61 Responses

  1. ahmadyani
    ahmadyani December 8, 2017 at 8:30 pm | | Reply

    Sekali menjadi guru, selama-lamanya adalah guru. Sampai ke mati orang memanggil dengan hormat ‘cikgu’. Sibuk memanjang. Tapi masih ada ruang sebenarnya untuk membuat kerja-kerja lain. Cikgu kan bijak, kenalah bijak membahagikan masa.

    Cikgu yang berniaga offline pun masih sempat, yang online pun tentulah lebih lagi. Yang penting, tidak abaikan tugas hakiki.

    1. titan
      titan December 9, 2017 at 5:22 pm | | Reply

      Ya.

      Itu semua memang betul.

  2. encikhafiz.com
    encikhafiz.com December 9, 2017 at 4:11 am | | Reply

    Selamat bercuti cikgu. sifu saya ni dari 2008 lagi.

    1. titan
      titan December 9, 2017 at 5:26 pm | | Reply

      Ya.

      Selamat bercuti.

  3. mrhanafi
    mrhanafi December 9, 2017 at 9:15 am | | Reply

    Alhamdulillah..

    Cuti Sekolah masa untuk bekerja Bagi golongan Cikgu yang menjadi blogger..

    Memang ramai juga golongan Cikgu yang jadi blogger

    1. titan
      titan December 9, 2017 at 5:27 pm | | Reply

      Ya.

      Memang dah ramai.

      Syukur.

  4. thehaikal
    thehaikal December 9, 2017 at 5:37 pm | | Reply

    bukan cikgu je ade efek masa cuti sekolah ni.

    Laki cikgu pun dapat tempiasnya..

    Pagi-pagi lebih tenang xyah nak serabut kul 6.30 pagi bini dah nak pegi keje..

    jalan pergi keja lebih tenang..haha..

    1. titan
      titan December 9, 2017 at 5:48 pm | | Reply

      Yang tu aku tak tahu.

      Haha.

  5. zool
    zool December 9, 2017 at 11:29 pm | | Reply

    macam2 cerita keluar ye cuti2 sekolah ni

    1. titan
      titan December 10, 2017 at 4:33 am | | Reply

      Dah nama pun cuti.

      Lagi-lagi kalau cuti sekolah.

    2. zool
      zool December 19, 2017 at 2:45 pm | | Reply

      dah topup energy nak masuk sekolah ke?

      1. titan
        titan December 20, 2017 at 2:15 am | | Reply

        Aku dah masuk sekolah dah.

        Haha..

        Officially lepas krismas nanti.

        Tapi nak kemas bilik PJ dengan basuh khemah.

        So, better settle awal.

        Haha.

  6. nurul aziyana
    nurul aziyana December 9, 2017 at 11:47 pm | | Reply

    cuti sekolah, terus rasa nak jadi mak yang kerja cikgu sebab boleh cuti sekali anak

    sebab situasi sekrg, bila kita kerja anak cuti, mula lah pening mana nak letak anak sepanjang cuti sekolah…hihihihihi

    1. titan
      titan December 10, 2017 at 4:34 am | | Reply

      Hehe..

      Biasalah tu.

      Masalah biasa mak-mak dan bapak-bapak yang bekerja swasta.

  7. Khairul Zamri
    Khairul Zamri December 10, 2017 at 12:12 pm | | Reply

    Terbaik kena fokus jugak ni tak banyak tapi asalkan ada masuk pun dah syukur

    1. titan
      titan December 11, 2017 at 5:05 am | | Reply

      Ya.

      Ada hasil sikit, lebih baik dari tak ada langsung.

  8. Raihanah
    Raihanah December 11, 2017 at 12:23 am | | Reply

    bagus cikgu ramai ambil peluang cuti untuk cari side income.

    1. titan
      titan December 11, 2017 at 5:08 am | | Reply

      Ya.

      Itu aje peluang dan masa yang ada.

      Gunakan dengan penuh kasih sayang.

      1. Raihanah
        Raihanah December 14, 2017 at 1:43 am | | Reply

        betul tu, setengah orang lepak je.

  9. fidah shah
    fidah shah December 12, 2017 at 2:04 am | | Reply

    Bagus kalau gunakan kesempatan masa cuti nak manjana income..
    Boleh bekerja di rumah….alahai..jelesnya

    1. titan
      titan December 20, 2017 at 2:10 am | | Reply

      Ya.

