30 Responses

  1. ahmadyani
    ahmadyani June 8, 2018 at 9:31 pm | | Reply

    Hutang PTPTN adalah hutang dengan rakyat ramai bukan dengan kerajaan kerana duit PTPTN diambil dari cukai rakyat. Walau kerajaan kata tidak payah bayar, hukumnya tidak lepas dalam Islam…tetap dikira hutang.

    Kalau ketika ambil hutang…dikenakan syarat, contohnya dapat result bagus…tak payah bayar. Bolehlah tak bayar. Tapi syarat tak bayar hutang kerana mahu undi politik…syarat tu tidak terpakai dalam Islam. Masih dikira hutang dan akan ditanya di akhirat nanti.

    1. titan
      titan June 8, 2018 at 10:00 pm | | Reply

      Ya.

      Itu yang ramai rakyat tidak faham.

      Semua mahu lepaskan diri sahaja.

  2. Maria Firdz
    Maria Firdz June 8, 2018 at 11:21 pm | | Reply

    bestnya dah habis hutang kereta… sy ptptn dh lum sum sy bayar hbis… kereta baru beli 2015, ada 6 tahun lagi baru hbs… huhu

    1. titan
      titan June 8, 2018 at 11:40 pm | | Reply

      Takpe.

      Bayar je pelan-pelan ikut jadual.

      Jangan skip aje.

      Nanti, habis juga bila sampai masanya.

  3. ubai
    ubai June 9, 2018 at 1:35 am | | Reply

    BETUL TU.. hutang kena bayar sebelum mati .. 🙂

    1. titan
      titan June 9, 2018 at 2:04 am | | Reply

      Ya.

      Sebolehnya, jangan sampai mati masih ada hutang tak berbayar habis.

  4. onlajer
    onlajer June 9, 2018 at 1:40 am | | Reply

    err…

    kal;au ada hutang dengan orang , bawak – bawak lah tebalkan muka untuk berbincang , jangan senyap jer terus diam, wasap pun tak berbalas, kalau bawa berbincangkan mudah, mana tahu orang yang bagi hutang tu boleh kasi cadangan supaya bayar rm 10 seminggu ke. betuk tak? Ini dah hutang diam terus, enyap lagi haru menghilang terus. kalau hutang along ke bank ke, tahu pulak nak bayar.

    Betul tak bro

    1. titan
      titan June 9, 2018 at 2:05 am | | Reply

      Betul.

      Semuanya betul bro.

  5. ajumohit
    ajumohit June 9, 2018 at 2:30 am | | Reply

    alhamdulillah dah settle hutang ptptn beberapa tahun lepaas. Cakap tentang bayar hutang, gaji pertama saya rm750 sebulan tapi manage untuk bayar ptptn rm200 sebulan. walaupun pergi kerja kene tukar bas 2 kali tapi semuanya boleh diuruskan dengan gaji banyak tu, pehal susah sangat depa ni nak bayar ptptn tu, dah pandai pinjam pandaila bayar oiii

    1. titan
      titan June 9, 2018 at 7:44 pm | | Reply

      Ya.

      Kena pandai atur hidup bila kita ni dah berhutang.

    2. Iskandar Suhaimi
      Iskandar Suhaimi June 11, 2018 at 10:47 am | | Reply

      Ye. Tak fair nak mansuh, nak gitu gini hutang PTPTN padahal org sebelum ni bayar je. Bukan apa, yg ngelat bayar ni, phone pun tak kalah, iPhone memanjang. Tu yg bengang.

      1. titan
        titan June 11, 2018 at 6:09 pm | | Reply

        Yup.

        Aku setuju.

        Aku turut sama bengang kalau dimansuhkan hutang diorang tu.

        Tangguh takpe, jangan mansuh.

  6. mrhanafi
    mrhanafi June 9, 2018 at 9:54 am | | Reply

    hutang memang mengerunkan..

    bila hutang sudah settle ..

    hati akan jadi lapang dan timbul kepuasan pulak..

    im shaa Allah pada masa yang akan datang tak nak berhutang lagi

    1. titan
      titan June 9, 2018 at 7:44 pm | | Reply

      Ya.

