2018 at 11:16 am | | Reply

    Kita pun bukan dari keluarga yang senang dulu . So masuk IPTA yang ditawarkan selain biasiswa, adalah PTPTN. So macam mana pun lepas habis belajar hutang harus di bayar cuma kene pandai urus wang dengan baik.

  36. netizen
    netizen August 14, 2018 at 7:17 am | | Reply

    kereta punya hutang ni yang paling byk hidden cost. minyak,servis,insurans,part2 kereta..

  37. UmmuAyyash
    UmmuAyyash August 14, 2018 at 7:19 am | | Reply

    Betul. Hutang dibawa mati. Mesti langsaikan segera..😣

  38. Muhamad Naim
    Muhamad Naim August 14, 2018 at 2:53 pm | | Reply

    Hutang memang merimaskan. Tak sabar nak habis hutang cepat-cepat macam tuan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.