      Sila jeles.

  10. TAHZ
    TAHZ December 12, 2017 at 12:03 pm | | Reply

    insyaallah . pekerjaan sbg seorang guru adalah satu pkerjaan yang mulia

    1. titan
      titan December 16, 2017 at 6:03 am | | Reply

      Ya.

      Itu memang benar sekali.

  11. Anim
    Anim December 13, 2017 at 12:25 am | | Reply

    Ya rehatlah cikgu. Jadi guru zaman la ni tak macam dulu. Sekarang meja guru pun dah bertimbon kertas dan segala tok nenek file kalah pak menteri. Tu belum sandang jawatan hebat-hebat dekat seklah tak pun ajk surau. Waktu cuti ni kena nikmati habis-habisan dan bermalas-malasan. Esok bila dah naik sekolah baru lah segar nak hadap meeting serba serbi. Time dalam kelas kita suh depa buat keja memasing. Teringat zaman sekolah dulu subjek paling best bila cikgu masuk kelas ialah “Hari ni aktiviti bebas ya murid-murid” hehehe.

    1. titan
      titan December 16, 2017 at 6:11 am | | Reply

      Ya.

      Rehat dengan penuh kasih sayang.

  12. jalan jalan
    jalan jalan December 13, 2017 at 10:02 am | | Reply

    di Indonesia pun masa cuti sekarang tapi cuma 2 pekan ya ada waktu pula untuk berblog dan lupakan sekejap jadi cikgu ahai free

    1. titan
      titan December 16, 2017 at 6:02 am | | Reply

      Ya.

      Lupakan sekejap.

  13. Ikhwan
    Ikhwan December 13, 2017 at 4:18 pm | | Reply

    Biar penat buat kerja, daripada penat sebab tak ada kerja.

    1. titan
      titan December 16, 2017 at 6:06 am | | Reply

      Ya.

      Penat itu sudah pasti.

  14. sharmien
    sharmien December 13, 2017 at 8:27 pm | | Reply

    baguslah cuti digunakan sebaiknya untuk menjana income. tak de la melompat sgt bila gomen naikkan minyak.huhu

    1. titan
      titan December 16, 2017 at 6:09 am | | Reply

      Ya.

      Manfaatkan cuti sebaiknya.

      Bab minyak, no komen.

      Kalau aku pun, aku akan naikkan harga minyak. Haha..

  15. ajumohit
    ajumohit December 16, 2017 at 8:10 am | | Reply

    berbaloi sangat duit tepi tu cikgu, rasanya kalau bini nampak statement tu dia tak baling remote dah lepas ni hahaha

    1. titan
      titan December 18, 2017 at 5:15 am | | Reply

      Ya.

      Memang berbaloi.

      Tapi masalahnya, bini tak selalu nampak statement tu.

  16. Farha
    Farha December 20, 2017 at 1:11 am | | Reply

    Hahahha comel penulisan ni. saya salute cikgu, tapi tak sanggup jadi cikgu. huhuhuhu. Moga Allah rahmati semua cikgu cikgi seantero dunia.

    1. titan
      titan December 20, 2017 at 2:00 am | | Reply

      Ya.

      Saya memang comel orangnya.

  17. Thenewsia
    Thenewsia December 20, 2017 at 3:34 am | | Reply

    Terbaiklah cikgu. X mengharap sangat dengan gaji bulanan, still buat side income

    1. titan
      titan December 20, 2017 at 5:07 am | | Reply

      Ya.

      Bolehlah sikit-sikit.

  18. UmmuAyyash
    UmmuAyyash December 20, 2017 at 12:28 pm | | Reply

    Pernah merasa jadi cikgu sekolah menengah dan sekolah rendah, beza betul keduanya. Zaman sekarang profesion perguruan dah tak macam dulu..apapun profesion ni antara profesion yang sangat mulia, saya respect dengan kalian yang bergelar PENDIDIK.

    Semoga terus diberikan kesihatan, kekuatan dan rezeki yang melimpah 🙂

    1. titan
      titan December 21, 2017 at 1:29 pm | | Reply

      Ya.

      Mudah-mudahan, makbul doa dan permintaan itu semua.

  19. azam
    azam December 20, 2017 at 4:45 pm | | Reply

    Takdelah nak jeles kat cikgu ni tapi kena la jeles tang income affiliate tu huhu

    1. titan
      titan December 21, 2017 at 1:30 pm | | Reply

      Okeh.