      BIla dah settle, hati memang rasa puas.

      1. mrhanafi
        mrhanafi June 11, 2018 at 9:07 am | | Reply

        itulah yang sebaik-baiknya

  7. akubiomed
    akubiomed June 10, 2018 at 6:49 am | | Reply

    Adat orang berhutang. Kot mana pun perlu dilunaskan.

    1. titan
      titan June 10, 2018 at 4:52 pm | | Reply

      Ya.

      Lunas mana yang wajib dan perlu dulu.

  8. rujukan
    rujukan June 10, 2018 at 4:39 pm | | Reply

    ko pon pakai saga ke? aku pun sama, dah habis bayar baru ja. lega sat, tapi tulah, bila dah habis bayar, kereta pun dah BERUMUR 9 tahun. masih elok, cumanya ianya akan sampai masa kena ganti juga, hehe

    1. titan
      titan June 10, 2018 at 4:51 pm | | Reply

      Aah.

      Saga BLM yang first tu.

      Memang lega bila dah habis bayar ni.

      Nak ganti tu, lambat lagi la kot.

      Belum lagi untuk masa terdekat ni.

  9. azam
    azam June 10, 2018 at 4:57 pm | | Reply

    nak bayar hutang kena ada komitmen. jgn pula berhutang lepas tu buat tak tau. malu lah.

    1. titan
      titan June 10, 2018 at 5:46 pm | | Reply

      Masalahnya, ramai yang buat tak tahu dan tak tahu malu.

      Itu la masalah orang kita ni.

  10. JMR
    JMR June 11, 2018 at 7:51 am | | Reply

    macam ko cakap, sblm jadi raksaksa, kenalah bayar..tapi kalau dah habis bayar hutang kereta, kena buatlah hutang baru kan

    1. titan
      titan June 11, 2018 at 6:05 pm | | Reply

      Masalahnya, orang kita suka biaq masalah jadi raksasa.

      Bila dah jadi tahap raksasa hijau ni, diorang lagi suka.

      Kononnya, leh jadi hulk.

  11. Zurainny Ismail
    Zurainny Ismail June 12, 2018 at 5:42 am | | Reply

    Saya pun x setuju org x bayar PTPTN. Kalau blm dpt kerja, x apa, blh tangguh. Tapi bila dah ada gaji, patut blh la byr, paling kurang pun 5% dr gaji basic. Then kalau pembayaran ok, baru blh ke luar negeri. Kalau semua x nak bayar padahal gaji besar, mcm mn nak pusing balik modal utk bantu anak2 lain belajar? Ni saya dengar ramai yg dah start demand utk x bayar sbb gaji kurang RM4k. Yg gitu mmg melampau.

    1. titan
      titan June 12, 2018 at 4:39 pm | | Reply

      Ya.

      Golongan pelampau ni memang ramai kat negara kita.

      Harap mereka bertaubat dan bayar hutang mereka.

  12. zool
    zool June 18, 2018 at 7:08 am | | Reply

    tahniah le..
    kete dah habis bayar ye..
    aku pun dah habis.. tapi dah macam2 bunyi dengar kat kete ni..
    uhuhuhuhuh

    1. titan
      titan June 18, 2018 at 4:50 pm | | Reply

      Kereta aku, power windows, tahun yang ke 9 baru problem. Tu pun, dah setel masalah. Enjin takde masalah.

      So far, ok setakat ni.

      Harap takde masalah lain la plak.

      Haha.

  13. olaoli
    olaoli June 19, 2018 at 3:48 am | | Reply

    pikir hutang memang serem. tapi kalau tak berhutang susah pulak nak berharta.

    1. titan
      titan June 20, 2018 at 8:06 pm | | Reply

      Itulah masalahnya.

      Orang kita suka harta dunia.

  14. Amirul Motivator
    Amirul Motivator June 20, 2018 at 11:38 pm | | Reply

    Kalau yang tak ada kerja tu ke tak apa juga, ni ada yang kerja kerajaan gaji dah besar pun masih bertangguh bayar hutang PTPTN. Huhu.. Apa pun hutang ni memang malapetaka. Bila selesai satu hutang ringan hidup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.