      Sila jeles.

  20. nikkhazami
    nikkhazami December 21, 2017 at 4:38 am | | Reply

    penulis blog mmg kena kerja sepanjang masa

    1. titan
      titan December 21, 2017 at 1:30 pm | | Reply

      Ya.

      Tapi dah tak larat dah macam masa muda-muda dulu.

  21. Chesu
    Chesu December 21, 2017 at 7:38 am | | Reply

    kerja sebagai cikgu memang penat. Saya kena balik meeting di sekolah untuk mesyuarat start 27/12 untuk taklimat sesi baru.

    1. titan
      titan December 22, 2017 at 7:44 pm | | Reply

      Oklah tu.

      Saya mula dah 26 disember nih.

      Ni pun, seminggu ada 2-3 kali datang sekolah kemas stor sukan.

      Haha..

  22. NORIZA ABDUL RAHMAN
    NORIZA ABDUL RAHMAN December 21, 2017 at 11:17 am | | Reply

    Bila cuti sekolah kerja blogger kena all out 200% lah kan cikgu? Baru masyuk setiap bulan tu…haha

    1. titan
      titan December 21, 2017 at 1:31 pm | | Reply

      Ya.

      Masa itu je yang ada masa nak all out.

      Waktu lain, sibuk kejar budak.

      1. NORIZA ABDUL RAHMAN
        NORIZA ABDUL RAHMAN March 1, 2018 at 12:16 am | | Reply

        Hari cuti sekolah je tak kejar budak ye. Kejar anak sendiri jer

  23. Asyraf Asri
    Asyraf Asri December 22, 2017 at 12:56 pm | | Reply

    Wow, banyaknya DUIT Cikgu.

    Cikgu orang kaya an ..

    Patutlah cikgu ni orang yang dihormati.

    Kaya ILMU, Kaya Jiwa, Kaya Harta.

  24. titan
    titan December 22, 2017 at 7:48 pm | | Reply

    Syukur.

    Mudah-mudahan makbul semua yang ko tulis.

  25. Sani
    Sani December 28, 2017 at 1:27 pm | | Reply

    Minggu depan dan nak sekolah. Cikgu-cikgu kembali menjadi orang penting dalam mendidik anak bangsa. Keep it up Cikgu!

    1. titan
      titan December 28, 2017 at 5:36 pm | | Reply

      Ya.

      Masih berusaha keras ke arah itu.

  26. sabree hussin
    sabree hussin December 30, 2017 at 11:01 am | | Reply

    Tak lama lagi, sekolah nak bukak semula. Akan kembali semua benda-benda serabut yang sebelum ni dicutikan sepanjang musim cuti sekolah tu.

    1. titan
      titan December 31, 2017 at 9:29 pm | | Reply

      Ya.

      Kembali berserabut macam biasa.

  27. Madam B
    Madam B December 31, 2017 at 1:42 am | | Reply

    Saya ada 2 saudara juga guru. Adik perempuan masih muda yang ditempatkan di Kuala Nyalau Bintulu dan kakak di Bachok kelantan. So i just know a lil bit bout cikgu stuffs responsibilities and all that during school break. Good luck to all cikgu. You are the best!

    1. titan
      titan December 31, 2017 at 9:25 pm | | Reply

      Ya.

      We try to be the best.

  28. TAHZ
    TAHZ January 2, 2018 at 10:53 am | | Reply

    selamat kembali ke sekolah cg .. maka kmbalilah kpd kehidupan asal

    1. titan
      titan January 3, 2018 at 1:52 pm | | Reply

      Ya.

      Kembali ke tugas kesayangan.

  29. Baju Raya Terkini
    Baju Raya Terkini March 12, 2018 at 2:33 pm | | Reply

    hebat! sambil2 jadi cikgu, boleh tampung sikit sebanyak duit poket 🙂

  30. Amir Eusoff
    Amir Eusoff March 31, 2018 at 11:04 am | | Reply

    hmm kadang2 saya rasa gaji cikgu patut dinaikkan lgi

    1. titan
      titan April 1, 2018 at 7:22 pm | | Reply

      Tu la.

      Patut gitu.

      Tapi, sekadar rasalah rasanya.

      Hoho..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Content Protected Using Content Protector Plugin By: Make money.